• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
דעות

רפואה מונעת בילדים - מעקב שגרתי אחר ילדים בגיל הרך

תפקידו של רופא הילדים בקהילה לתת שירותי רפואה דחופה, אך גם רפואה מונעת. בארץ מתחלק התפקיד בין רופא הילדים הראשוני לרופא הילדים בטיפת חלב, אך בפועל נמשך המעקב בטיפת חלב עד גיל שנתיים בלבד

במאמר שפורסם החודש בעיתון PEDIATRICS נבדק הקשר בין פרק הזמן המוקדש לביקור מעקב שגרתי בגיל הרך (גיל 4–35 חודשים) לבין התכנים המועברים בו, ההתייחסות למשפחה כולה ומידת שביעות הרצון של ההורים מהרופא. עבודה זו, שבוצעה בארה"ב, מוכיחה כי במציאות הקיימת היום, רוב המפגשים קצרים מדי ואינם מספקים מידע חיוני וטיפול איכותי ואי לכך יורדת שביעות הרצון של ההורים.

דיון בנושא זה רלבנטי לנו במיוחד בעת הזו, תקופה שבה נעשים ניסיונות לשנות את פני הרפואה הציבורית בארץ. בעוד ששביתת הרופאים וההסכם שהושג שיפרו את תנאי העבודה של רופאי בתי החולים והתפטרות המתמחים מנסה לשפר את תנאי עבודתם בבתי החולים, הרי שלא נעשה כמעט דבר לגבי רופאי הקהילה ובעיקר רופאי הילדים בקהילה.

בעוד ששביתת הרופאים שיפרה את תנאי העבודה של רופאי בתי החולים ובעוד המתמחים מנסים לשפר את תנאי עבודתם בבתי החולים, הרי שלא נעשה כמעט דבר לגבי רופאי הקהילה ובעיקר רופאי הילדים בקהילה

תפקידו של רופאי הילדים בקהילה הוא לתת שירותי רפואה דחופה ובמקביל גם שירותי רפואה מונעת. במסגרת רפואה מונעת בילדים, יצאה האקדמיה לרפואת ילדים (AAP) בתכנית שנקראת "Bright Future" שכוללת עשרות המלצות חדשות לגבי תינוקות ופעוטות. בארץ, מתפרסמות לעתים המלצות מטעם משרד הבריאות ו/או "איגוד רופאי הילדים" בצורת חוברות הנחיה בנושאים שונים כגון חיסונים, תזונה, השמנה וכו'. מטרת ההתערבות המונעת היא להפחית את ממדיהן ההולכים וגדלים של תופעות כמו השמנה, ליקויי התפתחות, הפרעות קשב וריכוז ואלימות בילדים (וגם תאונות דרכים והתמכרות לעישון, אלכוהול או סמים בגיל מאוחר יותר).

במדינות שונות בעולם, ובארה"ב בפרט, מונחות שתי המטלות (רפואה דחופה ורפואה מונעת) על כתפיו של רופא הילדים הראשוני בקהילה. ברוב המקומות בארץ, העבודה מתחלקת בין רופא הילדים הראשוני בקהילה לרופא הילדים בטיפת חלב (בעוד שבכמה אזורים בארץ, למשל אזור השרון, רופא ילדים שכיר בקופ"ח כללית מבצע את שתי המטלות). מעקב שגרתי בטיפות חלב נמשך עד גיל 5 שנים על-פי הנחיות משרד הבריאות, אך בפועל מגיעים הילדים לתחנות עד תום תכנית החיסונים (גיל שנתיים). לפני כשנה סיימתי לעבוד כרופאה שכירה בטיפות חלב של מכבי בהרצליה וברמת השרון שם עבדתי משנת 1995. קבעתי משך זמן של 20 דקות לביקור והרגשתי שזהו המינימום הנדרש לעבודה טובה, שמשמעה כיסוי רוב הנושאים וכמובן הצגת שאלה להורה כגון "האם יש משהו שמטריד אותך ושאתה רוצה לדבר עליו?" (בדומה להנחיות ה-AAP ולהמלצות במאמר).

על מי מוטלת האחריות למעקב התפתחותי, להדרכה מניעתית ולאיתור מוקדם של בעיות, על רופא טיפת החלב או על הרופא הראשוני בקהילה? על משרד הבריאות או על הקופה המבטחת?

לאחר 10 שנות עבודה, בשנת 2005, הצגתי בכנס חיפ"א, כפוסטר, את המלצותיי לדרך עבודתו של רופא הילדים בטיפות חלב. במהלך השנים האחרונות אני מנסה לסכם בכמה עבודות מחקר את 16 שנות עבודתי בטיפות החלב (סימנים מוקדמים בגיל הרך להתפתחות ADHD, סימנים מוקדמים להתפתחות אוטיזם, התפתחות היפוטוניה מולדת ל-DCD, הפרעת קואורדינציה, תכנית למניעת השמנה בגיל הרך). ביצוע העבודות מתאפשר היות ששימוש בתכנית (המתוארת למעלה), שעל פיה עבדתי, אפשר איסוף נתונים רבים במהלך השנים. בעבודתי במרפאה בקהילה, כרופאה ראשונית עצמאית של מכבי, אני מקפידה לעקוב אחד התפתחות מטופליי (על חשבון זמני, מעבר לשעות קבלת החולים וללא כל תמורה מצד הקופה).

השאלה היא האם זה נכון שעבודה זו תתבצע על ידי בהתנדבות רק משום שמצפוני ותחושת האחריות שלי לא מאפשרים לי להתעלם מכך שהילדים הנמצאים במרפאתי זקוקים למעקב ולא מקבלים אותה במסגרת טיפת חלב?

שאלה נוספת שעולה כאן היא מי לוקח אחריות על מעקב התפתחותי, על הדרכה מניעתית ועל איתור מוקדם של בעיות, רופא טיפת החלב או הרופא הראשוני בקהילה? משרד הבריאות או הקופה המבטחת? היות שידוע כי ניתן היום לאבחן אוטיזם בגיל צעיר מאד (18–24 חודשים), הרי לא ירחק היום שבו משפחה שבה אובחן ילד כסובל אוטיזם בגיל 3 שנים ומעלה בשל היעדר מעקב שגרתי, תתבע את הרופא ואת הקופה המבטחת או את משרד הבריאות על איחור באבחנה ועל כך שילדם לא טופל מוקדם מספיק כדי לאפשר לו יכולת שפתית ותקשורתית מסוימת. ייתכן שגם משפחות של ילדים שמנים שפיתחו סוכרת מסוג 2 בגיל צעיר יתבעו את רופאי הילדים והקופה על כך שלא טיפלו כיאות בהשמנה.

נושאים קשורים:  דעות,  רופאי קהילה,  אבחון אוטיזם,  רפואה מונעת,  טיפת חלב,  רפואה דחופה,  אוטיזם,  רפואת ילדים,  הרפואה הציבורית,  מאבק הרופאים
תגובות
מינה גורביץ
26.10.2011, 10:19

ברשת IPROS מעל 300 רופאי ילדים, פרט לפרופ' פורטר, איש לא הגיב לדיעה שהשמעתי. כנראה שכולם מאמינים שאין כל בעיה?
מינה