• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
חדשות

האם נמצא המפתח לטיפול ממוקד בכאב וללא ערפול חושים?

שיטה אופטית שפותחה בפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית מציגה את המקום הראשוני בקצות העצבים האחראי על המוקד שבו מתחיל הכאב

פרופ' אלכסנדר בינשטוק. "שיטת שילוח מדויקת זאת תאפשר לרשום מינונים נמוכים של תרופות כימותרפיות". צילום: הדס פרוש, פלאש 90

במחקר שנעשה בפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית הצליחו החוקרים לעקוב אחרי יצירת תגובה עצבית לאורך סיב העצב שמעביר את האות למערכת העצבים המרכזית, שם האות מתורגם לתחושת כאב. כמו כן הראו כיצד אותו גירוי מתורגם לאות בעוצמה נמוכה או גבוהה - שחווים בתור כאב חלש או חזק - בהתאים לבריאות הרקמה.

החוקרים מעריכים כי ממצאיהם יובילו לפיתוח טיפול חדש ויעיל יותר בכאב מזה הקיים ובעיקר ממוקד-כאב ומופחת בתופעות הלוואי. דו"ח המחקר פורסם בגיליון מאי של Neuron.

פרופ' אלכסנדר בינשטוק מהמחלקה לנוירו-ביולוגיה רפואית בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית, שהוביל את המחקר, מסר: "מקורה של תחושת הכאב שלנו הוא בשינויים פיזיים וכימיים החלים במערכת העצבים. עד היום, המנגנונים במערכת העצבים שמובילים לתחושת כאב אינם ברורים עד הסוף ולכן ואין כמעט טיפולים לכאב המבוססים על המנגנון. רוב הפתרונות המוצעים לסובלים מתגלים באקראי ומבוססים על ניסוי וטעייה ולכן הטיפולים לכאב כרוני פחות יעילים.

"רוב הטיפולים המוצעים לכאב אינם ייעודיים לכאב ו/או למיקום הספציפי שלו. התרופות הנרקוטיות הניתנות לסובלים מכאבים חזקים הן נגזרות כימיות שונות של אופיום שמדכאות את החלקים בחוט השדרה שמעבדים כאב ולא אך מטפלות במקום הגירוי. בנוסף, טיפולים אלה וטיפולים אחרים למניעה ולהפחתה של תחושות כאב שמתורגלים כיום כוללים תופעות לוואי נרחבות ולעתים חמורות במידה שלא מאפשרת להקל על המטופל לאורך זמן ללא נזק קבוע או ארוך טווח. על מנת לפתח טיפולים יעלים לכאב, יש חשיבות מירבית למחקר בסיסי של מנגנוני הכאב.

"התרגום הראשוני של גירוי מכאיב", הוסיף פרופ' בינשטוק, "נעשה בקצה העצב. גודלו כאלפית העובי של השערה. עובדה זו ידוע מכבר אבל גודלו של קצה העצב הקשה על המעקב אחרי פעילותו שמהווה את המפתח למחקר כאב יעיל".

צוות החוקרים במעבדתו של פרופ' בינשטוק פיתח שיטות אופטיות מתקדמות שאפשרו – לדבריהם לראשונה - למדוד את פעילות קצה העצב לאחר גירוי לרקמה בתנאים הכי קרובים לתנאים הטבעיים. כן נרשמה הצלחה במעקב אחרי יצירת תגובה עצבית לאורך סיב העצב שמעביר את האות למערכת העצבים המרכזית, שם האות מתורגם לתחושת הכאב והחוקרים הראו כיצד הגירוי מקודד לאות בעוצמה נמוכה או גבוהה, כלומר מתבטא בכאב חלש או חזק שעליו מתלונן מטופל - בהתאים לבריאות הרקמה.

ממצאי המחקר, מקווים החוקרים, יאפשרו בעתיד לנרמל את תרגום כאב כך שיתאפשר לטפל בו מבלי לערפל את ההכרה של המטופל ולפגום בתפקודו היומיומי. הממצאים מקדמים את ההבנה כיצד מערכת חישת הכאב פועלת.

פרופ' בינשטוק: "זאת הפעם הראשונה בחקר הכאב שנרשמה הצלחה בחקר כאב במצב הכי נקי ונורמלי. עד כה מגבלות טכניות לא אפשרו לחקור את קצה העצב ולכן נאלצנו לחקור איך כאב נקלט בתנאים שרחוקים מתנאים נורמליים ואפילו במיקום לא נכון. השיטה האופטית שפיתחנו מציגה את המקום הראשוני שאחראי על החישה של גירויים, המקום שבו הכאב מתחיל.

"קיבלנו", מסכם פרופ' בינשטוק, "פניות מעשרות מכוני מחקר בעולם המתמחים בכאב כדי ללמוד את השיטה שפיתחנו. אנחנו מקווים שבעתיד הקרוב תהפוך ל'סטנדרט הזהב' בחקר הכאב וייווצר מצע לפיתוח טיפולים יעילים יותר למניעת כאב".

נושאים קשורים:  פרופ' אלכסנדר בינשטוק,  טיפול בכאב,  חקר הכאב,  משככי כאבים,  חדשות,  אוניברסיטת תל אביב
תגובות
אנונימי/ת
29.05.2019, 22:23

מה לגבי תופעות של שריפה כתוצאה בפגיעה עיצבית ? נכון שאולי יגידו כי עדין זה סוג של כאב רק שתופעות שריפה הם ממש שריפה כמו מי שחוזר מהים וכולו אדום מהחשיפה לשמש ומרגיש חום שרוף בכל האיזור שנחשף לשמש רק שבמיקרים אלו רואים ומבינים את ההשפעה של השריפה שהיא מהשמש . מה עם איזה פיתרון או הקלת בתופעות שריפה מפגיעה עיצבית ? האם זה דומה לכאב ? גם אם הטיפול לא עוזר ( סוגים שונים של כדורים,עירוי מגנזיום,ליריקה,פרקוסט,אלטרול ,והרשימה ארוכה אך עדיין הכל לעזור עבור כאבים ולא שריפה .