• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
קורונה בישראל

דו"ח מכון גרטנר קבע: קיים פוטנציאל הדבקה בקורונה בגני הילדים ובבתי הספר

מאז תחילת המגיפה בישראל חלו בקורונה כ-3,000 ילדים - לפתיחת מערכת החינוך עלולה להיות השפעה משמעותית על התפשטות המגיפה | המל"ל ממליץ לדחות בשבוע את חידוש הלימודים בכיתות הנמוכות

אין הסכמות לגבי מדיניות הניקיון והחיטוי שמבקש משרד הבריאות לבצע במוסדות החינוך לפני ובמהלך כל יום לימודים. צילום: פלאש 90

בדו"ח מכון גרטנר שחוקריו התבקשו לייעץ לממשלה בנושא התפשטות הקורונה בקרב ילדים בישראל – כאשר המסמך ישמש בסיס לדיון שנועד להתקיים הבוקר (ו') על חידוש פעילותה של מערכת החינוך – צוין כי מאז תחילת המגיפה חלו לפי הערכה כ-3,000 ילדים, לערך כ-1,000 עד גיל 9 וכ-2,000 מעל גיל 9 ועד 19.

במסקנות הדו"ח המלצה להקים גוף שתפקידו יהיה לנטר את מצב התחלואה במוסדות החינוך, לזהות תלמידים שחלו וגם בצוות ההוראה, לבצע מעקב אחרי מסלול ההידבקות, בקרה בקרב משפחות החולים, נקיטת צעדי מנע ובמידת הצורך לסגור מוסדות שבהם יתגלו ילדים שנדבקו בנגיף ולשקול במקרה כזה אף סגירה נוספת של מערכת החינוך כולה.

בדו"ח נאמר כי "כיוון שפוטנציאל ההשפעה של פתיחת מערכת החינוך על התפשטות המגיפה עשוי להיות משמעותי, אנו ממליצים למקבלי ההחלטות לנהוג במשנה זהירות ובשלב זה לפתוח את מערכת החינוך באופן מדורג". בשלב זה מוצע שלא לפתוח בשבוע הבא את גני הילדים.

חוקרי מכון גרטנר התבקשו להציג נתונים בנוגע להשלכות הצפויות של פתיחת מוסדות החינוך על התפשטות הקורונה, אולם תוצאות מחקרם אינן חד משמעיות ובדו"ח מוצע לבצע מחקרים נוספים ונרחבים יותר בנושא זה.

דו"ח המחקר מבוסס על ניתוח נתונים על נדבקים בקורונה בקרב ילדים ומבוגרים ב-562 משפחות בבני ברק – 2,823 איש, וזאת באמצעות שני מודלים שונים. שניהם מצאו כי שיעורי ההידבקות וההדבקה של ילדים בנגיף נמוכים יותר מאשר בקרב מבוגרים, אך אינם זניחים. הסיכוי שילד ידביק מבוגר נע בין 25% ל-75%. ילדים נדבקים בקורונה ב-20%-50% פחות ממבוגרים.

הרכב אוכלוסיית המחקר היה: 25.7% בני 9-0, 25.6% בני 19-10 ו-47.7% בני 20 ומעלה. שיעור הא-סימפטומטיים והפרה-סימפטומטיים בקרב הבגירים היה 12.9%, בקרב בני 20-10 הגיע ל-30.1% ובקרב ילדים עד גיל 10 – 31.8%.

סקירת מחקרים דומים שנעשו באחרונה במקומות שונים בעולם באותה סוגיה מגלה שחלק מהחוקרים סבורים שסיכוייו של ילד להידבק הם כ-50% משל מבוגר ואחרים סבורים שהם זהים. בהולנד ובאוסטרליה פורסם תיעוד לכך שילדים חולים לא הדביקו אחרים שאיתם היו במגע קרוב. כמה מהמחקרים מעלים השערה שבשל העובדה שילדים מגלים פחות סימפטומים ולכן מאובחנים פחות כחולים, סיכוייהם להדביק דווקא גדולים יותר.

הבוקר נמסר כי לקראת הדיון בממשלה גיבש המטה לבטחון לאומי  מסמך הממליץ לדחות בשבוע את חידוש הלימודים במערכת החינוך גם בכיתות א'-ג' שתוכננו לשוב ללמוד ביום ראשון, משום שמשרד הבריאות לא פרסם עדיין צו בריאות המאפשר למשרד החינוך לגבש את הנוהל השלם להיערכות. כמו כן, אין הסכמות לגבי מדיניות הניקיון והחיטוי שמבקש משרד הבריאות לבצע במוסדות החינוך לפני ובמהלך כל יום לימודים ויש טענה שהמתווה שהוכן בנושא זה איננו ניתן ליישום ללא הרחבת צוותי הניקיון הקבועים.

כמו כן צוין במסמך המל"ל שמודל הלימודים בקבוצות קטנות ומערכי ההסעות לא עומדים מול המציאות המתבקשת בשטח. אין הנחיות ברורות של משרד הבריאות לרשויות הנמצאות בהסגר (אזור מוגבל) ואין הנחיות של משרד הבריאות לסגל ההוראה והילדים בכל הנוגע למחלות רקע. ללא חידוש פעילות הצהרונים, המענה הוא חלקי בלבד.

נושאים קשורים:  נגיף הקורונה,  חדשות,  גני ילדים,  בתי ספר,  מכון גרטנר,  משרד הבריאות,  מל"ל,  הידבקות בנגיף,  קורונה בילדים
תגובות