• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
COVID-19 בישראל

מחקרי ה"כללית" ו"מכבי": החיסון לקורונה של פייזר מפחית בהדבקה

נתוני מחקרים רחבי היקף שנעשו בישראל על כ-630 אלף מבוטחי הקופות מעלים: הפחתה בהידבקה כבר לאחר המנה הראשונה | פרופ' רן בליצר: "הממצאים אמנם ראשוניים אך מעודדים"

חיסון לקורונה במרפאת ה"כללית". צילום: יונתן סינדל/ פלאש 90

שני מחקרים רחבי היקף שערכו מכוני המחקר של ה"כללית" ושל "מכבי" בקרב מבוטחי הקופות, מציגים הפחתה בהידבקות בנגיף הקורונה אצל המתחסנים כבר במנה הראשונה של תרכיב "פייזר", מה שמעיד על יעילות החיסון.

מכון המחקר של שירותי בריאות "כללית" ביצע השוואה בין כ-200 אלף מקרב מבוטחי הקופה שהתחסנו מול 200 אלף שלא התחסנו, כולם בני 60 ומעלה. התוצאה היתה: מהיום החמישי ועד ליום ה-12 שלאחר קבלת החיסון - מול אותה תקופה בקרב אלה שלא התחסנו - שיעור ההדבקה היה זהה. מהיום ה-13 החל מסתמן שינוי: ירידה קלה בשיעור ההדבקה, וביום ה-14 נראתה כבר צניחה של 33% במספר הנדבקים לעומת קבוצת הלא מתחסנים.

במחקר הזה, בשונה מהניסוי שבוצע במסגרת שלב-3 בניסוי הקליני של "פייזר" לקראת קבלת אישור ה-FDA, סוגיה זאת נבחנה גם בקרב מי שנחשפו לחולים ונכנסו לבידוד, הגם שלא הציגו תסמינים. כמו כן, אוכלוסיית המחקר ב"כללית" היתה גדולה פי חמישה מאוכלוסיית נסייני "פייזר".

בדיווח על ממצאים אלו ב-ynet הבוקר (ד') צוטט פרופ' רן בליצר, ראש מערך החדשנות ב"כללית" ומנהל מכון המחקר: "אלה אמנם ממצאים ראשוניים אבל הם מעודדים. לפי תוצאות אלו, אין הגנה מלאה מהדבקה גם לאחר 17 יום מקבלת החיסון ולכן יש עדיין לשמור על כללי הזהירות: ריחוק חברתי, הימנעות מהתקהלויות ועטיית מסיכה".

מכון המחקר של "מכבי", KSM, ניתח נתונים דומים לגבי כ-430 אלף מתחסנים מקרב מבוטחי הקופה וגם כאן נמצאה ירידה בשיעור הנדבקים החל מהיום ה-13 שלאחר קבלת המנה הראשונה של תרכיב החיסון: כאן שיעור הנדבקים ירד ב-60%. דיווח על כך פורסם בחדשות ערוץ 12.

בחינת יעילות החיסון בהורדת התחלואה

גם ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי-פרייס, התייחסה לנושא זה בתדרוך לתקשורת:  "עברנו את הרף של 1,000 חולים קשים וקריטיים המאושפזים בבתי החולים והתברר ש-17% מהם, 180 מתוך ה-1,000,  קיבלו את מנת החיסון הראשונה ובכל זאת חלו בתוך השבועיים הראשונים שלאחר קבלת החיסון כי הם לא הספיקו לפתח נוגדנים.

"לפי נתוני חברת פייזר, ב-14 הימים הראשונים שלאחר קבלת מנת החיסון הראשונה מגיעה יעילות החיסון ל-52.4% בלבד. החל מהיום ה-15 ועד היום ה-21 היא מגיעה כבר ל-89% ורק לאחר קבלת המנה השנייה מגיעים ליעילות של 95%. השבועיים שלאחר קבלת מנת החיסון הראשונה זו אכן איננה התקופה שבה המתחסנים אמורים לקבל את ההגנה הרצויה מפני הידבקות בנגיף. לכן, חובה לקבל את מנת החיסון השנייה, אסור לוותר עליה, כדי לספק מידה גבוהה יותר של הגנה מפני הנגיף. רק שבוע לאחר קבלת המנה השנייה נתחיל להבין עד כמה החיסון הזה באמת יעיל גם לשם הורדת התחלואה".

עוד ציינה ד"ר אלרעי-פרייס כי "יותר מ-80% מהאוכלוסיה מתגוררת ביישובים אדומים. זה משפיע על כל המגזרים, עם עלייה של פי שניים במספר החולים בשבועיים האחרונים, גם במגזר הכללי. המאומתים הקשים מדאיגים אותנו. יותר מ-300 מהחולים נמצאם במצב מסכן חיים. גם מספר הנפטרים עולה: היינו לפני כשלושה שבועות עם ממוצע של עשר פטירות ליום, ואילו היום הממוצע הוא מעל 40 ביום. אנחנו יודעים שהמספרים הללו עוד יעלו לפני שיירדו".

על שלבי היציאה מהסגר הנוכחי אמרה ד"ר אלרעי-פרייס: "הפעם זה קצת יותר מורכב מאשר בעבר, מאחר שנכנס גם גורם החיסונים. הם משפיעים. נסתכל על הנתונים הקשורים בחולים הקשים וכאשר הם יתחילו לרדת לצד ירידה בכמות המאומתים החדשים ומקדם ההדבקה יהיה מתחת ל-1, אפשר יהיה להתחיל להיערך ליציאה הדרגתית מהסגר. מערכת החינוך תצטרך אז לחזור לפעילות אולם לפי אותן הגבלות שהיו בפעמים הקודמות".

לדבריה, "העובדה שהילדים לא מתחסנים כרגע ויכולים להדביק ולהידבק אומרת שנצטרך לשמור על עניין הלימודים בקפסולות בדיוק באותה מתכונת כמו קודם. יונהגו בדיקות שבועיות לתלמידי י"א-י"ב ביישובים האדומים והכתומים. חברת פייזר נמצאת בעיצומו של ניסוי של מתן החיסון לבני 15-12 ונמתין לתוצאותיו".

יותר נשים מדווחות על תופעות לוואי בעקבות החיסון

כמו כן נמסרו אתמול נתונים נוספים מדו"ח "ועדת המעקב" של משרד הבריאות בדבר תופעות הלוואי כאשר יותר נשים מגברים דיווחו עליהן. תופעות הלוואי שדווחו: חולשה – עליה דיווחו  113 מהמתחסנים; כאבי ראש - 97, סחרחורת - 83, חום - 41, כאבי שרירים - 25, בחילה 20, צמרמורות - 18, כאבי מפרקים - 18, כאבי בטן - 18, שלשולים - 7, פריחה לא אלרגית - 7, הקאות 7, עילפון - 5, דופק מהיר - 5, בלוטות לימפה מוגדלות - 4, גל חום - 4 חוסר תיאבון - 4 .

כמו כן נמסרו דיווחים על כאבים ותופעות מקומיות באזור הזריקה על ידי 385 מתחסנים: כאב - 236, אודם ונפיחות - 71, הגבלת תנועה של היד בשל החיסון - 51, שינוי צבע מקומי – 7, קשר תת עורי - 5, בלוטות לימפה מוגדלות - 5, פריחה - 5 ודלקת מקומית 1. על תופעות נוירולוגיות דיווחו 101, על נמלול 55 ועל פרכוסים 5.

מתחסנים בגילאי 40-60 דיווחו על הכי הרבה תופעות לוואי, ואחריהם בני 40-20. כן דווח ש-15 מחוסנים אושפזו בעקבות תופעות הלוואי של החיסונים - מרבית  מקרי האשפוז היו כתוצאה ממחלת רקע.

נושאים קשורים:  פרופ' רן בליצר,  פייזר,  הדבקה בנגיף,  ד"ר שרון אלרעי פרייס,  חדשות,  19-COVID,  תופעות לוואי,  יעילות החיסון,  חיסון לקורונה
תגובות