• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
קורונה בישראל

"בישראל מתו לאחרונה פי עשרה יותר אנשים מנזקי העישון מאשר מקורונה"

לרגל היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון, רופאי בריאות הציבור והחברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון קוראים למשרד הבריאות לאמץ תכנית לאומית מעודכנת למאבק בעישון ונזקיו

עישון במגיפת הקורונה. צילום אילוסטרציה

לרגל היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון החל היום (א'), קראו היום באיגוד רופאי בריאות הציבור בישראל והחברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון של הר"י לשר הבריאות החדש, ח"כ יואל (יולי) אדלשטיין, למנכ"ל משרד הבריאות הנכנס, פרופ' חזי לוי וליו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, ח"כ חיים כץ, לפעול באופן נחוש ומתואם, בהתאם לידע המדעי והמלצות אנשי המקצוע, ובמסגרת תכנית לאומית מעודכנת, למאבק בעישון ונזקיו, לצורך הגנה על בריאות הציבור והצלת חיים רבים.

"אנו מקווים למצוא בכנסת ובממשלה שותפים חדשים וישנים למאבק זה", ציינו רופאי בריאות הציבור והציגו עשרה צעדים קריטיים לקידום בכנסת ובממשלה.

"משבר הקורונה חשף את הצורך להשקיע בבריאות הציבור וברפואה מונעת ביותר", ציינו באיגוד רופאי בריאות הציבור. "דווקא בשעה זאת, כאשר אנו נערכים לאפשרות של גל נוסף של תחלואה, חיוני לנקוט בפעולות כנגד העישון. מעבר לעדויות על היות העישון גורם סיכון לתחלואה קשה בקורונה וכנראה גם לתמותה, נזקי העישון מטילים עומס אדיר על מערכת הבריאות וככל שנקטינו, כך נשפר את יכולתנו לטפל בקורונה ומחלות אחרות. בחודשים האחרונים מתו בישראל כפי עשרה יותר אנשים מנזקי העישון מאשר מקורונה".

בתוך כך, סקר שנערך ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן העלה כי בשלושה חודשי הגל הראשון במגיפת הקורונה בישראל, 51%  מהמעשנים בגילים 24-18 שקלו להפסיק לעשן בעקבות המחלה ו-49.2% דיווח שעישנו פחות. 31% מהנשאלים בחברה הערבית דיווחו כי מישהו מבני משפחתם החל לעשן בעקבות הקורונה, לעומת 8% בחברה היהודית.

ממצאי הסקר מתפרסמים היום לרגל "היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון" ויוזמת ה-WHO תחת הסיסמה: World No Tobacco Day. עוד עלה מהסקר שערך מכון איפסוס ובו השתתפו 629 נשים וגברים כמדגם ארצי מייצג של האוכלוסיה בישראל, שבתקופה האחרונה  22.1% מהמעשנים היהודים דיווח שעישנו בביתם בתקופת הקורונה לעומת 38.3% מהמגזר הערבי. 61% דיווח בתקופת שלא עישנו בבית אך עישנו במרפסת, בחצר או במכונית.

מטרתו "היום ללא טבק" הוא להדגיש את הסיכונים הבריאותיים הקשורים בעישון טבק וניקוטין ואת צעדי המדיניות היעילים להפחתת מספר המעשנים. השנה ה-WHO מתמקד בהגנה על בני הנוער מפני המניפולציות שנוקטות תעשיית הטבק והניקוטין לצורך שיווק אגרסיבי של מוצרי העישון.

סגן יו"ר האגודה למלחמה בסרטן, מירי זיו, אמרה: "לאורך השנים האסטרטגיה המניפולטיבית והשיווק האגרסיבי של תעשיית הטבק והניקוטין נועדו להמשיך ולרתום בני נוער וצעירים למעגל העישון. יש להגן על הציבור בישראל מהאינטרסים הכלכליים של תעשיית הטבק ולשמור על זכותו הבסיסית של הציבור לבריאות. על נבחרי הציבור להוציא אל הפועל את הכלים שהוכחו כיעילים במאבק בנגע העישון, ליישם אכיפה נמרצת ויעילה, להעלות את גיל המכירה, להעלות את המיסוי על מוצרי העישון כדי שנוכל לגדל דור של אזרחים חופשיים מהתמכרות לטבק וניקוטין".

דנה פרוסט, מקדמת הבריאות באגודה למלחמה בסרטן, הוסיפה: "חברות הטבק לא יבחלו בשום אמצעי לשיווק אגרסיבי של מרכולתם לבני נוער וצעירים כולל שיווק מוצרים בטעמים אטרקטיביים, בעיצוב היי-טקי; שיווק ברשתות החברתיות ובאמצעות מובילי דעה. באחרונה אף התגלה ניסיון למתן מלגות לסטודנטים לרפואה. אסור להאמין לשקרים של חברות הטבק המשמרות את הכנסותיהן הכספיות ללא התחשבות במיליוני אנשים המשלמים מדי שנה בבריאותם ובחייהם בגלל העישון".

מנתוני ה-WHO עולה גם כי השימוש בטבק אחראי ל-25% מכלל מקרי המוות מסרטן בעולם. מוצרים מכילי ניקוטין מעלים סיכון לסרטן ולמחלות לב, כלי דם וריאה.

נושאים קשורים:  עישון,  המאבק בעישון,  חדשות,  האגודה למלחמה בסרטן,  קורונה
תגובות
אנונימי/ת
01.06.2020, 20:22

לא קראתי את הכתבה, רק את הכותרת המגוחכת, שגם רואה אור בכל מיני ווריאציות בקרב 'מתנגדי קורונה'.
יותר אנשים מתו בישראל מהכשת נחשים מאשר ממלחמה עם איראן, זה סימן שהנחשים מסוכנים יותר?
הקורונה היא איום, ונקווה שלא תצא מהפינה הזו. לפחות כאן בישראל, היא לא צרה קיימת כמו עישון.