• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
חדשות

אכילה מרובה של מזון עתיר גלוטן עד גיל חמש מגבירה סיכון לצליאק

מחקר חדש שפורסם ב-JAMA: צריכת גלוטן כמותית ממלאת תפקיד מרכזי בהופעת צליאק ולא רק ההיבט הגנטי

ילדים אוכלים פסטה ופיצה. צילום: שאטרסטוק

אכילה מרובה של מזונות עתירי גלוטן, כמו לחם, פסטה ומאפים, בגיל צעיר מובילה כנראה לאי סבילות לגלוטן בהמשך החיים. כך נמצא במחקר חדש שפורסם בשבוע שעבר ב-JAMA.

המחקר טוען כי אכילה ניכרת של מוצרים עשירי גלוטן בחמש השנים הראשונות של החיים עלולה להגביר את הסיכוי של הילד לפתח מחלת צליאק – מחלה של מערכת העיכול שגורמת לפגיעה במעי הדק.

החוקרים ציינו כי צריכה מרובה של גלוטן נקשרה לעלייה ב-6.1% בסיכון למחלת צליאק מסיבה אוטואימונית ולשיעור של 7.2% בעלייה בסיכון לצליאק בהקשר לכל גרם נוסף של צריכת מאכל המכיל גלוטן מדי יום.

החוקרים בחנו סוגיה זאת בקרב יותר מ-6,600 ילדים בארה"ב, פינלנד, גרמניה ושבדיה שנולדו בין 2004 ל-2010. כולם נשאו את הגנוטיפ הנקשר לסוכרת סוג 1 ומחלת צליאק. מדי כמה חודשים עורכי המחקר תיעדו את צריכת הגלוטן בקרב אותם ילדים והשוו את רמות הגלוטן במזונות שנצרכו בקרב ילדים בריאים בכל אחת מהשנים עד הגיעם לגיל חמש.

הוברר כי כמעט 20% ממשתתפי המחקר הזה – 1,216 ילדים – פיתחו מחלת צליאק אוטואימונית (Celiac disease autoimmunity) – סימן ראשון לתגובה שלילית של הגוף לחלבון גלוטן.

מנהלת המחקר, ד"ר קארין אנדרן-ארונסון מהיחידה לסוכרת ומחלת צליאק באוניברסיטת לונד בשבדיה, מסרה כי 450 משתתפים אחרים במחקר הזה, 7%, פיתחו צליאק. רוב האבחונים נעשו בהגיע הילדים לגיל שנתיים-שלוש.

אצל אנשים שמאובחנים עם צליאק, אכילת מזון המכיל גלוטן גורמת לפגיעה בדופן הפנימי של המעי הדק ולמניעת ספיגת המזון. ההערכה היא שהמחלה שכיחה בקרב אחד מכל 100 בני אדם בעולם ויותר משני מיליון עלולים שלא לדעת על כך, זאת לפי הערכות של ה-Celiac Disease Foundation. המחקר מצביע על כך שגם הבעיה הכמותית שבצריכת  גלוטן ממלאת תפקיד מרכזי בהופעת המחלה ולא רק ההיבט הגנטי.

מזונות ללא גלוטן הם כיום פופולריים מאוד בעולם המערבי ומומלצים גם לאנשים שאין להם בעיה בהקשר לאי סבילות לגלוטן. מאז שנות ה-40 דיאטה נעדרת גלוטן נמצאה כדרך מועילה להפחתת נפיחות במעי או לירידה במשקל – אם כי יש מומחי תזונה כיום שאינם תומכים בטענות הללו. הסיבה: כאשר מפחיתים יותר מדי בצריכת גלוטן, לעתים יש בכך כדי ליצור בעיות תזונתיות אחרות. בשנה שעברה למשל טענה מומחית תזונה אמריקאית, ג'ולי סטפנסקי, כי במוצרי מזון נעדרי גלוטן לעתים מוחלפים רכיבים גלוטניים כמו טאפיוקה ואורז לבן שמכילים לעתים קרובות כמויות גבוהות של קלוריות, סוכר ושומן במקום גלוטן.

יש לזכור כי מוצרים המכילים גלוטן עשירים בסיבים תזונתיים, בויטמינים ובברזל, כך שאם מוציאים את אלה מהתפריט עלולות להיווצר בעיות עיכול בקרב מי שאין לו מחלת צליאק, הזהירה המומחית האמריקאית.

נושאים קשורים:  צליאק,  גלוטן,  מחקר,  אי סבילות לגלוטן,  חדשות
תגובות