• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
COVID-19 בישראל

רופאי בריאות הציבור: "תכנית רכש החיסונים מעוררת תהיות מקצועיות"

במשרד הבריאות דורשים להצטייד בעוד 30 מיליון מנות חיסון לקורונה בעלות של 3.5 מיליארד שקל | באוצר מתנגדים לרכש: "הרבה מעבר לכל טווח ביטחון סביר שעל המדינה לקחת"

חיסונים לקורונה. אילוסטרציה

ישראל אמורה לרכוש בין 30 ל-36 מיליון מנות חיסון לקורונה בעלות של 3.5 מיליארד שקל - כך לפי דרישה שהציג משרד הבריאות. עד כה רכשה ישראל מעל 25 מיליון מנות חיסון, כולל אלה שכבר הגיעו ונעשה בהם שימוש והשאר יגיעו לארץ עד סוף 2021. עלות הרכש הראשון: כשני מיליארד שקל. עד כה נוצלו כבר כתשע מיליון מנות.

ישיבת הממשלה, שאמורה היתה לאשר את בקשת משרד הבריאות ונועדה להיום, בוטלה בגלל מחלוקת בין ראש הממשלה נתניהו לשר הביטחון וראש הממשלה החליפי בני גנץ סביב אי מינוי שר משפטים קבוע וכן שרים נוספים במינוי קבע.

מנות החיסון הנוספות אמורות לשמש את ישראל במהלך 2022. את עיסקת הרכש אופפת סודיות ובכירים במשרדי הבריאות והאוצר הוחתמו על הסכם סודיות האוסר עליהם לדבר על כך. זו הסיבה שאיגוד רופאי בריאות הציבור פרסם כבר אמש (א') תגובה זאת: "אין שום הצדקה להסתרת דיון בנושאי בריאות מהציבור ובפרט בנושא רכש החיסונים. לא ברורה הסיבה להחתמת המעורבים כ'שותפי סוד'. חוסר השקיפות פוגע באמון. אי אפשר לנהל כך מדיניות בריאות.

"יש לנהל דיון מקצועי וציבורי שקוף לגבי היקף רכש החיסונים הנדרש ולוודא שההחלטות נשענות על שיקולים מקצועיים ולא על שיקולים אחרים. זאת בפרט כאשר תכנית רכש החיסונים, כפי שפורסמה בתקשורת, מעוררת תהיות מקצועיות".

גורמי מקצוע טוענים שרכש כה אדיר הותאם לתרחיש קיצון שספק גדול אם בכלל יתרחש. בנושא הזה קיים מתח בין משרד הבריאות לאוצר.

לפי דיווח ב"דה מרקר", במשרד האוצר סבורים שהכמות המבוקשת וההוצאה הנגזרת ממנה גבוהות מדי, הרבה מעבר לכל טווח ביטחון סביר שעל המדינה לקחת.

ישראל רכש את רוב החיסונים עד כה מחברת פייזר וכמה מאות אלפי תרכיבי חיסון של "מודרנה", שבהם נעשה שימוש עבור פועלים פלסטינים העובדים בארץ. כדי להשלים את מבצע החיסונים הנוכחי עבור בגירים מעל גיל 16, נדרשות יותר משני מיליון מנות חיסון והן כבר נמצאות בארץ או יגיעו בשבועות הקרובים. כמו כן יהיה מספיק מלאי חיסונים במסגרת ההסכם עם פייזר לחסן גם צעירים מתחת לגיל 16 ואפילו בני 12-5 בהתאם לתוצאות ניסוי שעורכת "פייזר" עתה בנושא הזה.

במשרד הבריאות מודעים לכך שמימדי הרכש המבוקש חורגים משמעותית מהצרכים הידועים, אבל הוא נדרש "לאור אי ודאות בנוגע להתפתחות המגיפה, כאשר קיים חשש ממחסור בחיסונים ברגע האמת".

לפי דיווח בערוץ 12, על פי נתוני משרד הבריאות החיסון הניתן בישראל נמצא יעיל כנגד כל הוריאנטים המוכרים עתה של הנגיף וזאת בעקבות בדיקות בתהליך ריצוף גנטי שנעשו במעבדה המרכזית של המשרד.

מנכ"ל משרד הבריאות,  פרופ' חזי לוי, אמר הבוקר לתקשורת שקיים חשש לרכש החיסונים שייפגע בגלל ביטול הדיון בממשלה, ושישראל תפספס את האפשרות לקנות חיסונים מאחר שמדינות אירופה מפעילות עתה לחצים על חברות החיסונים שקווי הייצור שלהן נמצאים באירופה, שלא למכור את החיסונים הללו מחוץ ליבשת.

פרופ' לוי פרסם מצידו הודעה זאת: "אני לא נכנס לעניינים הפוליטיים, אבל מההיבט הרפואיפמקצועי כמנכ"ל משרד הבריאות - הדחייה הזאת בדיון מאוד קשה לנו. אירופה עושה עכשיו מאמצים למנוע שיווק של חיסונים מחוץ לאירופה ובכלל זה השם של ישראל עולה. אם יהיה לנו חוזה חתום, נהיה יותר מוגנים. החוזים מוכנים לחתימה. כל דחייה מסכנת את יכולתנו להמשיך להצטייד בחיסונים נוספים, לשלם לחברות השילוח שמביאות את החיסונים לארץ ולהמשיך להילחם בהצלחה בקורונה. זה עלול לפגוע בבריאות של כולנו ולדחוק אותנו לאחור במרוץ העולמי להתחמש בחיסונים, כולל בחיסונים מותאמים למוטציות".

נושאים קשורים:  חיסון לקורונה,  פרופ' חזי לוי,  בני גנץ,  בנימין נתניהו,  משרד הבריאות,  רופאי בריאות הציבור
תגובות