• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
דעות

מיסוי על שתייה מתוקה - דווקא טוב לציבור החרדי

הציבור החרדי רגיש להתייקרות במחיר ולכן המיסוי על שתייה מתוקה יביא להפחתת הצריכה והחברה החרדית תרוויח ממהלך המיסוי רווח כפול - בריאותי וכלכלי

02.08.2021, 07:12
"בכל אירוע או התכנסות של אנשים - בסיום מסכת, חלאקה, חבורה, זיצים, קידושים ועוד- מקובל להגיש שתייה מתוקה, בורקסים ורוגלך והרשימה ארוכה". צילום: נתי שוחט/ פלאש 90

הטלת מס על משקאות מתוקים עם סוכר או תחליפיו היא צעד שהוכח במדינות בעולם ככלי יעיל בהפחתת הצריכה, ובישראל היא חלק מקשת של צעדים נוספים שמוביל אגף התזונה במשרד הבריאות, החל מרפורמת סימון המזון, קידום הגבלת שיווק ופרסום מזון מזיק עם לילדים, קידום הנגשת כלכלית של מזון בריא ועוד.

לפי סקרים ונתונים של משרד הבריאות עולה כי הציבור החרדי מוביל בפער משמעותי בקנייה וצריכה כבדה של משקאות מתוקים בהשוואה לציבור הכללי. צריכה של משקאות מתוקים מהווה איום בריאותי חמור ומשפיע באופן לא פרופורציונלי על אוכלוסיות בעלות יכולת כלכלית נמוכה. הציבור שלנו רגיש להתייקרות במחיר ולכן אני סבורה שהמיסוי יביא להפחתה בצריכה, כך שהציבור שלנו ירוויח ממהלך המיסוי רווח כפול - בריאותי וכלכלי.

הפער הוא לא רק בשתייה מתוקה אלא ככלל במזון לא בריא. לפי נתונים של משרד הבריאות, הציבור החרדי מוביל  גם בצריכת חטיפים וממתקים. להערכתי, אם היו בודקים במערכת החינוך שלנו, בגנים ובחיידרים ובבתי הספר, אז היו מוצאים צריכה בלתי סבירה של חטיפים וממתקים.

יש צורך בהשקעת משאבים להסברה וחינוך לציבור החרדי ובפיתוח תכנית התערבות לאומית ייעודית לציבור זה, שתביא לשינוי הנורמות החברתיות הקיימות בציבור שלנו והרגלי האכילה, ובראשונה - בכיבוד המוגש באירועים

הפרדוקס הוא שדווקא אצלנו - ציבור שומרי תורה ומצוות שאמונים על חובת שמירת הבריאות כחלק ממצוות "ונשמרתם", ועל ערכים של התגברות על תאוות, הסתפקות במועט ועוד - צריכת מזון מזיק היתה צריכה להיות נמוכה באופן משמעותי מהאוכלוסיה הכללית, כמו גם בשל ההיבט הכלכלי כי שתיית מים זולה יותר ממשקאות מתוקים.

הפרודקס הבלתי פתור הזה מדגיש את הצורך בהשקעת משאבים להסברה וחינוך לציבור החרדי ובפיתוח תכנית התערבות לאומית ייעודית לציבור החרדי, שתביא לשינוי הנורמות החברתיות הקיימות בציבור שלנו והרגלי האכילה, ובראשונה - בכיבוד המוגש באירועים. זאת כאשר בכל אירוע או התכנסות של אנשים - בסיום מסכת, חלאקה, חבורה, זיצים, קידושים, ועוד - מקובל להגיש שתייה מתוקה, בורקסים ורוגלך והרשימה ארוכה.

שינוי הנורמות החברתיות הוא הכרחי, שכן אף בעל שמחה לא יעז לעשות אירוע בלי שתייה מתוקה.  מי שיכול להוות קטליזטור להנעת התהליך החברתי זו המערכת הממסדית. אם במוסדות החינוך, בתי הספר, החיידרים, הסמינרים הישיבות, כויללים כמו גם מוסדות, ארגונים ורשויות עירוניות, יקבעו מדיניות מחייבת בנושא חובת שמירת הבריאות, כמו למשל איסור חלוקת ממתקים בגנים והחיידרים, הדבר עשוי להערכתי לסייע מאד בשינוי הנורמות הקיימות

את הצעדים הללו יש להתחיל מיד ועוד יותר בעת הזאת כי תזונה בריאה חשובה מאוד לחיזוק החוסן הגופני והיכולת שלו להתמודד עם תחלואת הקורונה ובכלל.

הכותבת היא דיאטנית, יועצת משרד הבריאות לתזונה במגזר החרדי

נושאים קשורים:  דעות,  שתייה מתוקה,  מיסוי,  משקאות מתוקים,  המגזר החרדי,  רוחמה פרנקל,  חדשות
תגובות
02.08.2021, 19:46

הפרדוקס האמיתי הוא, שאחת הסיבות לכך שהציבור החרדי הוא שיאן המזון הלא בריא, היא מפני שמדובר בציבור עני המעדיף מזון זול יותר ובריא פחות, הכבדה על הכיס הריק של אותם השכבות באוכלוסיה והוספת מיסים נוספים המיועדים להכביד בעיקר על האוכלוסיה העניה לא תציל אותם מהאוכל הלא בריא, אלא תכניס אותם עמוק יותר לתזונה לקויה.

הדרך האמיתית לפתור את הבעיה, היא הוזלה משמעותית של המזונות הבריאים ולהכניסם תחת פיקוח וסבסוד ממשלתי, כל הדרכים האחרות מיועדות נטו להגדיל את קופת האוצר ותו לא.

אנונימי/ת
02.08.2021, 21:13

כפי שנאמר לעיל-מים הרבה יותר זולים מכל משקה ממותק
אני נוהג כך שנים בלי להיות חלק מהציבור החרדי...

אנונימי/ת
06.08.2021, 11:47

כעיקרון נכון. רק שפיקוח מחירים אינו מביא להוזלת מחירים

אנונימי/ת
06.08.2021, 11:48

חשבתי שברפואה מזמן נטשנו את הפטרנאליזם לטובת זכות החולה לקבל החלטות על גופו ובריאותו