• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
COVID-19 בישראל

שלב 2 בניסוי לתרכיב החיסון הישראלי יחל בימים הקרובים

המכון הביולוגי בנס ציונה קיבל את האישור להתחיל בשלב השני שבו ייקחו חלק כאלף נסיינים | תרכיב החיסון הישראלי צפוי להיות מוכן לשימוש במהלך קיץ 2021

אחד הנסיינים הראשונים מקבל ב"הדסה עין כרם" את תרכיב החיסון לקורונה של המכון הביולוגי בנס ציונה. צילום ארכיון: יונתן סינדל/ פלאש 90

המכון הביולוגי בנס ציונה הודיע אתמול (ב') שהשלב השני בניסוי בתרכיב החיסון לקורונה, שפותח במעבדותיו, יחל בימים הקרובים בהשתתפות כ-1,000 מתנדבים. הביצוע ייעשה בבתי החולים שיבא, הדסה, אסותא-אשדוד ובהדרגה יורחב למוסדות רפואיים נוספים שהצטרפו לניסוי.

עד כה השתתפו בשלב א' של הניסוי הקליני בתרכיב הזה 80 מתנדבים. איש מהם לא דיווח על תופעות לוואי, למעט כאב קל במקום שבו הוזרק להם חומר התרכיב. אלה מהם שקיבלו תרכיב-דמה, פלצבו, יקבלו על כך הודעה כדי שיוכלו לקבל את תרכיב החיסון של "פייזר" או "מודרנה" במסגרת מבצע חיסוני הקורונה הארצי.

שתי ועדות מומחים – פנימית במכון הביולוגי וחיצונית לו – מלוות את כל שלבי הניסוי. המכון הביולוגי מסר כי השלים את כל ההכנות הדרושות להמשך הפרויקט שנטל על עצמו לאחר שניתן אישור משרד הבריאות ליציאה מיידית לשלב הבא בניסוי.

השלב השני יימשך כמה חודשים, יכלול בדיקות בטיחות נרחבות. המתנדבים, בריאים מגיל 18 ומעלה, ישתתפו בהשלמת הבדיקות הבטיחותיות הנדרשות לתרכיב שפותח לשם דיוק המינון ולבדיקת מדדים נוספים ליעילותו. בשלב השלישי אמורים להשתתף עד 30 אלף  נסיינים מתנדבים בישראל וגם בחו"ל.

לפני שבועיים אמר ראש המכון הביולוגי פרופ' שמואל שפירא, בדיון בוועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת, כי תרכיב החיסון הישראלי צפוי להיות מוכן לשימוש במהלך קיץ 2021 וכי ביכולת המכון לייצר עד 15 מיליון מנות חיסון, חלקן יוצע למדינות שכנות.

פרופ' שפירא הסביר באותו דיון שתרכיב החיסון הישראלי יצריך זריקה אחת והוא מבוסס על טכנולוגיה אחרת מזו שבבסיס תרכיבי החיסון של "פייזר" ו"מודרנה" (mRNA). "בחרנו בשיטה שמצד אחד מודרנית ומצד האחר יש לה בסיס מוכח עם ניסיון של 300 אלף מחוסנים בתרכיבים אחרים - במשך שלוש שנים", אמר פרופ' שפירא. "זה חיסון יעיל ובטוח. את יעילותו נבדוק בבני אדם בשלב השלישי וגם את נושא הנוגדנים. עד עכשיו ייצרנו במעבדות שלנו שלוש מיליון מנות מהתרכיב הזה".

נושאים קשורים:  חיסון לקורונה,  המכון הביולוגי בנס ציונה,  פרופ' שמואל שפירא,  חדשות,  19-COVID
תגובות