• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
חדשות

היקף המבצע הארצי להשלמת חיסוני הפוליו: כ-2.5 מיליון ילדים

בין הבעיות שעימן מתמודד משרד הבריאות: חוסר מידע מלא על ילדים שהתחסנו בשנתונים שונים והיעדר מערכת המאחדת את הנתונים מכלל המקורות

מתן חיסון פוליו לילדה. צילום: יונתן סינדל/ פלאש 90

המבצע הארצי של חיסוני הפוליו, במסגרתו כמעט כל ילד בגילאי 17-9 ייקרא להשלמת חיסון שהחסיר – יחל בשבוע הבא וצפוי להקיף כ-2.5 מיליון ילדים. משרד הבריאות רואה במבצע הזה אתגר לא פחות ממבצע חיסוני הקורונה בילדים.

ד"ר שרון אלרעי-פרייס, ראש שירותי בריאות הציבור, קיימה שלשום וובינר לרופאי הילדים ולקופות החולים לקראת המבצע. יינתנו בו: כחצי מיליון מנות חיסון של נגיף חי מוחלש – בטיפות. המנות שהוזמנו בחו"ל יגיעו לארץ בימים הקרובים. זאת במסגרת מאמץ משותף עם ארגון הבריאות העולמי, משרד הבריאות וחברת התרופות GSK. בסה"כ הוזמנו כשני מיליון מנות חיסון.

אחד האתגרים המשמעותיים יהיה להביא למרפאות ולטיפות חלב את הילדים והוריהם – לאחר שההיענות לקבלת החיסון נגד קורונה בגילאי 11-5 הייתה נמוכה – רק כ-25%. במשרד הבריאות טוענים שבין הקשיים: הצורך להתמודדות עם "עייפות חיסונים" בציבור אבל גם בקרב צוותי הרפואה.

מורכבות נוספת אחרת שעליה חייב משרד הבריאות להתגבר: יש לתת לכל ילד בדיוק את מנת החיסון שחסרה לו אלא שקיימת בעיה ברישום נתוני ההתחסנות בשנים שונות וגם בגופים שונים שביצעו זאת בצורה שונה זה מזה, כך שתידרש בדיקה פרטנית לכל ילד.

בעיה אחרת: החיסונים לפוליו ניתנים בטיפת חלב או בקופות החולים, חלקם במסגרת שירותי בריאות התלמיד (בכיתה ב'), ואין כיום מערכת מידע אחידה לכל הגופים. יהיה צורך לבחון את המצב בכל שנתון.

להשלמת החיסון ייקראו בני 17-9 (ילידי 2013-2005) שקיבלו רק מנה אחת בטיפות. הם ייקראו לקבל לפחות מנת השלמה אחת. ההערכה: כ-90% מבני הגיל הזה יצטרכו השלמה, וכן ילדים עד גיל 8 (ילידי 2014 ואילך) שטרם קיבלו שתי מנות של החיסון החי המוחלש בטיפות. חיסון זה בנגיף מוחלש ניתן רק למי שקיבלו לפחות שתי מנות של חיסון שכלל נגיף מומת. גם בקבוצת גיל זאת נדרשת השלמה.

תכנית החיסונים הנוכחית בישראל כוללת ארבע מנות חיסון מומת נגד פוליו בזריקה עד גיל שנה, מנת דחף בכיתה ב' ושתי מנות בטיפות. שתי מנות חיסון מומת בזריקה מקנות הגנה של 90% מפני שיתוק, ומי שקיבל את כל המנות מוגן לחלוטין ממחלה תסמינית. ילד שלא מחוסן בחיסון החי המוחלש עדיין יכול לשאת את הנגיף במעיים ולהפיץ אותו לסביבה.

אתמול אמרה אילנה גנס ממשרד הבריאות שקרוב ל-100% מהילדים בשכונת מאה שערים בירושלים התחסנו בימים האחרונים נגד פוליו ומשרד הבריאות רואה בכך הישג לא מבוטל מאחר שבשכונה החרדית הורים מסרבים בתוקף לשתף פעולה עם הרשויות השונות וחלקם מסבירים את ההתנגדות לכך שמבחינתם הם פלשתינים ולכן לא נתונים לחוקי ישראל. גנס דיווחה ש-99% מהילדים שחוסנו ביצעו את החיסון בתחנות טיפות חלב ורק 1% במרפאות קופות החולים בעיר.

בסך הכל חוסנו כבר בירושלים מאז תחילת המבצע 19,985 ילדים. זאת, כאשר שישה מקרים של לא-מחוסנים מוגדרים כ"מקרי תחלואה ודאית", עוד אחד ב"חשד גבוה" ואחד מחוסן באופן חלקי ומציג תסמינים שונים – לא ברור עדיין אם אכן מדובר בפוליו. בשלב זה ידוע על ילד אחד מאזור ירושלים שחלה וסובל משיתוק.

נושאים קשורים:  מבצע חיסונים,  פוליו,  חיסון לפוליו,  תחנת טיפת חלב,  חדשות,  משרד הבריאות,  ד"ר שרון אלרעי פרייס
תגובות