• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
חדשות

"אי ביטול הפטור ממס על מוצרי עישון בדיוטי פרי - דיל פסול של שר האוצר"

האגודה למלחמה בסרטן עתרה לבג"ץ נגד שרי הבריאות והאוצר ורשות שדות התעופה: "החלטת שר האוצר על אי ביטול הפטור התקבלה משיקולים זרים ועל חשבון בריאות הציבור"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ'. "החלטת השר מפרה את החלטת הממשלה". צילום: חיים גולדברג/ פלאש 90

האגודה למלחמה בסרטן הגישה היום (ד') עתירה לבג"ץ בדרישה למתן צווים על תנאי לביטול מלא ולאלתר של הפטור ממס על מוצרי העישון הנכנסים לישראל, בטענה כי "מדובר בסבסוד מסכן חיים היוצר עיוות קשה שאין לו הצדקה עניינית. נזקי הסיגריות בדיוטי פרי זהים לנזקי הסיגריות בכל מקום אחר ועם אותן השלכות הרסניות".

העתירה הוגשה נגד שר האוצר, שר הבריאות, ועדת הכספים של הכנסת ורשות שדות התעופה באמצעות  משרד עורכי הדין ש. הורוביץ ושות'.

האגודה מציינת כי לצד צווים המורים על העלאה כללית של המס על כלל מוצרי העישון שאושרו, מוצרי עישון הנרכשים בדיוטי פרי ממשיכים ליהנות מפטור ממס. "כפועל יוצא מהסבסוד, הפכו חנויות הדיוטי פרי לחנות ממכר מוצרי עישון הגדולה בישראל, המחזיקה בנתח של כ-10% משוק הסיגריות הנצרכות בארץ".

על פי העתירה, "ממשלת ישראל החליטה לשים קץ לסבסוד של מוצרי עישון מסכני חיים הנרכשים בדיוטי פרי ונכנסים לישראל, במטרה להשוות בין המס המוטל עליהם בארץ, לבין המס בדיוטי פרי. הממשלה הסמיכה את שר האוצר לעשות שימוש בסמכות המוקנית לו בחוק מס קנייה, ולבטל את הפטור. אך הואיל והפטור לא בוטל, הנזקים הקטסטרופליים לבריאות הציבור ולקופה הציבורית הולכים ונערמים. העישון מהווה את אחד האיומים המשמעותיים ביותר על בריאות הציבור, גורם לתחלואה קשה, לנכות ולמוות בטרם עת".

האגודה מזכירה את נתוני העישון בישראל, עם שיעור מעשנים העולה בכ-30% על הממוצע במדינות ה-OECD וכי צריכת מוצרי עישון גובה מדי שנה את חייהם של כ-8,000 נשים וגברים, מקצרת את תוחלת החיים בכ-10-15 שנה, מגבירה דרמטית את הסיכון לחלות בסוגים שונים של מחלות סרטן, כלי דם, לב וריאות, גורמת לנכויות, מרחיבה פערים חברתיים בין אוכלוסיות שונות ועלותה למערכת הבריאות ולמשק מוערכת במיליארדי שקלים מדי שנה.

העותרת מוסיפה וכותבת כי "שר האוצר עצמו היה שותף למסקנה שיש לבטל את סבסוד מוצרי העישון ובהתאם הניח בפני ועדת הכספים טיוטת צו, אלא שהחליט לפתע לסגת ממנו באופן קיצוני ולהתקין תחתיו צו אחר, לפיו רק בעוד ארבע שנים, בשנת 2028, יבוטל הפטור ממס על מוצרי העישון לנכנסים לישראל".

ביטול הפטור רק בשנת 2028, על פי העתירה, הוא "דיל פסול שנרקם מאחורי גבם של הדרגים המקצועיים במשרדי הממשלה ומחוץ לכתלי ועדת הכספים, ומקורו בכניעה של שר האוצר לשיקול זר בעליל של חבר ועדת הכספים, שהצהיר שהוא מונע התקנת הצו המקורי לטובת עובדי רשות שדות התעופה, שהם קהל בוחריו".

עוד נכתב כי "נראה שהחלטת שר האוצר להימנע מביטול הפטור ממס נתקבלה שלא בסמכות, מאחר שהיא מפרה את החלטת הממשלה שלא כדין וסוטה מתכלית החוק המסמיך, אינה נסמכת על תשתית עובדתית ומקצועית מינימלית, התקבלה תוך שקילת שיקולים זרים ולא ענייניים והיא בלתי סבירה ובלתי מידתית באורח קיצוני, נוכח פגיעתה בזכות החוקתית לחיים ובזכות לבריאות".

האגודה מבקשת מבית המשפט בשבתו כבית משפט גבוה לצדק, להורות לשר האוצר להתקין צו המבטל באופן מלא ולאלתר את הפטור ממס, בהתאם להחלטת הממשלה ובהתאם לצו המקורי.

נושאים קשורים:  האגודה למלחמה בסרטן,  בג"צ,  שר האוצר בצלאל סמוטריץ',  רשות שדות התעופה,  מיסוי מוצרי טבק,  עתירה לבג"ץ
תגובות