• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
חדשות

מנהל "סורוקה" מזהיר: "המחסור ברופאים בדרום רק ילך ויחריף"

יותר מ-90% מהסטודנטים לרפואה באונ' בן גוריון הם תושבי המרכז והצפון וישובו לאזור מגוריהם בתום הלימודים | "נדרש תכנון קפדני של מקומות הלימוד לרפואה שהם בגדר משאב לאומי", טוען פרופ' שלומי קודש

ד"ר שלומי קודש, מנהל "סורוקה"

"בלי הגדלת מספר הסטודנטים לרפואה והמתמחים שהם תושבי הדרום, אין עתיד לנגב והמחסור ברופאים באזור הזה רק ילך ויחריף". כך מנהל המרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע, פרופ' שלומי קודש בראיון לרוני לינדר מ"דה מרקר" שפורסם אתמול (ג').

בדיווח נמסר כי יותר מ-90% מהסטודנטים לרפואה באוניברסיטת בן גוריון הם תושבי מרכז הארץ או הצפון וישובו לאזור מגוריהם בתום הלימודים. פרופ' קודש הזהיר כי צפוי "להיות רע מאד בארץ מבחינת מספר הרופאים ל-1,000 נפש ויהיה עוד יותר גרוע בדרום". ההסבר העיקרי לכך, לדבריו: הדרום עני יותר ולא יכול לעמוד ב"רפורמת יציב" שעליה הכריז משרד הבריאות לפני שלוש שנים כאשר הוחלט שלא לאפשר יותר לבוגרי אוניברסיטאות רבות בחו"ל שאותן משרד הבריאות איננו מחשיב כראויות מבחינת איכות הלימודים בהם, לגשת למבחני רישוי לרפואה בארץ.

באוניברסיטאות שנפסלו, ביניהן ממולדובה וארמניה, למדו צעירים ישראלים רבים משום ששכר הלימוד בהן נמוך במידה ניכרת לעומת שכר הלימוד בארץ וגם דרישות הקבלה נמוכות יותר. חלק ניכר מאלה שסיימו שם את הלימודים ושבו לישראל עובדים כרופאים בעיקר בפריפריה, והערכה היא שהחל מ-2026 צפוי בעקבות הרפורמה מחסור ברופאים דווקא באזורי הארץ שזקוקים להם.

פרופ' קודש סבור כי הרפורמה אכן חשובה ונדרשת אבל יצרה רף כלכלי יותר גבוה ללימודי רפואה ולכן על המדינה להציג תכנית שתתקן את המחסור שצפוי להיווצר ולעזור למי שרוצה ללמוד אבל קיים חסם כלכלי למימוש רצונו להיות רופא ולהישאר בנגב או באזור אחר של הפריפריה.

פרופ' קודש קורא להתערבות מיידית של מקבלי החלטות כדי לתת מענה למחסור ברופאים. כבר עתה חסרים 800 בבתי החולים או בקהילה בדרום וזה מה שיוצר גם תורים ארוכים למומחה או לבדיקה. עוד קרא פרופ' קודש לבנות תכנית הכוללת מענקים למשיכת רופאים לפריפריה ובעיקר לתת עדיפות לתושבי דרום הארץ בקבלה ללימודים באוניברסיטת בן גוריון כדי שיבנו את עתידם ואת עתיד הרפואה בנגב.

לדבריו, ב-2021, 120 סטודנטים לרפואה התקבלו ללימודים באוניברסיטת בן גוריון אבל רק תשעה מהם תושבי הנגב והדרום. "נדרש תכנון קפדני של  מקומות הלימוד לרפואה שהם בגדר משאב לאומי", הגדיר זאת פרופ' קודש. הוא גם מציע חילופי סטודנטים: "אלה הלומדים רפואה בבאר שבע ואינם תושבי המקום יגיעו לשנת הלימודים השישית בבתי החולים במרכז ובמקומם ילמדו שנה שישית כאן ישראלים מהדרום הלומדים עתה בחו"ל. כך יכירו את בית החולים ויישארו כאן להתמחות".

נושאים קשורים:  ד"ר שלומי קודש,  סורוקה,  מחסר ברופאים,  פריפריה,  לימודי רפואה בחו"ל,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
21.07.2021, 12:55

האם לרופאים מומחים שנאלצו לעזוב את סורוקה מסיבות פרארפואיות, בני דרום, בעלי ניסיון רב ורצון לחזור קיימת אפשרות קליטה חזרה?

אנונימי/ת
21.07.2021, 19:34

שלומי קודיש היקר.
המחסור ברופאים נובע מסיבות רבות. העדר החשיפה לרפואה בנגב היא לא אחת מהן.
להפך, החשיפה למתרחש בבית החולים שאתה מנהל במשך שנות הלימודים גורמת לנדידה של רבים מהבוגרים צפונה.
הניסיון השיטתי לייצר בינוניות במחלקות רבות בעיקר בצד הכירורגי גרמה לנטישה המונית גם של מתמחים ומומחים וכל זאת לא בגלל חוסר רצון להשאר בנגב ולהשפיע.
אין בתגובתי שום דבר אישי הרי אתה קיבלת בירושה מערכת שרמסה את טובי בוגריה במשך שנים רבות הרבה לפני שפנית לניהול.
טוב תעשה אם תעודד מצוינות, תכבד את בוגרי בית הספר לרפואה במורים ראויים יותר. השאר יקרה מעצמו.

אנונימי/ת
21.07.2021, 21:06

אמת לאמיתה. בעשרות השנים האחרונות, מנהלי סורוקה, לרבות (ואפילו במיוחד) בוגרי הפקולטה בבאר שבע (שלומי, מיקי, איתן), הצטיינו בעיקר ביהירות ואטימות כלפי עמיתיהם הרופאים. סורוקה הקיאה רופאים טובים. הריחוק של ביה״ח מהמרכז, הוא תירוץ עלוב לקושי לגייס רופאים במספר מספיק. ספק אם למיו-קליניק, שממוקמת ב״חור״ במערב התיכון של ארה״ב, בעיר שאוכלוסייתה מחצית מזו של באר-שבע, יש קושי לגייס רופאים בכלל, ומצויינים בפרט.

אנונימי/ת
23.07.2021, 08:41

רמיסת רופאים אינה ייחודית לסורוקה. מערכת הרפואה הציבורית בישראל מצטיינת בכך. התעמרות היא שם המשחק.

אנונימי/ת
24.07.2021, 21:20

בושה וחרפא מה שקרה ב5-6 שנים אחרונות. כמה יוצאי סורוקה נאלצו לעזוב כי הביאו מנהלי מחלקות חדשים ''בעלי שם'' שחלקם כבר עזבו. העיקר השתמשו בבית חולים בצורה צינית כקרש קפיצה והשאירו מחלקות שבורות עם רמה בינונית. צריך לשאול את אלה שכבר חזרו למרכז מה טוב עשיתם למחלקות שאותם ניהלתם? ביזיון