• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
חדשות

התפרצות החצבת: "משרד הבריאות עשה כל טעות אפשרית בניהול המשבר"

שיא חדש במספר הנדבקים במחלה, ביקורת קשה על משרד הבריאות, האחיות שקורסות, המחסור בחיסונים ואזהרת המסע לישראל מטעם ה-CDC

אילנה כהן, יו"ר הסתדרות האחיות. צילום ארכיון: יונתן סינדל, פלאש 90

מספר חולי החצבת מאז תחילת התפרצות המחלה השנה רשם בסוף השבוע שעבר שיא חדש: 1,521 מקרים. זה השיעור הגבוה ביותר מאז כמה עשורים. ב-2007, שהיתה שנת שיא, היו רק 1,467 מקרים וכמו עתה, מקור ההדבקה היה באוכלוסיה החרדית.

על פי הנתונים שפרסם משרד הבריאות בסוף השבוע, 904 מהחולים השנה הם ממחוז ירושלים. בשאר המקומות (לפי נפות שבהן לשכות בריאות): צפת - 239 (ריכוז גדול של חרדים), תל אביב - 98, נתניה - 13, חדרה - 12, רמלה - 38, עפולה - 21, חיפה - 19, פתח תקווה (כולל ישובי יו"ש) - 95, דרום - 23, רחובות - 22, אשקלון - 5, עכו - 28, כנרת - 3, נצרת - 1.

לפי קבוצות גיל: 0-5 חודשים - 63 מקרים; 11-6 חודשים - 159; ומכאן קבוצות גיל בשנים: 4-1 - 447; 9-5 - 321; 29-20 - 85; 39-30 - 85; 59-40 - 102; 60+ - 13 מקרים. עוד 41 מקרים אינם מסווגים לפי גיל.

בינתיים פרסם המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בארצות הברית, ה-CDC, אזהרת מסע לכל אדם המגיע לישראל. באזהרה נאמר: "על כל הנוסעים לישראל להיות מחוסנים נגד חצבת".

שיעורי הלא-מחוסנים ביישובים ובערים

כמו כן טרח משרד הבריאות להפיץ לתקשורת את שיעורי הלא-מחוסנים לפי ישובים. אלא שמפה זאת מתייחסת לחיסונים שקיבלו תלמידי כיתה א' בבתי הספר היסודיים בשנת הלימודים הקודמת והם נגד חזרת, חצבת ואדמת. השיעור הגבוה ביותר של תלמידים לא מחוסנים נרשם באלישיב (עמק חפר) - 84%, באור גנוז (הגליל) - 27%, במושב מסלול בדרום הארץ - 22%, בקיבוץ מעברות בעמק חפר - 21%, בתקוע - 18%, בקיבוץ גינוסר - 17%, ביוטבתה, עתניאל איתמר ויצהר - 16%, בנוקדים, בקיבוץ געש ובאבן יהודה - 15%.

שיעור הלא מחוסנים בערים: צפת - 11%; מגדל העמק וטבריה - 10%; אילת וקצרין - 8%; רמת השרון וטירת הכרמל - 7%; נתיבות, שדרות, דימונה, בת ים, תל אביב, הרצליה ובית שאן - 6%; באר שבע, קריית אונו, הוד השרון, רעננה, חדרה ונהריה - 5%; ירוחם, רחובות, נס ציונה, רמת גן, גבעתיים, בנימינה, חיפה, עכו ועפולה - 4%; אופקים, אשקלון, ירושלים, חולון, כפר סבא, קריית אתא, קריית ים וכרמיאל - 3%; קריית גת, יבנה, באר יעקב, מודיעין-מכבים-רעות, אזור פתח תקווה, נתניה וקריית מוצקין - 2%; רמלה - 1%.

יש לשים לב לכך שהנתונים מבוססים, כאמור, רק על החיסונים המשולשים הניתנים בבתי הספר במסגרת מערכת החינוך הממלכתית.

משרד הבריאות משדר "העניינים בשליטה"

בעוד משרד הבריאות מדגיש בכל הודעותיו בסוף השבוע כי מבצע החיסונים לחצבת במחוז ירושלים "נמשך ביתר שאת" ומנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב "נמצא יחד עם רופאת מחוז ירושלים, ד"ר חן זמיר, ומנהלי שירותי בריאות הציבור במשרד, בפיקוח על הנעשה בשטח" וגם מציג "נתונים על עלייה דרמטית שחלה בשבועות האחרונים בהתחסנות האוכלוסיה בשכונות", נמתחת ביקורת על התנהלות המשרד מצד "גורמי בריאות בשטח".

בר סימן טוב הכריז בהודעות לתקשורת: "אנחנו בריכוז מאמץ אדיר על החצבת והמערכת משתלטת על האירוע, למרות שאנחנו צפויים לצערי עוד לראות עלייה במספר הנדבקים. המוקד העיקרי של המחלה בישראל נמצא בירושלים, שם נמצאים כ-60% מכלל החולים. שם זיהינו כיסים שבהם התושבים לא חוסנו. בהובלת הצוותים הרפואיים שלנו, ובעיקר האחיות המקצועיות והמסורות, הצלחנו להעלות את הכיסוי החיסוני בשכונות ירושלים למספרים גבוהים מאוד. הצלחנו להביא את ירושלים קרוב מאוד לשיעור הכיסוי הארצי של החיסונים. זה הישג אדיר. מערכת הבריאות הציבורית ועם ישראל צריכים להוקיר תודה עמוקה לאותן אחיות שעשו ועדיין עושות משמרות ארוכות של שעות חיסון אל תוך הלילה במוקדי ההתפרצות, זאת בהתמודדות מקצועית וגילוי מנהיגות".

לדברי בר סימן טוב, "העלאת אחוז החיסון מגיע גם בעזרת שיתוף פעולה פורה ומצוין עם הקהילות ומנהיגיהן, שנרתמו יחד איתנו להעלאת המודעות לחשיבות החיסון והביאו את התושבים להתחסן. את חזית המבצע מוביל מחוז ירושלים בהובלת רופאת המחוז ד"ר חן זמיר, לצד האחיות בתחנות. המשבר הזה לצערי עדיין לא מאחורינו, ואני מקווה שיש מקום לאופטימיות".

"משרד הבריאות ברח מבעיית החצבת כמו מאש"

אולם בדיווח ב"הארץ" הוצגה תמונה מעט שונה: מחסור חמור באחיות, המתנה של ימים לקבלת חיסונים וביקורת מצד "בכירים במערכת הבריאות" מבלי לנקוב בשמם, שטוענים כי משרד הבריאות לא היה ערוך להתפרצות החצבת. הטיפול במשבר החל, לדבריהם, באיחור של חודשים, מאופיין בהיעדר נחישות, בחוסר סדר ובמחסור בכוח אדם. "התוצאה היא פאניקה. מזל שמדובר רק בחצבת ולא במחלה אחרת", התבטא אחד הבכירים.

כמו כן הצביעה הביקורת על כך שהמחסור באחיות מוביל לתורים ארוכים לחיסונים ולחוסר דיוק במעקב אחרי המחלה. הורים שפנו למוקדי המשרד כדי לחסן את ילדיהם סיפרו לעיתון שלא קיבלו מענה במשך ימים, שהם נחשפים למידע סותר ושהציעו להם תור לחיסון רק לתחילת פברואר.

"במשרד היו צריכים להבין עוד לפני כמה חודשים שאנחנו ניצבים בפני אירוע חירום, שיש לגייס ולהפעיל את כל המערכות והגורמים הרלוונטיים", אמר בכיר במערכת הבריאות, מדווח "הארץ". "לא נפל שם האסימון שמדובר באירוע משמעותי". רופא בכיר הוסיף: "גם כשהצטברו כמה מקרים חריגים בקיץ שבישרו על ההתפרצות הקרובה, הסתפקו במשרד הבריאות בהמלצות חיסון ליוצאים לחו"ל".

בכיר באחת מקופות החולים מסר עוד בדיווח: "משרד הבריאות ברח מבעיית החצבת כמו מאש. הוא עשה את כל הטעויות האפשריות בניהול המשבר ובנושא ההסברה. מה שקורה בימים האחרונים הוא ניסיון לחפות על זה עם עבודה מול התקשורת".

העיתון מצטט גורם במערכת שהיה מעורב בניהול כמה משברים רפואיים בעבר: "יש כאן בעיה מרכזית של מנהיגות. אני לא חושב שמי שעומד כיום בראש המשרד יכול להוביל טיפול באירוע שכזה. טעויות נקודתיות תמיד יהיו, אבל ברמה הטקטית זה אירוע חירום שהוא גם מקצועי וגם תקשורתי, דורש הרבה ידע וניסיון בשני התחומים ומחייב ניהול פעיל הרותם את כל המערכת עם רמת מידע מפורטת בהרבה ממה שיש כיום. זה לא המצב כרגע".

יו"ר הסתדרות האחיות: "החצבת חשפה כמה רעועה ומוזנחת המערכת"

בעוד שב-2012 היו בישראל 1,227 אחיות בריאות הציבור בלשכות המחוזית ובתחנות טיפות החלב, מספרן כיום הוא 920 בלבד (קיצוצי תקציב). התוצאות, בין היתר, הן המתנה ארוכה לחיסונים, למעקבים ותור לטיפת חלב, פגיעה באיכות הבדיקות ובתדירות ביצוען.

"כל 920 האחיות בישראל מטפלות כרגע בחצבת, כל פעילות השגרה - נעצרה", אמרה יו"ר חטיבת אחיות בריאות הציבור בהסתדרות האחיות, מוריה אשכנזי. "העומס גדול כל כך שהאחיות לא מספיקות לעסוק באיסוף המידע ובהעברת דיווחים בזמן אמת למשרד הבריאות. הם מגיעים באיחור. מגיעות עתה משפחות עם ילדים שלא חוסנו מעולם. אנחנו נדרשות להשלים לא רק את חיסוני החצבת אלא גם חיסונים נוספים.

יו"ר הסתדרות האחיות, אילנה כהן, אמרה: "התפרצות החצבת חשפה עד כמה רעועה ומוזנחת מערכת בריאות הציבור. אין הלימה בין קצב גידול האוכלוסייה לבין מספר האחיות. איש לא נתן את הדעת, למשל, על הגידול במגזר החרדי. חסרים לפחות עוד 140 תקנים לאחיות בריאות הציבור. תפקידן  לא רק להיות 'קומנדו חיסונים', גם לבצע מעקב בקהילה אחרי מי שאינם מתחסנים. לעניין הזה יש תרומה להתפרצות החצבת עתה".

בתגובה נמסר ממשרד הבריאות: "אכן יש מחסור באחיות והוא מטופל על ידי המשרד. כמקובל באירועים אלה, המצב דינמי ודורש עדכונים במדיניות ובהנחיות בהתאם למגמות התחלואה וההתחסנות. מבצע החיסון נמשך במוקדים השונים עם היענות גבוהה מאוד. בשכונות רבות בירושלים עלה שיעור החיסון מ-70% לכ-90%".

הבוקר (א') דווח ב"ידיעות אחרונות" כי כ-130 רופאי ילדים בישובים שונים התנדבו להסביר להורי ילדי גן ובתי ספר על חשיבות החיסון לחצבת.

נושאים קשורים:  חצבת,  התפרצות החצבת,  אזהרת מסע,  סרבני חיסונים,  משרד הבריאות,  אחיות טיפות חלב,  חדשות
תגובות
11.11.2018, 11:42

רוצים לראות גופות אחר כך לאשר חיסון . יש לחסן כל אחד שרוצה להתחסן ולחייב את כל המוסדות הציבוריים להתחסן . ללא הבדלי ביורוקרטיה ללא מגבלות גיל וגם מי שחושב שלא מחוסן . מה זה הבדיחה הזו של שר הבריאות .בגללו עוד יהיו חללים רבים ללא מלחמה .