• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
COVID-19 עולמי

קל לאחסון וזול יותר: החיסון של "אסטרהזניקה" יוצא לדרך בבריטניה

רשויות הבריאות של בריטניה העניקו אישור חירום לשימוש בתרכיב החיסון שפיתחו חברת אסטרהזניקה ואוניברסיטת אוקספורד | צפי לקצב התחסנות מואץ ברחבי העולם

תרכיב החיסון של "אסטרהזניקה". צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק

רשויות הבריאות של בריטניה העניקו אמש (ג') אישור חירום לשימוש בתרכיב החיסון שפיתחו חברת אסטרהזניקה ואוניברסיטת אוקספורד, והיא המדינה הראשונה בעולם שהעניקה אישור זה. המיוחד בתרכיב  הזה כנגד נגיף הקורונה: הוא יותר זול במידה משמעותית בהשוואה למחירים שדורשות "פייזר" ו"מודרנה" עבור תרכיבי החיסון שלהן והוא קל לאחסון, לשינוע ולשימור.

הכנסת תרכיבי "אסטרהזניקה" – שגם ישראל הזמינה – תאיץ את קצב התחסנות אוכלוסיות העולם, בעיקר במדינות שאינן מסוגלות לשלם את המחירים הגבוהים שדרשו "פייזר" ו"מודרנה". מחיר מנת חיסון של "אסטרהזניקה" הוא 4-3 דולרים בלבד.

הבוקר הונחו הרופאים בבריטניה על ידי צוות הייעוץ של הממשלה להתחיל לחסן כל מי שיגיע לאתר התחסנות בתרכיב החדש. גם הוא ניתן בשתי מנות. בין מנה אחת לשנייה נדרשת המתנה של 12 שבועות. את תרכיב החיסון הזה ניתן לאחסן במקרר רגיל, בכלל זה מקרר ביתי, במשך שישה חודשים מבלי שתיפגע יעילותו. תרכיב החיסון של "פייזר" דורש אחסון במקררים מיוחדים שבהם קור של מינוס 80-70 מעלות ותנאי שינוע מיוחדים.

באנגליה יש משמעות גדולה להוספת ההתחסנות בתרכיב זה, לאחר שכבר החלו לחסן את הציבור בתרכיב של "פייזר" על פי תיעדוף בדומה לזה שנעשה בישראל, משום שבתי החולים במדינה מתמלאים בימים האחרונים בחולים שנדבקו בוריאנט המידבק יותר של נגיף הקורונה ("המוטציה הבריטית"). על פי תכנית ה-NHS, קצב ההתחסנות יהיה מיליון מתחסנים בשבוע.

בשבת פרסמה "אסטרהזניקה" ב-The Lancet את דו"ח הביניים המפורט על תוצאות הניסוי האחרון שנערך בתרכיב שלה. שתי מנות במינון הגבוה משיגות יעילות של 62%, לעומת 95% יעילות של מניעת מחלת קורונה קשה שהפגינו בניסויים שלהן "פייזר" ו"מודרנה". עד כה לא ניתן הסבר כיצד קרה שקבוצת נסיינים קטנה – 2,741 מתנדבים, כולם עד גיל 55 בלבד – שקיבלה מינון נמוך יותר של תרכיב החיסון הציגה יעילות של 90%. בסך הכל השתתפו בניסוי האחרון של "אסטרהזניקה" מעל ל-27 אלף נסיינים, במקום 30 אלף שהחברה הועידה לשלב הזה.

הבוקר (ד') דיווח "ניו יורק טיימס" כי הרשויות בבריטניה יצטרכו עתה לשכנע את הציבור להסכים לקבל את תרכיב החיסון הזה למרות רמת יעילות פחותה, לכאורה.

נושאים קשורים:  אסטרהזניקה,  חיסון לקורונה,  אוניברסיטת אוקספורד,  בריטניה,  חדשות,  19-COVID
תגובות