• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
חדשות

זינוק של עשרות אחוזים: יותר ממיליון מרשמים לריטלין ניתנים בישראל מדי שנה

נתונים שהעבירו קופות החולים "כללית" ו"מכבי" לפי דרישת התנועה לחופש המידע מעלים, כי בארבע השנים האחרונות חלה עלייה של 30% במספר המרשמים לריטלין הניתנים בישראל, לילדים ולמבוגרים, וכי סך המרשמים שניפקו רופאים בשתי הקופות בשנה שעברה עמד על כמיליון

ריטלין 20 מ"ג בשחרור מושהה (מקור: ויקיפדיה)

יותר ממיליון מרשמים לריטלין ניתנים בישראל מדי שנה, ובארבע השנים האחרונות נרשם זינוק של עשרות אחוזים בצריכת התרופה; כך עולה מנתונים שסיפקו שתי קופות החולים הגדולות בישראל - "כללית" ו"מכבי" - לבקשת התנועה לחופש המידע.

"ידיעות אחרונות", שפירסם הבוקר את הנתונים, ציין כי "בשנים האחרונות הריטלין הוא דייר קבע בלא מעט בתים בישראל: תלמידים קיבלו אותו כדי להצליח לשמור על ריכוז בכיתה ולא להתפרע, סטודנטים - כדי לצלוח את תקופת המבחנים וגם מבוגרים מקבלים מרשמים, כדי להצליח לשמור על פוקוס".

 בין תופעות הלוואי של התרופה: ירידה בתיאבון, כאבי ראש, נדודי שינה, אי שקט, רעד ועצבנות. המתנגדים טוענים שהיא עלולה להוביל לתלות והתמכרות.

ריטלין היא תרופה להפרעות קשב וריכוז. לצורך קבלת המרשם יש לעבור אבחון ולחדש את המרשם אצל רופא המשפחה. השימוש ההולך ומתרחב בתרופה זאת מתנהל בצל ויכוח ציבורי בשאלת נחיצותה, בעיקר לילדים. בין תופעות הלוואי שלה: ירידה בתיאבון, כאבי ראש, נדודי שינה, אי שקט, רעד ועצבנות. המתנגדים טוענים שהיא עלולה להוביל לתלות והתמכרות.

בדיווח נמסר, כי שתי הקופות העבירו את הנתונים בנושא הזה לפי בקשת סטודנט מהמרכז הבינתחומי בהרצליה, אופק סיני, מהפרקטיקום של חופש המידע.

על פי נתוני הכללית המופיעים בדיווח, חלה עלייה של 30% במרשמים לריטלין בארבע השנים האחרונות. בקרב מבוטחי "מכבי" העלייה של כ־23%. בקרב נשים העלייה חדה יותר מאשר בקרב הגברים - אך עדיין יותר גברים צורכים ריטלין או תרופות אחרות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז.

עוד מסר העיתון, כי על פי "שירותי בריאות כללית", העלייה הגדולה ביותר נרשמה במחוז דן (גבעתיים, ראש העין, פתח תקווה, אריאל ועוד) - 46% בארבע השנים האחרונות; במחוז הדרום (אשקלון, דימונה, באר שבע, ועוד) העלייה עמדה על 42%. על פי נתוני "מכבי", הזינוק הגדול ביותר הוא במחוז מרכז (תל אביב, בני־ברק, יהוד, אלעד ועוד) - כ־28%; במחוז הדרום העלייה עמדה על 26.5%.

נושאים קשורים:  חדשות,  ריטלין,  ADHD,  היפראקטיוויות,  תרופות,  התמכרות,  בית ספר,  קופות חולים,  התנועה לחופש המידע,  הפרעות קשב וריכוז
תגובות
22.08.2017, 16:50

יהיה מעניין לראות את הנתונים לאחר ריבוד לפי מגזר

אנונימי/ת
23.08.2017, 00:58

מה הכוונה? ואיך יעשו זאת?

25.08.2017, 10:00

אל נשכח שבשנות ה 50 טיפלו ב ריטלין iv כטיפול לאחר barbiturate anasthesia ונתנו לנשים שלא עבדו דקסאמיל (דקסאמפטמין + אמוברביטל!!! או מתאמפטמין בכדור!!!) כדי לשפר את מצב רוחם והאמת כדי שימשיכו להיות עקרות בית (אתם מוזמנים לראות, ממש מעניין את הפרסומות הישנות לדקסאמיל ומתדרין בגוגל). מאז מים רבים עברו בנהר והבינו שהתרופות הללו אינן כוס קפה.
אני מציע לערוך ריבוד חדש בתוך הטוקסיקה למספר רמות (לא כזה הגיוני שמתילפנידאט מסווג באותה רמה כמו אמפטאמין ושאמפטאמין ומורפין) ולמתן מתן של סטימולנטים בכלל לבני 15-30 על פי קריטריונים מחמירים שכוללים למשל אבחון Add/hd או אינדיקציה אחרת עי מומחה פסיכ/נויר/אחר רלוונטי בלבד, ורק אז רופא/ת המשפכה יוכלו לנפק מרשמים קבועים. אחרי גיל 30 ולפני גיל 15 הפוטנציאל לאביוז יורד בצורה משמעותית שכן אנשים בוגרים וילדים נוטים פחות לאביוז מסיבות ברורות והפוכות.

אנונימי/ת
25.08.2017, 23:53

אל תפגעו לי בפרנסה. אני נותן 50 אלף מרשמים בשנה. 1500 שקל לביקור. מחזור של 75 מיליון בשנה. למה שאטפל רק באפילפסיה ילדים? תנו להתפרנס בכבוד, בבקשה.