• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
חדשות

מומחה בלונדון: ה-PHE מקדמת סיגריות אלקטרוניות ומתעלמת מראיות על נזקיהן

האגודה למלחמה בסרטן מצטרפת לביקורת המופנית כלפי רשות בריאות הציבור הבריטית, התומכת בשימוש בסיגריות אלקטרוניות בטענה שהן "פחות מזיקות ב-95% מסיגריה רגילה"

סיגריה אלקטרונית (צילום: אילוסטרציה)

רשות בריאות הציבור הבריטית, ה–PHE - Public Health England, זרוע של משרד הבריאות בממשלת בריטניה,  הואשמה בהעלמת עין מראיות מצטברות בדבר נזקיה של סיגריה אלקטרונית (באידוי) בעוד היא מביעה תמיכה במוצר הזה בטענה שהוא "פחות מזיק ב-95% מסיגריה רגילה". הביקורת על ה-PHE פורסמה בחודש שעבר בכמה מכלי התקשורת הבריטיים, ביניהם "אינדפנדנט".

פרופ' מרטין מק'קי, רופא ומרצה בכיר לבריאות הציבור בבית הספר להיגיינה ולרפואה טרופית בלונדון - מרכז ללימודים לתארים גבוהים ובעל מוניטין בינלאומי בתחום האפידמיולוגיה, צוטט בדיווחי התקשורת: "בריטניה איבדה את הדרך לעומת מדינות אחרות בעולם ביחס לבטיחות מכשירי האידוי. בעוד ארצות הברית מזהירה בני נוער מפני הסכנות של התמכרות לניקוטין שבסיגריה אלקטרונית, ה-PHE עשה ככל שביכולתו כדי לקדם סיגריות אלקטרוניות ובחר להתעלם מראיות ומאזהרות על הסיכונים".

דו"ח של ה-PHE משמש לאחרונה כטיעון מרכזי לחברות המשווקות סיגריות אלקטרוניות שמציגות אותן כמוצר פחות מזיק וחוזרות פעמים רבות על המסר שנוסח כך: "המעבר מעישון לשימוש בסיגריה אלקטרונית מצמצם את הסיכון שבעישון ב-95% וכמעט מבטל את סיכוני העישון הפסיבי".

יש לציין כי האגודה הישראלית למלחמה בסרטן היתה מהראשונים שהזהירו מפני הנזק הבריאותי שבסיגריה אלקטרונית והטילה ספק בהמלצות הדו"ח הבריטי אשר, לדבריה, "בחר לצדד בסיגריות אלקטרוניות מבלי להתייחס להשלכות ארוכות הטווח שלא כולן עדיין ידועות".

ד"ר דודי ביטון, רופא ורכז הסברה בכיר באגודה למלחמה בסרטן אמר השבוע: "הטענה לפיה ישנה הפחתת נזק היא משוללת אחיזה מדעית, כיוון ש-95% פחות חומרים מזיקים אינם מעידים על הפחתת נזק באותו השיעור. היינו מהראשונים להזהיר שאין ביסוס מדעי לטענה הזאת. בדיון בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת אמרנו שיש להטיל ספק בחוות הדעת של ה-PHE המשמשת כעלה תאנה עבור יצרני הסיגריות האלקטרוניות החוזרים על המסר המטעה.

"כעת ראוי לומר בבירור שלא ניתן לטעון להפחתת נזק של 95%, או לחשוב שסיגריות אלקטרוניות יכולות להציל מדי שנה את חייהם של 7,600 מעשנים בישראל (מתוך 8,000 שמתים מדי שנה מעישון). טענה זאת נועדה לפתות מעשני סיגריות רגילות לעבור לסיגריות אלקטרוניות, במקרים רבים על חשבון גמילה מוחלטת, והחמור מכל: להכניס צעירים ונוער למעגל העישון. לטעון שסיגריה אלקטרונית פחות מזיקה מסיגריה רגילה, בשלב זה, שקול לטענה שהתקף לב פחות מזיק מסרטן".

רוב ארגוני הבריאות בעולם  מזהירים באחרונה מפני הנזק הבריאותי הכרוך בשימוש בסיגריות אלקטרוניות כמו גם מהעובדה שאין מספיק מחקר על ההשלכות ארוכות הטווח של השימוש בהן. נמצא כבר כי סיגריות אלקטרוניות אינן מוצר תמים והן מכילות חומרים רעילים, חומרים מסרטנים ידועים ומתכות.

דנה פרוסט, מקדמת הבריאות באגודה למלחמה בסרטן, הוסיפה: "מתחילות עתה להתגלות גם סכנות לטווח הקצר - שינויים גנטיים בחלל הפה המזוהים עם התפתחות גידולים סרטניים, אוטם שריר הלב, אירועים מוחיים וסיכון מוגבר לתעוקת חזה (אנגינה פקטוריס) או מחלת לב כלילית ונזק למערכת החיסונית של הריאות".

ד"ר ביטון ציין עוד נזקים: "ידוע  שסיגריות אלקטרוניות נחשדות כגורמות לפרכוסים בקרב בני נוער על בסיס דיווחים מהשטח. מחקרים מעודכנים גם הצביעו על הקשר שבין ניקוטין לסרטן. אין מדובר רק בנזק ישיר למעשנים. אצל נשים הרות שעישנו נצפה סיכון לעובר המתפתח. כן התגלתה פגיעה באנשים הנחשפים לאדי הסיגריה האלקטרונית. מעשנים שעברו לסיגריות אלקטרוניות או להתקני אידוי ניקוטין שונים מתוך מחשבה שאלה מהווים כלי גמילה – טועים. חלק מהמחקרים הוכיחו כי השימוש מוריד בסיכוי להיגמל מסיגריות רגילות. גם המחקרים המחמיאים מצביעים על שיעורי גמילה נמוכים ועל הצורך בליווי טיפולי צמוד".

נושאים קשורים:  האגודה למלחמה בסרטן,  נזקי עישון,  מאבק בעישון,  חדשות,  סיגריות אלקטרוניות
תגובות