• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
חדשות

"יד מכוונת" של המגזר הפרטי: חוות דעת רפואית תוך 72 שעות

Documedic, פלטפורמה אינטרנטית חדשנית, נותנת תקווה לאזרחים שממתינים חודשים ארוכים להערכת נכות ולחוות דעת רפואית ומחברת בין עורכי דין לרופאים מומחים

חוות דעת רפואית. אילוסטרציה

לפני שבע שנים סיימה את עבודתה אחת מהוועדות הציבוריות החשובות בישראל, ועדת אלאלוף, שחיברה מסמך רחב היקף שתכליתו מיגור העוני במדינת ישראל. ההמלצה הראשונה של צוות הבריאות של הוועדה היתה פתיחת מרכזי מידע ומיצוי זכויות בקהילה: "מרכזים אלה יהוו חלק ממרכזי מיצוי הזכויות שראוי שייפתחו בכל רחבי הארץ".

לדברי חברי צוות הבריאות, "מערכת זכויות הבריאות הינה מורכבת ומחולקת בין כמה גופים ממשלתיים, מצב המקשה על קבלת המידע ומוביל לשיעור גבוה של אי מיצוי הזכויות ואי מימוש השירותים המגיעים לאנשים החיים בעוני." זו אמנם לא היתה הפעם הראשונה בה הוזכר הקשר בין הנגשת מידע בעניין זכויות רפואיות לעוני, אך למרות זאת, ההמלצה הזו לא יושמה.

במהלך השנים שחלפו מאז שהוגש הדו"ח, שוק התביעות ו"הזכויות הרפואיות" לא הפסיק לצמוח, בשנים 2018-2019 נפתחו למעלה מ-500,000 תביעות נכות מול גופים שונים, כאשר כל תביעה נדרשת בממוצע לשתי חוות דעת רפואיות. במקביל לתביעות הנכות, שוק "חוות הדעת הרפואיות-משפטיות" צומח בקצב מהיר בשנים האחרונות.

התביעות בנושא נזקי גוף מוגשות כנגד המוסד לביטוח לאומי, משרד הביטחון, משרד הבריאות, חברות הביטוח, קרנות הפנסיה ועוד – מספר הוועדות הרפואיות לצורך הערכת נכות רפואית ותפקודית בתביעות כנגד הגופים שצוינו, מוערך בכ-400 אלף בשנה ואם מוסיפים למספר הזה את ועדות הערר השונות, הנתון כמעט מכפיל את עצמו ומגיע לסך של כ-700 אלף בשנה. מבחינת שווי כספי, על פי הערכות שפורסמו בעבר בתקשורת הכלכלית, מדובר על שוק שמגלגל מאות מיליוני שקלים בשנה.

על מנת לסייע לאוכלוסיות החלשות לתבוע זכויותיהן, המדינה הקימה אמנם מרכזי "יד מכוונת" שפועלים תחת הביטוח הלאומי, אך ממחקר של הביטוח הלאומי עצמו, שהתפרסם במארס שנה זו, עולה כי עשרות אלפי משקי בית לא מנצלים את זכויותיהם על מנת לקבל את המגיע להם. "האור בקצה המנהרה" מגיע דווקא מהמגזר הפרטי.

בדיקה והערכת נכות תוך 72 שעות

DocuMedic היא פלטפורמה דיגיטלית חכמה המבוססת על טכנולוגיות ביג דאטה ואינטליגנציה מלאכותית, המותאמת גם לסלולר, שמחברת במהירות ובנוחות עם ממשק משתמש קל ונח, בין עורכי דין לרופאים (זהו רק היישום הראשוני) ובעתיד בין כל מבקשי שירות לבין כל נותני שירות שהם מומחים בתחומם, אשר נדרשים לצורך חוות דעת רפואיות ואחרות.

הרעיון המרכזי שהביא להקמת המיזם עלה מהשטח, מתוך צורך אמיתי ומציאות עגומה שחווה עו"ד שי אשכנזי, שמאחוריו ניסיון עשיר בתחום נזקי הגוף והרפואה התעסוקתית. הקושי הראשוני והבסיסי ביותר שחווה אשכנזי במהלך שנות פעילותו בתחום היה חוסר במידע מקיף ומהימן על המומחה וכן משך הזמן הארוך שיש להמתין כדי לקבוע ללקוחותיו פגישה עם רופא מומחה למתן שירותים כגון בדיקה והערכת נכות, חוות דעת רפואית ועוד.

בנוסף, עלה קושי באיתור המומחה הרפואי המתאים ביותר לתיק הספציפי, התאמת המומחיות הראשית ותת המומחיות שלו, הוותק שלו, נסיונו בכתיבת חוות דעת, כותב לתובעים או לנתבעים, עלויות השירותים שהמומחה מעניק, נושא ניגוד עניינים בינו ובין התובעים/ הנתבעים ועוד.

הקשיים שחווה עו"ד אשכנזי היוו את אחד מהעקרונות המנחים של DocuMedic - לאפשר מפגש עם הרופא המומחה לצורך ייעוץ, בדיקה והערכת נכות בתוך 72 שעות (שלושה ימי עסקים) מרגע קביעת התור, ומבלי להתפשר על איכות, טיב ומקצועיות השירות הניתן על ידי הרופא המומחה.

בבסיס הפלטפורמה החדשה עומד צורך הדדי של עורכי הדין בתחום הנזיקין (הפועלים עבור לקוחותיהם) לקיצור משמעותי בלוחות הזמנים, מצד אחד, ומצד שני, רופאים מומחים ברמות שונות שכיום לא יכולים להיכנס למעגל המומחים המספקים הערכות נכות וחוות דעת רפואית-משפטיות.

הסיבה לכשל השוק הינה שלכל עורך דין בתחום יש את "אנשיו", עימם הוא רגיל לעבוד, ועד היום לא היתה שום דרך "לרבע את המעגל" הזה. חשוב להבין (בעיקר לרופאים) שחלק גדול מהערכות הנכות ומחוות הדעת הרפואיות אינן מוגשות לבתי המשפט כך שרמת ה"מומחיות הרפואית" הנדרשת בוועדות השונות, שהן חלק משמעותי מהפעילות בשוק, יכולה להיות הרבה יותר מגוונת. כך לדוגמה, עובד ניקיון המשתכר שכר מינימום ואשר נפגע בברכו פגיעה אשר מקנה לו נכות בשיעור 10%, לא זקוק לחוות דעת רפואית-משפטית ממנהל מחלקה אורתופדית מבית חולים גדול.

המשמעות המיידית של המהלך, לדברי היזם, היא כניסה על מאות רופאים לשוק הערכות הנכות וחוות הדעת הרפואיות שיוצגו בתוך מאגר הרופאים של DocuMedic – "צוואר הבקבוק" של השוק כולו ייפתח ואלפי אזרחים לא יצטרכו להמתין חודשים ארוכים לפיצוי כספי במקרים של פגיעה בעבודה, פנסיית נכות, תגמולי ביטוח כגון אובדן כושר עבודה וכדומה.

בעתיד יורחב המאגר של החברה לשורה ארוכה של נותני שירותים כמו רואי חשבון, שמאים, פסיכולוגים ועוד. לדברי עו"ד שי אשכנזי, המייסד של DocuMedic, לנגד עיניו עמדו ועדיין עומדים עשרות ואף מאות לקוחות בהם טיפל לאורך השנים שנאלצו להמתין חודשים ארוכים לכסף שמגיע להם. "כמה סבל ועוגמת נפש היו נחסכים להם אם לא היו נאלצים להמתין זמן רב", אומר אשכנזי, ומוסיף, "אני שמח שנפלה בחלקי הזכות להקל ולסייע לא רק ללקוחותיי, אלא לכל אזרחי ישראל".

נושאים קשורים:  חוות דעת רפואית,  ועדות רפואיות,  חדשות,  מומחה רפואית,  הערכת נכות,  DocuMedic
תגובות
אנונימי/ת
09.08.2021, 21:05

כרגיל המתווכים מרוויחים בלי להתאמץ-18% +מע"מ

זו פרסומת - הצגתה כ "מאמר" פשוט מטעה

אנונימי/ת
09.08.2021, 22:50

למה לא רושמים ברור שזו כתבה פרסומית?

09.08.2021, 22:53

אכן מדכא להיווכח כי האתר הזה שאמור להיות אינפורמטיבי הפך לזירת פרסום
ועוד למי? למתווכים .

אנונימי/ת
10.08.2021, 15:27

הגיע הזמן לשנות את ההדיינות שטובה בעיקר למשרדי עורכי דין. לכיוון של ועדת מומחים בלתי תלויה שבה מי שחושב שנעשה לו עוול ברמת הרשלנות יפתח שם תיק הועדה תדון בתיק תוכל להביא רופאים לדיון ולבסוף תפסוק את מידת הנזק שאותו ישלמו חברות הביטוח. ה 18% ילכו לאן שהם צריכים ללכת לנפגע. תהיה אגרה בסיסית וההוצאות יוטלו על חברות הביטוח או על מגיש הקובלנה. בצורה כזו עורכי הדין לא יוכלו לחמם את השוק ולשלש כול שנה את השוק הזה.