• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
חדשות

עונת השפעת באוסטרליה הקדימה בכמה שבועות - התחלואה מתונה בחומרתה

כיצד תיראה עונת השפעת הקרובה בישראל על פי התחלואה הנוכחית בחצי הכדור הדרומי ואילו זני שפעת פיתחו עמידות לחיסון

חיסון (צילום: פלאש 90)

עונת השפעת 2019 בחצי הכדור הדרומי, החלה השנה מוקדם יותר מאשר בשנים קודמות ולמרות דיווחים שהופיעו בכמה כלי תקשורת באוסטרליה על כך שצפויה "עונת איומה", הערכה עתה היא שזו תהיה, למרות הכל, "עונת שפעת טיפוסית, רגילה, הגם שחלו תנודות בכמה שבועות בציר הזמן שלה". כך על פי דיווח ב-BMJ בחודש שעבר, באתר האוסטרלי לנושאים אקדמיים Conversation וכן של מחלקת הבריאות בממשלת אוסטרליה.

מומחי רפואה שם מעריכים שפעילות נגיף השפעת אמנם גבוהה יותר עתה, אבל לא כך חומרתה. היא מוגדרת כמתונה (moderately bad).

זן A הוא זן השפעת הפעיל במיוחד בשבועות האחרונים באוסטרליה הוא  (82% מהמקרים המאומתים בבדיקות מעבדה) בעוד שבחודש מאי היה זה דווקא זן B.

עוד דווח כי נכון לסוף יוני היו באוסטרליה 120 אלף מקרים של מחלה דמוית שפעת – וזאת בהתאם לדיווחים שמספקים לרשויות רופאי המשפחה (GP) – "ואין זה דומה כלל למצב שהיה ב-2017 כשבשיא עונת השפעת ההיא היו יותר מ-250 אלף מקרים".

עוד ציינו מומחי הרפואה באוסטרליה כי מאחר שעונת השפעת החלה השנה מוקדם יותר, הצפי שהיא גם תסתיים מוקדם יותר לעומת שנים קודמות. בדרך כלל עונת השפעת במדינה זו נמשכת 16-12 שבועות. בין אפריל לסוף יוני היו באוסטרליה 1,309 אשפוזים בבתי חולים כתוצאה ממחלה דמוית שפעת, ב-2018 היו רק 90 וב-2017 – 3,969.

עוד דיווחו הרשויות כי בשבועות האחרונים דווקא נרשמה ירידה בשיעור הדיווחים מהרופאים – 11 מקרים ל-1000 GP, פחות ממחצית הדיווחים בתקופה המקבילה בעונת השפעת הקשה של 2017.

בדיווח בערוץ 7 בטלוויזיה האוסטרלית בחודש שעבר נמסר כי מאז תחילת עונת השפעת הנוכחית במדינה זו נפטרו מסיבוכיה 300 איש - פי שניים לעומת התמותה בכל עונת 2018.

הבוקר דיווחה מיטל יסעור בית-אור ב"ישראל היום" כי הנתונים מאוסטרליה נחשבים למנבאי התחלואה בשאר העולם. שיא התחלואה בעונה זו התרחש שם כחודשיים לפני הממוצע הרב שנתי. מספר מקרי השפעת (שאומתו בבדיקות מעבדה) הוא הגבוה ביותר בחמש עונות החורף הקודמות, למעט 2017 שהיתה עונת שפעת קשה במיוחד במדינה זאת.

עוד עולה מדיווחים אלה כי אחד מזני השפעת עבר שינוי גנטי וכנראה איננו מתאים לזן הכלול בחיסון.

ומה קורה בישראל?

בדו"ח סיכום עונת השפעת האחרונה של משרד הבריאות בישראל, זן הנגיף הדומיננטי, שבו נדבקו 76% מהישראלים בחורף האחרון, היה 2N3H. בחיסונים שניתנו בארץ נכלל זן זה אולם נראה שבכ־70% ממקרי התחלואה עבר הזן הזה שינוי. גם זן נגיף שפעת החזירים שהיה כלול בחיסון עבר שינוי.

בחורף האחרון היו בישראל 60 מקרי פטירה משפעת (לא נכללו בנתונים אלו מקרי פטירה של קשישים מדלקת ריאות), לעומת 133 בחורף הקודם ו־57 לפני שנתיים. בחורף האחרון היו בישראל 226 חולים שאושפזו בטיפול נמרץ מסיבוכי שפעת, לעומת 296 בחורף שקדם לו ו־124 בחורף 2016־2017.

שיעור ההתחסנות של כלל האוכלוסיה בחורף שעבר היה כ־20% : כ-45% בקרב תלמידי כיתות ב', כ־36% בקרב תלמידי כיתות ג' וכ־30% בקרב תלמידי כיתות ד'.

פרופ' שי אשכנזי, יו"ר האיגוד לרפואת ילדים, צוטט בהקשר זה: "בניגוד למחלות אחרות שבהן חולים פעם אחת ומחוסנים לכל החיים או לשנים רבות – בשפעת, ובכך מיוחדת המחלה - נוטים לחלות מדי שנה ונזקקים לחיסון מדי שנה. הסיבה: חלבוני המעטפת של נגיף השפעת משתנים באופן מתמיד ומדי חורף מופיע שינוי קל שאיננו מוכר במלואו למערכת החיסונית".

הוא שב והמליץ לא לוותר על ההתחסנות. לדבריו, מחקרים מראים כי מי שחוסן נגד שפעת חולה בצורה קלה יותר וסובל מפחות סיבוכים, כיוון שיש הגנה צולבת מהחיסון. "למרות מגבלותיו, אין דרך חלופית ראויה למניעת שפעת. למרות המגבלות מומלץ להתחסן".

לגבי התחזית לחורף הבא אמר פרופ' אשכנזי: "חובה עלינו להיערך לחורף יותר קשה מקודמו מבחינת השפעת. הצפי הוא לעונת שפעת קשה יותר מהעונה הקודמת".

עמותת "מדעת" פרסמה הבוקר הודעה לפיה "על רקע התחזיות, לצערנו השנה צפוי עיכוב בקבלת חיסוני השפעת בישראל".

נושאים קשורים:  פרופ' שי אשכנזי,  שפעת,  סיבוכי שפעת,  חיסונים,  חדשות,  חיסון נגד שפעת
תגובות
אנונימי/ת
12.08.2019, 21:49

פרופ' אשכנזי ממש לא מדייק.
מי שחלה בשפעת והתגבר על המחלה, בהחלט נהנה מחסינות טובה, ויהיה עמיד גם בפני שינויים קטנים באנטיגנים (antigenic drift), כמובן שלא יהיה מוגן בפני מוטציות משמעותיות (antigenic shift), וזאת משום שבנוסף על נוגדנים הוא מפתח תאי T יחודיים.
לעומת זאת מי שמתחסן לא נהנה מהגנה ארוכת טווח הן עקב שינוי אנטיגני והן מפני שרמת הנוגדנים יורדת (אפילו אם הוירוס לא השתנה). בנוסף, החיסון יכול להפריע לו להתגונן במידה והוירוס עבר שינוי אנטיגני. תופעה זו מכונה original antigenic sin.