• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
מערכת הבריאות ברוסיה

מצב מערכת הבריאות הציבורית ברוסיה: 25% מעדיפים שיני שום על תרופות

סקר חדש מצביע על המצב הגרוע של מערכת הבריאות הציבורית ברוסיה: 40% דיווחו כי נתקלו ביחס מזלזל של הצוות הרפואי בבתי החולים הציבוריים ו-22% מעדיפים לוותר על הזמנת ניידת טיפול נמרץ בשל עלותם הגבוהה

הוצאה ציבורית על שירותי רפואה (אילוסטרציה)
מערכת הבריאות הציבורית ברוסיה (אילוסטרציה)

העיתון הרוסי "קומרסנט" חשף בסוף השבוע שעבר תוצאות סקר שערך מכון לחקר דעת הקהל על מערכת הבריאות הציבורית ברוסיה, וממנו עלה כי כ-25% מתושבי המדינה מסרו שהם מעדיפים לוותר על טיפול רפואי ופונים ל"ריפוי עצמי" – למשל לשימוש ב"שיני שום" כתרופה היחידה לכל בעיה כמעט. במיוחד נפוץ הדבר באזורים כפריים.

מרבית הנשאלים בסקר מסרו כי לדעתם בבתי החולים הציבוריים ברוסיה "רמה נמוכה מאוד של שירותים וכי הכשרת הרופאים איננה מספקת. בחלק גדול מבתי החולים הציבוריים אין ציוד בסיסי, וכתוצאה מכך האבחנות של הרופאים לוקות בחוסר דיוק רב". נוכח המצב הזה כמעט שלא קיים אמון של הציבור ברופאים.

40% מהמשיבים לסקר דיווחו שנתקלו יותר מפעם אחת ביחס מזלזל ואף משפיל של רופאים ואחיות כלפיהם בבתי החולים. האבחנות לא היו מדויקות והטיפול התרופתי שניתן להם לא התאים לבעיה הרפואית ממנה סבלו.
ממצאי הסקר הוצגו בכנס שנערך במוסקבה תחת הכותרת "למען מערכת בריאות איכותית ויעילה" ובין אורחיו היה גם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. הוא הודה כי הפרטים ידועים לו.

עורכי הסקר הפנו אצבע מאשימה כלפי הממשלה בטענה כי כדי לחזק את מצבם הכלכלי התירה לחלק גדול מהם לספק במקביל לשירותי הרפואה הציבוריים גם שירותים פרטיים שמהם נהנים רק בעלי היכולת וגם פקידי ממשלה. חלק גדול מהם מעדיפים בכלל לקבל שירותים רפואיים בחו"ל.

עוד נמסר בכנס כי בשכבות הנמוכות באוכלוסייה נמנעים מקבלת שירותים רפואיים במערכת הציבורית הכושלת ואפילו מוותרים על הזמנת ניידת לטיפול נמרץ גם במצב של עזרה רפואית דחופה. הסיבה: חשש שייאלצו לשלם גם על כך סכומי כסף גדולים. שיעור המוותרים על קבלת שירותים מהסוג הזה מגיע כבר ל-22%.

מאחר שהסקר הנרחב כלל כמעט את כל אזורי המדינה לרבות האזורים הכפריים המרוחקים מהבירה מוסקבה או מסנט פטרסבורג התברר כי ביותר מ-17 אלף ישובים שאינם עירוניים אין בכלל מוקדים לשירותי רפואה ובמצב חירום התושבים נעזבים לגורלם.

הנשיא פוטין אישר כי אכן שמע שבחלק גדול מהכפרים, בצל ושום מהווים כמעט את התרופה היחידה למחלות – כפי שהיה נהוג שם במאות הקודמות. פוטין עצמו ציין כי כי המצב קשה מאד וכי מערכת הבריאות הציבורית ברוסיה דומה למעשה לזו של המדינות הנחשלות.

"הרופאים בבתי החולים הציבוריים, כך דווח מדברי הנשיא בכנס, סיפרו בעצמם שאינם מצליחים לתת מענה ראוי לאוכלוסייה. רמת ההכשרה שלהם, המימון של מערכת הרפואה והציוד בבתי החולים לא עומדים באמות המידה הנהוגים כיום במדינות המפותחות" . פוטין אמר כי הוא מקווה להביא את הפקידים הבכירים בממשל לוותר על טיפולים רפואיים בחו"ל כדי לתת דוגמה לכלל האוכלוסייה, דיווח העיתון . במהלך הכנס אף פנה פוטין לסגנית ראש הממשלה אולגה גולודץ ושאל: "באיזו מדינה את הולכת לרופא?". היא ענתה: "אני מקבלת את הטיפול רק אצל רופאים ברוסיה". ועל כך אמר: "אני לא מקבל תופעה כמו חשבונות בנק בחו"ל או קבלת טיפול רפואי בחו"ל של פקידים בכירים. אם הם עושים דברים כאלו, בשבילי זה רק סימן שהם לא רוצים לעבוד קשה". כשנשאל היכן הוא מקבל את הטיפול הרפואי הדרוש לו השיב: בבית חולים ציבורי המסונף ללשכת הנשיאות במוסקבה, אבל הוסיף "אני פונה לרופאים רק לעתים נדירות. מנסה שלא לעסוק בריפוי, רק בספורט".

נושאים קשורים:  מערכת הבריאות ברוסיה,  בתי חולים ציבוריים,  רפואה פרטית,  רפואה דחופה,  חדשות
תגובות