• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
חדשות

אחרי שנים של הזנחה, איגודי רופאים הציגו תכנית חדשה למניעת עישון בצה"ל

התכנית הוצעה לצה"ל על ידי שורת איגודים רפואיים, על רקע הנתונים לפיהם מספר הצעירים המעשנים מזנק ב-40% במהלך השירות הצבאי; ד"ר חגי לוין, מזכיר איגוד רופאי בריאות הציבור, שחיבר את התכנית: "לאסור במפורש חלוקת סיגריות לחיילים בעת מלחמה"

חייל צה"ל (צילום: אילוסטרציה)

תכנית חדשה המשותפת לאיגוד רופאי בריאות הציבור, איגוד רופאי המשפחה, האגודה למלחמה בסרטן והמועצה הישראלית למניעת עישון הוצגה באחרונה ונועדה לצמצם באורח דרסטי את נגע העישון בבסיסי צה"ל. את התכנית חיבר ד"ר חגי לוין, מזכיר איגוד רופאי בריאות הציבור בהר"י.

לפי דיווח על היוזמה החדשה ב"ישראל היום", התכנית נשלחה לראש אכ"א, אלוף מוטי אלמוז ולקצין רפואה ראשי, תא"ל ד"ר דודו דגן. בתחילת השבוע היא תוצג בדיון בוועדה למאבק בנגע הסמים בכנסת.

על-פי נתונים שפורסמו בחודש שעבר כחלק ממחקר שנעשה בישראל, שיעור הצעירים המעשנים מזנק ב־40% במהלך השירות הצבאי. בעת השחרור כ-39% מהחיילים ו־32% מהחיילות מעשנים. בנוסף נמצא במחקר, כי חיילים מעשנים מקבלים יותר ימי מחלה (גימלים) וצורכים יותר שירותי רפואה מלא-מעשנים. מעבר לנזקים ארוכי הטווח, במחקרים בעולם נמצא כי ההתמכרות לטבק פוגעת בתפקוד הגופני והקוגניטיבי וביכולתם של חיילים לבצע את משימותיהם הצבאיות, ובפרט פעילות מבצעית. חיילים גם מוציאים חלק ניכר ממשכורתם הצבאית על סיגריות – מה שתורם להגדלת הפערים החברתיים והכלכליים.

"יש למנוע ניצול ציני של מצבי דחק בעת מלחמה או מבצע צבאי על ידי חברות הטבק, המנסות לדחוף סיגריות לחיילים במטרה לגרום להתמכרותם"

בדיווח נמסר, כי בשנים האחרונות הוזנח נושא מניעת העישון בצה"ל, ותכניות לגמילה מעישון הופעלו רק ביוזמות חיצוניות (כמו התכנית "סמס והפסק" של האגודה למלחמה בסרטן והאוניברסיטה העברית). כמו כן, הופסק איסוף הנתונים על שיעור המעשנים, לא נעשתה אכיפה של איסור עישון בבסיסים ונסגר המדור לקידום הבריאות בחיל הרפואה.

התכנית החדשה המוצעת כוללת הקמת גוף מרכזי למאבק בעישון ובניית תכנית פעולה, הרחבת איסור העישון בבסיסי צה"ל ואכיפתו, בפרט בבסיסים להכשרות מקצועיות, כך שכל המבנים ועד 20 מטר מהכניסות אליהם יהיו נקיים מעישון. מומלץ לתקן את פקודת מטכ"ל, כך שכל השטחים הפתוחים בבסיסים יהיו נקיים מעישון, למעט הקצאת פינות עישון מוגדרות, משולטות ונסתרות, באישור חריג.

כן מוצע בתכנית להוסיף את הסעיף "עישון או עישון בעבר" לספר הפרופילים הצה"לי, מאחר שעישון פוגע בתפקוד הריאות. ההערכה היא שהורדת פרופיל עקב עישון תעביר מסר חשוב לצעירים הרוצים להתקבל לקורס טיס וליחידות העילית.

עוד כוללת ההמלצה את ביטול ההנחות ברכישת סיגריות בבסיסים: "יש למנוע ניצול ציני של מצבי דחק בעת מלחמה או מבצע צבאי על ידי חברות הטבק, המנסות לדחוף סיגריות לחיילים במטרה לגרום להתמכרותם, ולאסור במפורש חלוקת סיגריות לחיילים בעת מלחמה".

ד"ר לוין מסר לעיתון: "ההשלכות הקשות של העישון בצה"ל על בריאות החיילים וכשירותם ועל בריאות האוכלוסייה בישראל מחייבות השקעה נוספת ומאמץ ממוקד, לרבות הכנת תכנית חירום כוללנית להתמודדות עם מגפת העישון בצה"ל". תגובת דובר צה"ל: ״פירוט התכנית החדשה טרם הגיע לגורמים המוזכרים".

נושאים קשורים:  חדשות,  האגודה למלחמה בסרטן,  ד"ר חגי לוין,  קצין רפואה ראשי בצה"ל,  ועדת הנגע הסמים בכנסת,  עישון,  צבא,  צה"ל,  המועצה הישראלית למניעת עישון
תגובות
אנונימי/ת
05.02.2017, 11:06

הצעה מתבקשת שאינה מופיעה במסמך היא לאסור לחלוטין על מכירת סיגריות בשקמית (ולא רק איסור מכירת סיגריות בהנחה).
לא הייתי ממהר להוסיף עישון לספר הפרופילים אלא אם מתכוונים לתקף את הצהרת המלש"ב בבדיקות אוביקטיביות (למשל בדיקת cotinine בשתן). מה שעלול לקרות שמועמדים שרוצים דווקא להוריד פרופיל יצהירו הצהרות כוזבות שהם מעשנים, גם אם לא כך הדבר, בעוד מועמדים שמעוניינים להגיע ליחידות מובחרות יסתירו את זה (גם מרופא המשפחה).

אנונימי/ת
05.02.2017, 18:56

כל הכבוד מהלך חשוב ואחראי! כעת ישנה משימה נוספת: להגדיר ולאכוף שעות שינה למפקדים לוחמים. רבים מהם אינם ישנים יותר משעתיים בלילה, ויוצאים הביתה אחת למספר שבועות. זה מסוכן לבריאות הלוחמים, וכמובן מסכן את הסובבים אותם: החיילים, הצבא ובטחון המדינה. מדוע רק בחיל האוויר הנהלים מיושמים כהלכה?
http://davidson.weizmann.ac.il/online/%D7%A9%D7%90%D7%9C-%D7%90%D7%AA-%D7%94%D7%9E%D7%95%D7%9E%D7%97%D7%94/%D7%9C%D7%9E%D7%94-%D7%97%D7%A9%D7%95%D7%91-%D7%9C%D7%99%D7%A9%D7%95%D7%9F

עפ'י הכתבה מחברה של התכנית המשותפת למספר איגודים וגורמים אחרים הינו דר' חגי לוין ,מזכיר איגוד רופאי בריאות הציבור, ועל כך: מלוא הברכות!
אחולי הצלחה בישום!
המלחמה ללוא ליאות במניעת הסרטן לסוגיו היא מטרה ראויה ביותר, ומניעת העישון (או הקטנתו ) בצ.ה.ל. הינה מגמה ראשונית במעלה בהיבט זה.
הלוואי ותיושם!
פרופ' תיאו דב גולן.

לאחר עלייה בשימוש בסיגריות בתקופת הצבא, ישנה ירידה בשימוש כאשר החיילים מגיעים לאזרחות והפיקוח יורד.
עכשיו יוסיפו פיקוח, יוסיפו הגבלות, יוסיפו תקנות, יסווגו (בספר הפרופילים - שומו שמיים) את החיילים לטובים וטובים פחות, וחוץ מנזקים אישיים וחברתיים לא יתרמו לכלום - ראו תקופת היובש בארה"ב וההפללה של משתמשי קנביס כיום - נחכה עוד דור שההבנה של תהליכים חברתיים תתפתח.
מעבר לכך, חוסר ההבנה של הליקויים במחקר תצפיתי מקומם:
למרות נזקיו הגדולים של העישון - העישון מעלה את התפקוד הקוגניטיבי בטווח הקצר. בנוסף, האם מישהו באמת יודע למה חיילים מעשנים פונים יותר לשירותי הרפואה? מישהו הוכיח סיבתיות?
המלצות חסרות אחריות חברתית.

אנונימי/ת
07.02.2017, 08:35

מאיזו קפסולת זמן יצאת? אין ירידה בעישון כבר מספר שנים באוכלוסייה בארץ והנזק הוא רב למעשן ולסביבתו בכל שלב. העישון מזיק מהסיגריה (או כל מוצר טבק אחר) הראשונה הן לטווח הקצר אפילו המיידי והן לטווח הארוך.

אנונימי/ת
17.02.2017, 19:23

כל הכבוד לרופאים. פעם גם הייתה משמעת מים בצה"ל. טוב שגם כאן הרפואה מבוססת הראיות התערבה ושמה סוף לפגיעה בחיילינו.
אך יש עוד הרבה מה לשנות...

16.02.2017, 15:37

הצבא קובע את התרבות וההתנהלות שלו. הוא מפרסם, מדריך, קובע ואוכף. ככלל הוא מקפיד מאוד ואינו חס גם על בכירים שסרחו ואפילו רק מעדו. דוגמא אישית היא נורמה בסיסית. בנושא העישון אין דוגמא אישית של מפקדים ויש זכויות יתר לפזמניקים. מניעת העישון אינה נתפסת כערך אלא כעוד כלי "חינוכי" של טירונים וכאמצעי ענישה. אין "רוח צהל/יחידה" הדוגלים באי עישון אף שהמחיר שהוא גובה ידוע וברור לכל. כמו ששינו את המטבח הצבאי ואת היחס לנשים אפשר לעשות מהפך גם ביחס לעישון. משהוא בחשבון עלות/תועלת מפוקפק. כאילו שמחיר העישון יגבה רק אחרי השרות אבל "תועלת" העישון כאמצעי הרגעה ונחמה תורמים בעת השרות. המסקנה שלי היא שיש להתחיל בדרגים הפיקודיים העליונים ומשם לפעול כלפי מטה אל החיילים. אם יקום מפקד יחידה שיקבע שאצלו לא מעשנים יש סיכוי שחייליו ימנעו מעישון. כמעט "חלום באספמיה". במסגרת הרחבה צמצום האפשרויות הוא הדבר האפשרי הכמעט יחיד.

אנונימי/ת
17.02.2017, 19:27

'"תועלת" העישון כאמצעי הרגעה ונחמה תורמים בעת השרות', אז בואו ניתן לחיילים מוצץ
D-:

סתם, שיהיו העיקר שיהיו לנו בריאים

אנונימי/ת
17.02.2017, 19:34

מפגע נוסף שיש לטפל בצה"ל
במקרה יצא לי לצפות מהצד בכמות האזעקות בבסיסי חיל האוויר. מדובר בתדירות תכופה של לעתים כל מספר דקות יום ולילה של אזעקות מלחיצות. דבר שמוביל, גם אם לא באופן מודע, לסטרס כרוני רב על האם ועל העובר.
מישהו חקר פעם פגיעה בהתפתחות עוברים אצל נשים בהיריון וההשלכות על ילדים שנים מאוחר יותר?

אנונימי/ת
27.02.2017, 08:47

מפקדים בתפקידים מבצעיים ביו"ש שלא ישנים רק אחרי שבועות! כשחוזרים הבייתה
הנה הנזקים למפקד, שלא לדבר על הסכנות והאסונות שעלולים לקרות כשמפקד לא כשיר לתפקד כך...
https://davidson.weizmann.ac.il/online/%D7%A9%D7%90%D7%9C-%D7%90%D7%AA-%D7%94%D7%9E%D7%95%D7%9E%D7%97%D7%94/%D7%9C%D7%9E%D7%94-%D7%97%D7%A9%D7%95%D7%91-%D7%9C%D7%99%D7%A9%D7%95%D7%9F

איך החיל הירוק עוד לא התקדם בהתנהלותו בהתאם לידע הרפואי מדעי שנצבר בנושא?!!
פשוט הזנחה פושעת ואסון למפקדים, למשפחותיהם, לחיילים ולבטחון של כולנו