• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
חדשות

ניצולי השואה חיים יותר מילידי הארץ אך סובלים יותר ממחלות

מחקר שנעשה במכבי שירותי בריאות מצא כי תוחלת החיים של ניצולי שואה החיים בישראל היא 84.8 שנים בממוצע לעומת 77.7 בקרב ילידי הארץ

צילום: אילוסטרציה

מחקר המבוסס על מאגר הנתונים של מבוטחי מכבי שירותי בריאות – ופורסם בסוף השבוע ב-JAMA מצא כי ישראלים ניצולי שואה חיים כשבע שנים יותר בממוצע מילידי הארץ בני גילם אבל סובלים בשיעור גבוה יותר ממחלות, ביניהן: יתר לחץ דם, השמנת יתר, סוכרת, מחלות ריאה, אוטם שריר הלב, מחלות לב אחרות, אוסטיאופורוזיס, דמנציה ומחלות כליה כרוניות.

צוות המחקר מהמכון למחקר וחדשנות של מכבי כלל את ד"ר נחמן אש, ד"ר אבי פורת, ד"ר ורדה שלו, ד"ר גדעון קורן ונעמה פאנד המחברת הראשונה של הדו"ח.

החוקרים מצאו כי תוחלת החיים של ניצולי שואה החיים בישראל הוא 84.8 שנים בממוצע לעומת 77.7 בקרב ילידי הארץ, אולם את תחלואת היתר במחלות השונות מייחסים החוקרים לטלטלה הגופנית והנפשית שחוו בתקופה הניצולים בתקופת השואה.

החוקרים השוו נתונים בין כ-38 אלף ניצולי שואה לכ-35 אלף ישראלים ילידי הארץ, שנולדו בשנים 1911–1945. הנתונים נאספו בשנים 1998–2017.

מהמחקר ההשוואתי עלה כי 83% מקבוצת ניצולי השואה סבלו מיתר לחץ דם, לעומת 66% בקרב ילידי הארץ, שכיחות השמנת יתר נמצאה בקרב 33% מניצולי שואה, לעומת 26% מילידי הארץ. במחלת כליות כרונית - 31% לעומת פחות מ-10%, מחלות לב - 14.8% לעומת 11.8%, אוטם שריר הלב - 9.4% לעומת 7.8%, אוסטאופורוזיס אצל נשים - 28.4% לעומת 22%.

עיתון "הארץ", שפרסם ראשון את ממצאי המחקר, ציין כי אין זה המחקר הראשון שבחן את שיעורי התחלואה בקרב אוכלוסיית ניצולי השואה ומצא שהם גבוהים יותר ביחס ליתר האוכלוסיה, אולם עתה מדובר במחקר ראשון שהתמקד בהבדלים בתוחלת החיים בין הניצולים לבין ילידי הארץ.

על פי הלמ"ס, בישראל חיו ב-2017 כ-200 אלף ניצולי שואה, 59% מהם נשים. כ-60 אלף מהם היו במחנות ריכוז, השמדה, גטאות, מחנות עבודה או היו במסתור.

נושאים קשורים:  מכבי שירותי בריאות,  ניצולי שואה,  תחלואה,  תוחלת חיים,  חדשות,  פרופ' נחמן אש
תגובות
אנונימי/ת
09.01.2019, 10:35

בדברי אין לי אדם מסוים או לתקוף גוף מסוים. לא ברור כיצד הנתונים מתקבלים בציבור הרחב , והן בציבור הרופאים? האם חברת תעופה, תתן לנוסע לטוס עם אם המטוס מלא 100%. האם במגרש כדורסל אין הגבלה מקומות על מנת למנוע אסון? האם משרד התחבורה הבין בחוק שנהג, אינו יכול להמשיך לנהוג ברכב ציבורי מעל שמונה שעות רצופות? ומשרד הבריאות, מחזיק בנתונים/מחקרים אחרים? שאלה אחרונה האם בריאות או הפתגם "העיקר הבריאות" זה רלוונטי בארצנו או סתם פרסה, או ברכה כמו "יום טוב". מדוע שופטי בג"ץ מרשים לעצמם להמשיך ולהיות חופשיים כאשר אינם מבינים שהינם, בהחלטות גורמים למוות! בכוונת זדון/או ללא ניתן לדון על כך. בטוח בשוגג.