• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
חדשות

מחצית מחברי ועדת הסל לא ישתתפו בחלק מדיוניה בשל ניגוד אינטרסים

11 מחברי ועדת סל התרופות מנועים מלהשפיע בחלק מהדיונים על תרופות וטכנולוגיות מסוימות לאחר שהצהירו בגילוי נאות על ניגוד עניינים וקשרים עם חברות תרופות

ועדת סל שירותי הבריאות לשנת 2020 במועד פתיחת הדיונים. צילום: יונתן סינדל/ פלאש 90

11 מחברי הוועדה להרחבת סל התרופות לשנת 2020 מנועים מלהשתתף בדיונים בנושאים שונים, וזאת בעקבות טופס גילוי נאות שחתמו לפני תחילת הדיונים. אתמול פרסמה הוועדה את רשימת חבריה שלפי הצהרותיהם נקבע באילו נושאים אינם יכולים להשתתף.

לפני תחילת עבודתה של הוועדה נדרש כל אחד מחבריה לחתום על טופס גילוי נאות, בהתאם לנוהל שנקבע. הטופס הועבר לבחינת הלשכה המשפטית של משרד הבריאות ובהתאם לזיקה, באם היא קיימת, הנחה את חברי הוועדה כיצד לפעול.

כמו בשנים קודמות, ועדת הסל היא בת 20 חברים, רובם לקחו בה חלק גם בשנה שעברה ואף קודם לכן. כל אחד מחבריה נדרש להצהיר לפני מליאת הוועדה על הגילוי הנאות ועל ההנחיות שקיבל, אם יש כאלו.

בהודעה שפרסמה הוועדה נמסר כי "חשוב לציין שמעבר להקפדה על נושא הגילוי הנאות ומניעת ניגוד העניינים באמצעות בחינה והנחיה של הלשכה המשפטית של כל חבר בוועדה, מנגנון עבודת הוועדה נבנה כך שימנע הטיות אפשריות בתהליך קבלת ההחלטות ובגיבוש ההמלצות. עבודת חברי הוועדה הציבורית להרחבת סל שירותי הבריאות מבוססת על חומר מקצועי הנאסף לאורך השנה ומהווה תשתית מחקרית רחבה לצורך קבלת החלטות מקצועיות.

"ההחלטה להחתים את חברי הוועדה על טופס גילוי נאות מהווה פתרון הולם כדי לאזן בין חשיבות הבחירה ברופאים פעילים בעלי ידע מקצועי עדכני המשתתפים ומכירים תחומי מחקר עדכניים, לבין הצורך לאפשר לוועדה לעבוד בשקיפות, למנוע לחצים ומשוא פנים".

ההימנעות מהשתתפות בדיונים הנוגעים ספציפית לתרופות וטכנולוגיות מסוימות, שהוגשו על ידי חברות כמועמדות להכללה בסל, הוטלה על חברי הוועדה הבאים, בהתאם להצהרותיהם: פרופ' עמוס תורן, ד"ר סיגל שפרן-תקווה, עו"ד יעקב קווינט, ודים פרמן, פרופ' רות לנדאו, ד"ר ניקי ליברמן, נעה היימן, אורן גבע, ד"ר אירית בן אהרון, פרופ' נחמן אש, ד"ר סוהיד אסדי.

לכל אחד מחברי הוועדה ניתנה הנחיה כללית המפנה להנחיית הלשכה המשפטית: "למעט השתתפות במחקרים עליהם הצהירו - ולמטרה זאת עמידה בקשר עם גורמי המקצוע מטעם אותן חברות המלווים את המחקרים, אך זאת רק בהיבטים הלא ממוניים של הנושא - נאסר עליהם לעמוד בקשר עם חברת תרופות כלשהי במהלך חברותם בוועדה, אלא אם כן קיבלו לכך אישור מראש, של הלשכה המשפטית במשרד. נאסר עליהם לבקש או לקבל, במישרין או בעקיפין, מימון למחקרים, נסיעות לכנסים וכו', גם אם המדובר במימוש תוצאות בקשה או הסכמה למימון, שהוגשה או ניתנה לפני תחילת החברות בוועדה, וזאת רק באישור מראש".

נושאים קשורים:  חברי ועדת סל שירותי הבריאות,  סל התרופות,  ועדת הסל,  חדשות,  חברות התרופות,  ניגוד עניינים
תגובות
אנונימי/ת
07.11.2019, 08:43

איך אפשר להילחם במחירי התרופות, כפי שפרופ רוטשטיין רוצה, כשמרבית חברי הוועדה קשורים בצורה זו או אחרת לחברות מסחריות?

08.11.2019, 10:43

אני מתביישת על כך שהוקמה ועדת סל עם חברים שיש להם נגוד אינטרסים כלשהם.
גם אם כל אחד מהם יעדר מהדיון הקשור לתרופה או טכנולוגיה שהם מעורבים בה, עצם העובדה של הקשר משפיעה על שאר חברי הועדה.
(זה דומה למצב של דיון של האגודה למלחמה בסרטן במתן הקצבה לבתי״ח, ופרופ רובינזון יצא מהדיון על בי״ח רמבם, ומה? לא קבלו הכל?)
אפשר בקלות למצא חבורה של חברים הגונים כולל רופאים שראויים ביותר לדון בנושא החשוב והרגיש הזה.

אנונימי/ת
08.11.2019, 11:05

צריך להגביל את עזות המצח.
נוכל כחברה לחסוך הרבה כסף מיותר אם נייצר וועדה איכותית ולא וועדה מטעם חברות התרופות.
לא ייתכן שרופאה אונקולוגית שכותבת כתבה(במדור זה) בעד טיפול שרלוונטי ובדיון בסל מטעם חברת התרופות במקביל תשתתף בוועדת הסל ( גם אם לכאורה לא תשפיע ותצא בדיון). ישנם לא מעט רופאים איכותיים נטולי אינטרסים שיכולים להיות חברים מועילים בוועדה.

אנונימי/ת
08.11.2019, 11:34

לשנות מיד את הרכב חברי הוועדה ולהוציא את האינטרסנטים שיישבו בחוץ במיסדרון

אנונימי/ת
08.11.2019, 11:53

אין מספיק חוקרים בלהב 433 כדי לחקור את כמות ניגודי העניינים של חלק מחברי הועדה. ומי שמינה אותם יודע זאת טוב מאוד. יש שם אנשים כולל ובעיקר רופאים שבכיס חלוקם הלבן רשימת מטרות והוראות ברורה שנתנו להם אנשים אחרים שחלקם אף עמדו בעבר בראש הועדה.

אנונימי/ת
08.11.2019, 12:42

לפתוח מיד בחקירה פלילית של חלק מחברי הועדה ורוטשטיין שעומד בראשה.

אנונימי/ת
08.11.2019, 11:58

לדעתי צריך שיהיו גם אם זה ניגוד אינטרסים ולהסביר להם שאם לא יורידו מחירים לתרופות הדרושות יפתח שוק לאותם תרופות מחברות אחרות במחירים זולים יותר למקרה שירצו להישאר במשחק של אספקת תרופות . העושק והקומבינות חייבות להיפסק

אנונימי/ת
08.11.2019, 13:01

שימו לב נתון מעניין חברת הועדה האונקולוגית שנמצאת שם בזכות מומחיותה. לא תוכל לדון או להביע עמדה לאף תכשיר אונקולוגי. אז מי יגן על החולים!!

08.11.2019, 13:08

בושה לועדת סל שדנה בחיי בני אדם.מי החליט על מינוי חברי הועדה אם יש להם ניגוד אינטרסים.מדוע מונו??

אנונימי/ת
09.11.2019, 11:40

בישראל של היום הכל מותר, גם ובעיקר בשרות הציבורי. אלא שעוד מעט דברים ישתנו. נכון, יהיה דין וחשבון שלאחר התפכחות. ותהיה חשיפה. נכון, זה נוגע גם לאנשים החברים בוועדת הסל והמוסר מהם והלאה.