• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
שבץ

מניעת שבץ: פרספקטיבה עולמית

קבוצת רב לאומית של חוקרים דנה באסטרטגיות הנכונות לצמצום תנאי הסיכון להתפתחות שבץ, מניעת התפרצות שבץ, מניעת recurrence ומהלך המחלה

11.02.2019, 11:57
שבץ, פגיעה מוחית (צילום: אילוסטרציה)

העומס הגלובלי ההולך וגדל של נכות ותחלואה המיוחסות לשבץ, יחד עם עלויות הטיפול בשבץ, מכווינים יחד מחקרים נוכחיים להתמקדות בכל האמצעים היעילים למניעת שבץ.

במאמר, שעורר הדים בתקשורת רחבי העולם ופורסם בכתב העת The Lancet, קבוצת רב לאומית של חוקרים דנה באסטרטגיות הנכונות לצמצום תנאי הסיכון להתפתחות שבץ (primordial prevention), מניעת התפרצות שבץ (primary) ומניעת recurrence ומהלך המחלה (secondary). החוקרים מציעים אסטרטגיות ומבצעים גלובליים, הכוללים מדידות של יעילות התערבויות מניעתיות ברחבי העולם, עם דגש על הכנסה נמוכה ועל מדינות בינוניות.

ניתוח ההתערבויות של החוקרים מגלה כי האסטרטגיות היעילות החשובות ביותר למניעה טרום ראשונית (primordial prevention) כוללות בקרת טבק יעילה, תזונה נכונה ופיתוח ערים בריאות עם תשתיות המעודדות התניידות פעילה (אופניים והליכה) ושימוש בתחבורה ציבורית. מבחינת מניעה ראשונית אסטרטגיות (Pollypil treatment), שימוש בטכנולוגיה של בריאות דיגיטלית (mHealth), יחד עם הפחתת מלח והתערבויות תזונתיות אחרות יעילות במניעה הראשונית (primary prevention) של שבץ.

שיתוף פעולה יעיל בין מגזרים שונים של שירותי בריאות, מדיניות ממשלתית ומסעות פרסום יכול לגרום ליישום מוצלח של אסטרטגיות למניעה משנית. כמובן שיש צורך במעקב ורישום למדידת היעילות, כפי שנעשה בתוכניות למניעת מחלות לא-מידבקות של ארגון הבריאות העולמי, הכוללות מדינות בעלות הכנסה גבוהה והכנסה נמוכה יחד.

מקור:

Pandian, Jeyaraj D., Seana L. Gall, Mahesh P. Kate, Gisele S. Silva, Rufus O. Akinyemi, Bruce I. Ovbiagele, Pablo M. Lavados, Dorcas BC Gandhi, and Amanda G. Thrift. "Prevention of stroke: a global perspective." The Lancet 392, no. 10154 (2018): 1269-1278.

נושאים קשורים:  שבץ,  מניעת שבץ,  בריאות הציבור,  ארגון הבריאות העולמי,  מחקרים
תגובות