• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
COVID-19 בישראל

חשש מהתהפכות המגמה: נמשכת הירידה במספר המאומתים החדשים

באמ"ן מדווחים על מאות מאומתים חדשים ביממה בלבד אך חוששים מהתפרצות מחודשת | במשרד הבריאות שוקלים לקצר את ימי הבידוד ולבטל חובת מסיכות בכיתות הנמוכות

מורה ותלמידים. צילום: אוליביה פיטוסי/ פלאש 90

נתוני משרד הבריאות שפורסמו הבוקר (ב' נכונים לשעה 05:30) הראו עלייה קלה נוספת בשיעור התוצאות החיוביות לנגיף בבדיקות קורונה שנעשו אתמול – 3.1%, לעומת 2.9% בשבת ו-2.1% ביום ו'. אתמול לפי הדו"ח אובחנו 649 נדבקים חדשים ו-27 מאז חצות ועד מועד הדיווח הבוקר. אתמול נעשו רק 21,894 בדיקות ומחצות ועד מועד הדיווח עוד 5,895.

עם זאת נמשכת הירידה במספר המאושפזים בבתי החולים וגם במספר החולים במצב קשה וכן במניין המונשמים. מאושפזים לפי הדו"ח 691, במצב קשה 372 – לעומת 384 ביום הקודם – ומהם מונשמים 170.

אתמול נפטרו שישה ישראלים, כך שמניין המתים מתחילת המגיפה עומד על 2,554. עד כה חלו בישראל 315,131, כאשר במצב פעיל עכשווי נמצאים הבוקר 9,800 מהם 8,737 מטופלים בביתם. עד כה החלימו 302,777.

עוד מסימני הירידה בתחלואה: מספר עובדי בתי החולים שבבידוד ירד ל-633, מהם 86 רופאים ורופאות ו-199 אחיות ואחים.

מאז יום שלישי בשבוע שעבר אובחנו בישראל 3,831 נדבקים חדשים. 559 מהם תושבי ירושלים, 146 מבני ברק, 129 מנתניה, 112 מתל אביב-יפו, 101 מנצרת, 94 מחיפה, 84 מבאר שבע, 77 מפתח תקווה, 77 ממג'דל שמס, 66 מאשדוד, 59 מאום אל פחם ו-58 מטייבה.

דו"ח מרכז המידע הלאומי למאבק בקורונה שמפרסם אמ"ן מציג הבוקר את עיקרי תמונת המצב היומית: בשבוע האחרון מסתמנת התייצבות בשיעור הבדיקות החיוביות ובמספר המאומתים – רק מאות מאומתים חדשים ביממה. זה ככל הנראה מעיד על האטה עד כדי עצירה בירידה בתחלואה. בנוסף, הממוצע השבועי של מספר החולים החדשים במצב קשה ושל מספר המתים ממשיך להצטמצם, לפי שעה, ביחס לשבוע שעבר.

עוד מצביע הדו"ח על כך שבעולם, מדינות שונות "מטייבות את הנחיות הבידוד באופן שימנע התפרצויות מחד גיסא וימתן את הפגיעה הכלכלית הלאומית מאידך גיסא. כל זאת, על ידי אכיפה, הסברה וצמצום הפגיעה הכלכלית והנפשית".

הדו"ח מציין כי נראה שילדים הנדבקים בנגיף הקורונה עלולים לסבול מסיבוכים מאוחרים גם לאחר ההחלמה, אם כי שכיחותם של סיבוכים אלה איננה ברורה לפי שעה.  עם זאת, הבוקר הודיעו שר הבריאות יולי אדלשטיין ושר החינוך יואב גלנט כי "לאור פניות של הורים ואנשי חינוך בכל הנוגע לחובת עטיית המסיכות בקרב תלמידי כיתות א'-ב' לאורך יום הלימודים, החליטו שני השרים על הקמת צוות מיוחד שיבחן את דרישת גורמי המקצוע במשרד הבריאות בנושא זה. נמסר כי הצוות יוקם "בשימת לב להגבלות ולהנחיות הבריאותיות הנדרשות לשמירה על בריאות התלמידים וצוותי החינוך".

קיצור ימי הבידוד? צורך במאות אלפי ערכות בדיקות נוספות

אתמול הודיע אדלשטיין כי "בחודשיים הקרובים יקוצר מספר ימי הבידוד הביתי עבור מי שבא במגע עם חולה קורונה מ-14 ל-12, אלא שמדובר בתקופת ניסיון שעליה הוחלט עם מומחים במשרד הבריאות. המטרה לאפשר מקסימום חופש במינימום סיכון לבריאות הציבור", אמר השר.

טרם נקבע אם המבודדים יחויבו בשתי בדיקות או בבדיקה אחת ומה יהיו הימים שבהם יידרשו להיבדק. ללא בדיקות ייאלצו המבודדים להשלים את 14 ימי הבידוד כנהוג עד כה. אחד המכשולים העומדים בפני קיצור מספר ימי הבידוד הוא הצורך בתוספת של מאות אלפי ערכות לבדיקות קורונה. המהלך המוצע יחייב את מי שירצה בקיצור הבידוד לבצע לפחות בדיקה אחת. זאת, בניגוד למצב כיום שבו אין כלל צורך בביצוע בדיקות במשך תקופת הבידוד.

ירידה בהיענות הציבור לביצוע בדיקות קורונה

אתמול הסתמנה עלייה קלה במקדם ההדבקה R שעלה ל-0.75 ומתקרב ל-0.8. ההערכה היא שהעלייה קשורה בזינוק בתחלואה מחודשת בחברה הערבית אבל יש גם הערכה ששיעור ניכר מהחברה החרדית נמנע במכוון מלגשת לבדיקות כך שהנתונים לגבי אוכלוסיה זאת מעוותים כנראה. אחת הסיבות: קבוצות שונות באוכלוסיה זאת, על פי הנחיות רבניהן, מגנות "מלשינים ומוסרים" המדווחים לרשויות על אירועים המוניים או על אי עמידה בהנחיות של מוסדות חינוך שונים, ומזמינים את המשטרה לבצע אכיפה.

במשרד הבריאות שוקלים לכן ליזום בדיקות קורונה רבות יותר בכל מוסדות החינוך וגם במקומות ציבוריים נוספים, כמו גם בין כל באי בתי החולים, מאחר שאנשי המקצוע הבחינו כי נתוני התחלואה שהוצגו בימים האחרונים והדיבור המתמשך על ירידה בה הביאו לכך שחלה ירידה בהיענות לבדיקות בקרב מי שאיננו מציג תסמינים ברורים שעלולים להעיד כי נדבק בנגיף הקורונה.

הבוקר מסר פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן כי מקדם ההדבקה עבר את ה-0.8 והדבר מראה שאין שולי בטחון שלא תהיה עלייה מחודשת מהירה. כן מסר ש-315 מבין הנדבקים החדשים הם מהמגזר הערבי - שם שיעור החיוביים עובר את 6% ואצל החרדים 4.2% - שתי אוכלוסיות שממעטות להיבדק, ואילו באוכלוסיה הכללית הנתון עומד על 1.4%.

שר הבריאות הודיע על דרישתו להעלות את שיעורי הקנסות על מפירי ההנחיות בעיקר מוסדות חינוך בכל המגזרים ונגד מי שעומד מאחורי אירועים שבהם התקהלויות כמו חתונות, לוויות ו כנסים. בשלב זה הצעתו נתקלת בהתנגדות השרים הדתיים.

נושאים קשורים:  קורונה,  חדשות,  מאומתים,  עטיית מסיכות,  קנסות,  19-COVID,  שר הבריאות יולי אדלשטיין,  תחלואה ותמותה
תגובות