• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
חדשות

משרד הבריאות הודיע שיטיל את ההגבלות הקיימות על סיגריות גם על סיגריות אלקטרוניות

המשרד הודיע, כי בתום סדרת דיונים הוחלט להטיל את אותן המגבלות מבחינת פרסום, שיווק ועישון במקומות ציבוריים על סיגריות אלקטרוניות; עם זאת, המשרד ימתין להכרעת ה-FDA בנוגע למכשיר ה-IQOS של "פיליפ מוריס"; איגוד רופאי בריאות הציבור: "לאסור שיווק המכשיר עד ההכרעה"

סיגריה אלקטרונית מסוג IQOS, של חברת "פיליפ מוריס" (צילום: אילוסטרציה)

משרד הבריאות הודיע אתמול (ד'), כי בתום סדרת דיונים שנערכה על ידי גורמי המקצוע השונים הוחלט "ליישר קו" עם מינהל המזון והתרופות בארה"ב (FDA), ולהטיל על הסיגריות האלקטרוניות ומכשירים דמויי-סיגריה את כל המגבלות הרגולטוריות החלות על מוצרי טבק אחרים. עם זאת, המשרד ימתין להכרעת ה-FDA בנוגע למכשיר ה-IQOS של חברת "פיליפ מוריס".

המשרד הודיע, כי הכוונה בין היתר היא להטיל את אותן ההגבלות על שיווק ופרסום של המוצרים החדשים, וכן להימנע מעישון שלהם במקומות ציבוריים. יבואני הסיגריות האלקטרוניות גם יחויבו לדווח על הרכב המוצר. היצרניות נתבקשו לדווח על הרכב כל מוצר, בהתאם לנהוג באירופה.

בנוגע למכשיר ה-IQOS, הוחלט להמתין עם החלטה סופית כי טרם גובשה רגולציה עולמית ברורה. ה-FDA דן בנושא זה בימים אלו ומשרד הבריאות מצפה להכרעתו. בהודעת משרד הבריאות צוין, כי רשות המכס של האיחוד האירופי הגדירה את המוצר הזה כ"מוצר טבק אחר" (בשונה מטבק לסיגריות).

איגוד רופאי בריאות הציבור: "במידה שמשרד הבריאות מעוניין לאמץ מדיניות רגולטורית דומה לארה"ב, חובתו לאסור את השימוש במוצר הזה בישראל עד לקביעת מדיניות פיקוח"

עוד נמסר ממשרד הבריאות, כי הוא שוקל אפשרות "להרחיב את מספר המקומות הציבוריים שבהם העישון ייאסר בין אלו אצטדיון פתוח, גני חיות וכן יגדל המרחק שבו העישון מותר כאשר מדובר בקרבת גני ילדים וגני שעשועים. נושא העישון במכוניות שבהם נוסעים ילדים נדון אף הוא – ומצוי במחלוקת מקצועית בין השאר מאחר שקיים קושי באכיפה". לדברי המשרד, "ייתכן שהדבר יתאפשר דרך חוקי התעבורה".

כמו כן מציעים גורמי מקצוע במשרד בריאות לבטל את חדרי העישון במסעדות, פאבים ובכנסת. המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופסור איתמר גרוטו אמר בהקשר זה ל"כלכליסט": "אפשר לקדם נושאים אלו במסלול מהיר ולא בהכרח בחקיקה".

בתגובה להודעת משרד הבריאות בהקשר ל-IQOS נמסר אמש מאיגוד רופאי בריאות הציבור בהסתדרות הרפואית בישראל והאגודה למלחמה בסרטן:
"עד לאישור ה-FDA בארצות הברית המוצר הזה נאסר לשימוש. במידה שמשרד הבריאות מעוניין לאמץ מדיניות רגולטורית דומה לארה"ב, חובתו לאסור את השימוש במוצר הזה בישראל עד לקביעת מדיניות פיקוח. היעדר גיבוש מדיניות ואפשור שיווק המוצר ללא מגבלות, משמעה בפועל מדיניות מופקרת של היעדר רגולציה על מוצר טבק חדש ומסוכן".

לדברי האיגוד, "כפי שהזהרנו, נקבעות כך עובדות בשטח. המוצר הזה משווק בצורה אגרסיבית, ללא כל פיקוח וללא רגולציה, במיוחד באינטרנט ובטלפונים ניידים שם נמצאים בעיקר הצעירים. ההגבלה לכאורה, לגיל 18, מושכת עוד יותר את הצעירים המעוניינים במותגים למבוגרים בלבד.

"מדיניות זאת מסכנת באופן מידי את בריאות הציבור בישראל. סיגריות אלו מכילות טבק ומבוססות על עיקרון חימום הטבק ללא בעירה. על פי דיווח החברה היצרנית עצמה, גם בצריכת הסיגריות החדשות נפלטים אדים המכילים כימיקלים רעילים. לאור זאת, יש להחיל את כל המגבלות החוקיות על מוצרי טבק גם על ה IQOS.

"יש מעט מאוד מחקרים על המוצר החדש. חלקם בוצעו או מומנו על ידי חברות הטבק עצמן – ולכן הם מוטלים בספק, אך המחקרים, כולל בפרסומי חברות הטבק עצמן, מצביעים על סיכון לבריאות הציבור גם למשתמשים עצמם וגם לאלו הנחשפים לאדים שנפלטים מהסיגריה.

"היעדר הפיקוח על הסיגריה החדשה הופך את תושבי ישראל ל'עכברי מעבדה', שאמורים לעבור ניסוי מסוכן בממדים עצומים, ללא הסכמה מדעת. את המחיר נשלם כולנו".

נושאים קשורים:  חדשות,  עישון,  סיגריות אלקטרוניות,  משרד הבריאות,  FDA,  הגבלות
תגובות