• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
COVID-19 בישראל

חשש מהתפרצות המוטציה הבריטית של נגיף הקורונה בישראל

באמ"ן מתריעים מפני תרחיש התפרצות הדומה לזה שמתרחש בלונדון וממליצים להדק את הסגר, לקדם את מבצע החיסונים ולהחמיר בהגבלות ביישובים שבהם עדות להימצאות הוריאנט הבריטי

כוחות ביטחון אוכפים את הנחיות משרד הבריאות בירושלים. צילום ארכיון: יונתן סינדל/ פלאש 90

לקראת הדיון בקבינט הקורונה שאמור להתכנס כנראה מחר (ג') ולדון בהצעה להטיל סגר מלא לתקופה שבין עשרה ימים לשבועיים עקב העלייה בתחלואה וחוסר האפקטיביות של הסגר המחורר הנוכחי, יוצג לשרים דו"ח של מרכז המידע למאבק בקורונה אותו מנהל אמ"ן ובו מומלץ לנקוט בסגר הדוק, החמרה בהגבלות התנועה וכן בסגירת מערכת החינוך בכל הארץ, בהתאם למתווה שאושר קודם לכן בקבינט אבל שונה בעקבות החלטה של ועדת החינוך בכנסת.

בדו"ח אמ"ן שפורסם אתמול והופץ למקבלי ההחלטות והשרים, נאמר עוד: "כיוון שנגיף הקורונה מהזן הבריטי (המוטציה הבריטית) החל להתפשט בישראל, תיתכן בקרוב עלייה נוספת בקצב ההדבקה, הגבוה מלכתחילה. כדי להימנע מתרחיש התפרצות הדומה לזה שהתרחש בלונדון, יש לנסות לעכב ככל הניתן את ההתפרצות ולקדם את מבצע החיסונים ובמיקוד באוכלוסיות הסיכון".

כן ממליץ הדו"ח להעלות את קצב הבדיקות ולהפעיל מערך הסברה ממוקד כאשר את מירב ההחמרה במגבלות יש להפעיל באותם יישובים שבהם נמצאה כבר עדות להימצאות המוטציה הבריטית.

אתמול מסר משרד הבריאות כי על פי תוצאות ריצוף נוספות שבוצעו עבור הווריאנט האנגלי (״המוטציה הבריטית״) לנגיף, מתוך 96 דגימות, התקבלו שבע חיוביות לוריאנט הזה מהיישובים גבעת זאב, ירושלים ובני ברק. ככל הידוע מדובר בהדבקה ללא רקע של נסיעה לחו"ל. עד כה זוהו 30 איש שנשאו את הורינאט הבריטי ומהם שישה חזרו לישראל מחו"ל. בנוסף, 300 דגימות שנאספו מכל הארץ עדיין בתהליכי ריצוף גנטי כדי לנסות ולזהות מתוכן את הימצאות המוטציה.

דו"ח אמ"ן מדגיש עוד: "לצד ההתקדמות המרשימה במבצע החיסונים בישראל, אנשים רבים עדיין עלולים להידרדר למצב קשה ולמצער אף למות – גם מקרב אלה שהם מתחת לגיל 60 וכמובן גם בקרב קבוצת בני ה־60 ומעלה שטרם התחסנה.

"יש להיערך לתרחישים דומים למול התפתחות נוספת של הנגיף מהזן הבריטי או אף מזנים אחרים. כל זאת תוך חיזוק השליטה על כניסת הנגיף לשטח ישראל, ניטור ובקרת הזנים הקיימים בארץ והכנת נוהלי חירום למקרה של התפרצות, בדגש על זנים שעשויים לסכן את יעילות החיסון".

זינוק חד בתחלואה בבריטניה - מצוקת מיטות אשפוז

באותו מסמך ולשם דוגמה צוין כי במהלך דצמבר זינקה התחלואה בבריטניה כדי פי 2.67, מכ־15 אלף חולים חדשים ביום לכ־40 אלף ביום, למרות נוהלי ריחוק חברתי משמעותיים שהחלו כבר ב־20 בדצמבר. עוד עולה מהנתונים הבריטיים כי שיעור החיוביים לקורונה מתוך כלל הבדיקות במדינה זאת כמעט שהכפיל עצמו ועלה מ־4.8% בתחילת דצמבר ליותר מ־9% ב־28 בדצמבר, והתמותה הגיעה לכ־500 נפטרים חדשים ביום.

בדומה לישראל, חלק ניכר מהעלייה בתחלואה באי הבריטי נבעה כנראה מההקלות בסגר שהוטלו בנובמבר עקב גל תחלואה קודם, אך גם בגלל התפשטות המוטציה החדשה שהיא מידבקת יותר. לפי הנתונים שפורסמו בבריטניה, באזורים שבהם הזן החדש הופיע הוא הפך לדומיננטי ביותר בפרק זמן של כחודש וחצי. קיימת השערה שייתכן שהזן הזה מידבק יותר בקרב צעירים. זו גם הסיבה שהבריטים דרשו את סגירת מערכת החינוך והוחלט על למידה מרחוק לפחות עד 18 בינואר בכל בתי הספר תיכוניים ברחבי בריטניה וגם בבתי הספר היסודיים באזורי ההתפרצות של המגיפה.

למרות ההידוק, התחלואה בבריטניה ממשיכה לעלות באופן חד ולפיכך הוחלט שם על מעבר לרמת ההידוק הגבוהה ביותר שבמסגרתה נסגרו כל העסקים שאינם חיוניים, נאסר על קיום מפגשים חברתיים בשטח סגור וחלה הגבלת תנועה על יציאה מאזור הסגר.

מחברי הדו"ח ציינו כי מדיווחי חברות התרופות מסתמן שהחיסונים צפויים להיות יעילים גם כנגד הזן החדש. לפי הערכת רשויות הבריאות בבריטניה, הוא מידבק יותר בכ-56% יותר מזני נגיף הקורונה הרגילים אך עדיין אין די מידע המאפשר להעריך את חומרת המחלה שהוא גורם.

ההתפרצות הנוכחית יחד עם העלייה בתחלואה בבריטניה מכבידה מאד על מערכת הבריאות בכלל ועל מערך האשפוז בפרט. מספר המאושפזים עולה במהירות והוא גבוה יותר משהיה בגל התחלואה הראשון, עם למעלה מ־22 אלף מאושפזים. עקב מחסור במיטות יש בתי חולים שבהם הטיפול נעשה באמבולנסים ואף בטנדרים החונים בכניסה למחלקות המיון, עד שיתפנו מיטות אשפוז. אלו מראות שמזכירים תמונות שהגיעו מאיטליה בעיצומו של גל הקורונה הראשון.

נושאים קשורים:  המוטציה הבריטית,  אמ"ן,  סגר,  קבינט הקורונה,  חדשות,  19-COVID
תגובות
אנונימי/ת
04.01.2021, 17:53

אין מה לחשוש - הוא כבר התפרץ

אנונימי/ת
05.01.2021, 00:11

מבלבלים את המוח.
אין דרך לדעת באלו יישובים המוטציה קיימת, משום שרק חלק מזערי מחולי הקורונה נבחנו.