• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
COVID-19 עולמי

חברות התרופות האמריקאיות מתנגדות לחלוק פטנטים על החיסונים לקורונה

למרות הצורך הגלובלי הדחוף בחיסונים, לשכת המסחר ולובי חברות התרופות בארה"ב מטרפדים יוזמה של הודו ודרום אפריקה לייצור גרסאות גנריות מוזלות של החיסונים לנגיף הקורונה

ביקורת הולכת וגוברת כלפי חברות התרופות האמריקאיות לפיה "תאוות הבצע שלהן מונעת את סיום המגיפה העולמית", וזאת לאחר שהן קיבלו קרוב ל-15 מיליארד דולר במענקים ממשלתיים לפיתוח חיסוני הקורונה. התנהלות זאת "חוסמות יוזמה שתאפשר להגביר את קצב ייצור חיסונים גנריים במדינות העניות", כך לפי תחקיר של "וול-סטריט ז'ורנל" שעליו דיווח השבוע  נמרוד הלפרן ב"דה מרקר"

בדיווח הודגש ש"מחריפה הביקורת על נסיונות לשכת המסחר ולובי חברות התרופות בארה"ב, לטרפד יוזמה של הודו ודרום אפריקה להשעות זמנית זכויות קניין רוחני מסוימות כדי לאפשר ייצור גרסאות גנריות מוזלות של חיסונים לנגיף הקורונה".

השבוע גם דווח ב"דוקטורס אונלי" כי ראש ה-WHO מנסה להוביל מהלך בינלאומי לפיו יידרשו חברות התרופות ויצרניות החיסונים לוותר זמנית על הפטנט שלהן לחיסוני הקורונה בדיוק לאותה מטרה.

באחרונה מפעילות חברות תרופות בארה"ב לחץ על ממשל הנשיא ג'ו ביידן, במטרה לחסום את היוזמה ולהעניש מדינות שיגבירו את קצב הייצור של חיסונים ללא אישורן.

את היוזמה הזאת לאפשר להן ייצור המוני של חיסונים גנריים, הציגו הודו ודרום אפריקה עוד באוקטובר. הן ביקשו שארגון הסחר העולמי (WTO) יפטור חלק ממדינות העולם מאכיפת פטנטים, סודות מסחריים וקניין רוחני הקשורים לחיסונים אלה. היוזמה זכתה לתמיכת למעלה מ-100 מדינות חברות הארגון, בעוד שממשלות ארה"ב, בריטניה והאיחוד האירופאי מטרפדות את המהלך מחשש שיפגע ברווחי יצרניות התרופות המערביות, שבבעלותן הטכנולוגיות לייצור חיסוני הקורונה.

לובי חברות התרופות בארה"ב, ה-PhRMA, ושדולת מגזר הביו-טכנולוגיה BIO, מפעילים כאמור לחץ על הממשל האמריקאי למנוע ממדינות ברחבי העולם לייצר על דעת עצמן חיסונים לקורונה, בטענה כי הדבר עלול לפגוע בתעסוקה בארה"ב ובחדשנות המדעית. ארגון ה-PhRMA אף ביקש מממשל ביידן לנקוט צעדי אכיפה כנגד שותפות הסחר של ארה"ב באמצעות כל הכלים העומדים לרשותו, על מנת שהללו לא ישעו באופן זמני זכויות קניין רוחני על החיסונים במסגרת המאבק במגפיה.

בנוסף, תחקיר שפורסם בשבוע שעבר באתר התחקירים אינטרספט חשף כי מגזר התרופות בארה"ב הגיש מאות עמודי מסמכים למשרד נציב הסחר בארה"ב, בהם הוצגו טענות החברות על הסיכונים לכאורה של כל ניסיון לקרוא תיגר על "הגנות בסיסיות על קניין רוחני" בתגובה למגיפת הקורונה העולמית. החברות מתנגדות לכל ניסיון לחלוק פטנטים על החיסונים או ידע טכנולוגי הנדרש לשם ייצורם, למרות הצורך הגלובלי הדחוף בחיסונים. בין המדינות שהתלוננו על כך גם צ'ילה, הונגריה וקולומביה.

בתגובה לתחקיר יצא ארגון הצרכנים והסביבה האמריקאי "סיטיזנס טרייד קמפיין" (CTC) בביקורת חריפה על חברות התרופות: "תאוות הבצע שלהן מונעת את סיום מגיפת הקורונה. ממשל הנשיא ביידן צריך לתמוך בהשעיית זכויות הקניין הרוחני בארגון הסחר העולמי כדי שניתן יהיה לייצר חיסונים וטיפולים במספר המקומות הרב ביותר בעולם ובמהירות האפשרית".

על פי ההערכות שונות, המדינות העשירות, שבהן במצטבר 16% בלבד מאוכלוסיית העולם, חתמו עד כה על יותר ממחצית החוזים לרכישת חיסוני הקורונה, כך לפי התחקיר. לפי התחזיות הנוכחיות, מרבית המדינות המתפתחות לא יגיעו להיקף חיסון נרחב של אוכלוסיותיהן עוד שנים רבות ומדינות עניות מאוד כמו זימבבווה, מאלי ודרום סודאן, לא יגיעו לכך לפני 2024.

נושאים קשורים:  חברות תרופות,  חיסונים,  חיסון לקורונה,  חדשות,  19-COVID
תגובות