• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
חדשות

המדינה ביקשה דחייה נוספת בתשובתה לעתירה בעניין המס על טבק לגלגול

המיזם למיגור העישון והאגודה למלחמה בסרטן מאשימים את שר האוצר כחלון: בורח מאחריות ומפקיר את בריאותם של יותר ממיליון ישראלים ועוד רבבות צעירים ונוער לחסדיהן של חברות הטבק

פרקליטות המדינה ביקשה מבית המשפט העליון דחייה נוספת במתן תגובת המדינה לעתירה שהוגשה לבג"ץ בעניין העלאת המס על הטבק לגלגול. התשובה אמורה היתה להיות מוגשת כבר אמש (ב').

הבוקר (ג') התברר כי בקשתה הנוכחית של הפרקליטות באה לאחר שבית המשפט נענה פעם אחת לדחות בחודשיים את תגובת המדינה לעתירה. בפעם הראשונה הנימוק לבקשת הדחייה היה הצורך של המדינה לגבש את עמדתה. כעת הנימוק שלה הוא "רצונו של שר האוצר משה כחלון להציג בפני היועץ המשפטי לממשלה את עמדתו בעניין העתירה, שכן עלה קושי בהגנה על עמדת השר עד כה. אלא ששהייתו של כחלון בחו"ל וריבוי החופשות בחודש אוגוסט מנעו עד כה מהשניים להיפגש".

בעתירה, שהוגשה על ידי המיזם למיגור העישון ושאליה הצטרפה האגודה למלחמה בסרטן, דורשים הארגונים משר האוצר להשוות את המס המוטל על הטבק לגלגול למס המוטל על סיגריות רגילות. העתירה הוגשה על ידי עו"ד אפי מיכאלי.

בתגובה לבקשת הדחייה החדשה של המדינה הגיבו שני הארגונים שעתרו לבג"ץ: "משמעותה של הארכה נוספת היא המשך הנזק והפגיעה בבריאות הציבור בכלל ובריאות הצעירים המשתמשים באמצעי עישון זול זה בפרט".

עוד נמסר בתגובתם כי "בפעם הקודמת הבהיר בג"ץ כי הוא נותן ארכה ממושכת יחסית כדי שזו תהיה האחרונה ולכן כעת יש לכל הפחות לקבוע את הדיון בעתירה בהקדם.

"אלא שעתה מתברר ששר האוצר ממשיך לברוח מאחריות. בכסות של סיסמאות פופוליסטיות בסגנון 'אני לא מעלה מסים', ממשיך השר להפקיר את הבריאות של יותר ממיליון ישראלים, ועוד רבבות צעירים ונוער, לחסדיהן של חברות הטבק, ובכך מגביר את הסיכון ליותר חולי לב, חולי סרטן וחולים במחלות ריאה כרוניות. לא ניתן עוד לחכות ולאפשר התמכרות של צעירים נוספים לעישון, הגובה מהם מחיר כבד. יש לפעול לאלתר ויפה שעה אחת קודם".

רוב תלמידי בתי הספר מעשנים - 41% טבק לגלגול

אתמול פורסמו נתוני סקר חדש שנערך עבור המיזם למיגור העישון והוא העלה כי רוב תלמידי בתי הספר המעשנים קונים את הסיגריות שלהם בפיצוציות בקרבת בית הספר, קרוב למחציתם מעשנים בשטח בית הספר והטבק לגלגול פופולרי במיוחד בקרב הנוער בשל מחירו.

"ישראל היום" מסר בדיווח מאת הכתבת מיטל יסעור בית אור, כי את הסקר ערכה חברת "פאנל פרויקט המדגם" והמדגם כלל 424 משיבים - 326 בני 17-13 ו־98 בני 18 מכל הארץ. התוצאות העיקריות: כרבע מבני הנוער מעשנים - 7% הגדירו את עצמם כמעשנים ו- 17% הודו כי התנסו בעישון. כ־65% מהמשיבים לשאלון הסקר ציינו שקל עד קל מאוד להשיג סיגריות (73% מהם מעשנים). 2% מהמעשנים אמרו שקשה להם לרכוש סיגריות ו־8% ציינו כי נתנו כסף לאדם אחר כדי שירכוש עבורם. בחודשיים האחרונים בלבד, 56% מהמעשנים רכשו מוצרי עישון.

75% מבני הנוער בסקר ציינו כי עישנו סיגריות ו־64% נרגילה. ההתנסות בטבק לגלגול היתה בשיעור של 41% בקרב המעשנים עקב מחירו הנמוך ביחס לסיגריות. ההוצאה החודשית הממוצעת של המעשנים היתה 60 שקלים. 6.2% מהם ציינו שקיימת מכונה אוטומטית לממכר סיגריות בקרבת בית ספרם, למרות שהחוק בישראל אוסר זאת.

בקרב התלמידים המעשנים, 43% נוהגים לעשן במהלך יום הלימודים, 35% מתוכם עושים זאת בשטח בית הספר ו־8% מחוץ לשער. לחץ חברתי ורצון להתקבל בחברה הם הסיבות העיקריות לכך שהתלמידים מעשנים במהלך יום הלימודים. 76% מהלא מעשנים ו־60% מהמעשנים ציינו זאת.

העיתון מציין כי רק לפני כחצי שנה נכתב בדו"ח מבקר המדינה: "יישום התכניות של משרד החינוך למניעת עישון בבתי הספר הוא חלקי ואיננו נותן מענה מלא לצורך להיאבק בנחישות בתופעת העישון".

הסקר מתאר תמונה דומה: 86% מהתלמידים דיווחו שעברו בבית הספר פעילות הסברה כלשהי נגד עישון. ככל שגילם עולה ומתקרב לגילאים שבהם בני נוער מתחילים לעשן, העיסוק בנושא הסכנות מעישון במסגרת הבית ספרית יורד.

בכיתה ז' 75% מסרו כי הנושא עלה בשעת מחנך, 63% בפעילות בפרויקט ייעודי, 50% סיפרו כי לשם כך שמעו מרצה אורח ו־13% קראו על כך בעלונים או שמעו שיחה לא רשמית עם המורה; בכיתה ט' 50%  מהתלמידים שמעו על כך בשעת מחנך, 50% בפרויקט ייעודי, 47% ממרצה אורח, 11% קראו עלונים שחולקו בבית הספר ו־16% בשיחה לא רשמית עם המורה; בכיתה י"ב רק 44% שמעו על הסכנות שבתופעת העישון בשעת מחנך, 44% בפרויקט ייעודי, 42% ממרצה אורח, 9% מקריאת עלוני הסברה שחולקו בבית הספר ו־13% בשיחה לא רשמית עם מורה.

79% מתלמידי המגזר החרדי לא נחשפו כלל לפעילות הסברה בבית הספר. בחינוך הממלכתי דתי מדובר ב-25%.

נושאים קשורים:  המאבק בעישון,  מס על טבק לגלגול,  שר האוצר משה כחלון,  חדשות,  האגודה למלחמה בסרטן,  המיזם למיגור העישון,  עתירה לבג"ץ,  עישון בקרב בני-נוער
תגובות