• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
חדשות

שליש מהציבור הישראלי מוותר על שירות רפואי בגלל זמני המתנה

נתוני סקר מכון ברוקדייל: זמינות נמוכה של תורים למומחים, ביורוקרטיה ויחס הרופאים הם מהגורמים העיקריים לאי שביעות רצון הציבור ממערכת הבריאות | עם זאת, רוב הישראלים מרוצים משירותי קופות החולים

המתנה בתורים בקופות החולים. צילום: פלאש 90

בשנת המלחמה, 32% מהציבור הישראלי ויתר על שירות רפואי בגלל זמני המתנה, 19% בשל מרחק ו-12% עקב עלויות. 44% מהמוותרים בגלל זמני המתנה ו-33% מהמוותרים בגלל מרחק פונים לרפואה הפרטית, מה שמעמיק פערים בנגישות לשירותי בריאות. כך עולה מנתוני סקר שפרסם אתמול (ב') מכון ברוקדייל.

בהתייחסות לזמני המתנה עלה כי כשליש מהמבקשים להגיע לרפואה יועצת בקופת החולים ממתינים יותר מחודש. למרות זאת, שביעות הרצון של המבוטחים מהשירות שניתן להם על ידי קופות החולים גבוהה כשמרבית המבוטחים (89%) הביעו שביעות רצון מקופת החולים שלהם, עם הבדלים קלים בין הקופות: "מכבי" מובילה עם 90% שביעות רצון, אחריה "כללית" (89%), "לאומית" (88%) ו"מאוחדת" (86%).

מכון מאיירס-ג'וינט-ברוקדייל פרסם אתמול (ב') את ממצאי הסקר הדו שנתי שלו על דעת הציבור בנוגע לרמת השירות במערכת הבריאות ותפקודה בישראל. הסקר נערך בתמיכת משרד הבריאות, בחודשים יוני ועד דצמבר 2024. את הסקר ניהלו ד"ר מיכל לרון, שרביט פיאלקו, ינאי גורליק וד"ר טל נורמן ובליווי ועדת היגוי עם נציגים ממשרדי הבריאות והאוצר, הביטוח הלאומי, קופות החולים, ארגוני חולים והאקדמיה.

בסקר, המהווה חלק ממעקב ארוך טווח אחרי תפקוד מערכת הבריאות מאז החלת חוק ביטוח בריאות ממלכתי בשנת 1995, נבדקו מגמות דעת הציבור על תפקוד מערכת הבריאות במגוון נושאים ובהם רפואת משפחה, רפואה יועצת, רפואה מרחוק, קופות החולים, אמון במערכת הבריאות וויתור על שירותי בריאות.

בסקר השתתפו 2,558 משיבים המהווים מדגם מייצג של האוכלוסיה הבוגרת בישראל, עם שיעור היענות של 36%. מתוך המשיבים 7% גויסו למילואים ו-5% פונו או התפנו ממקום מגוריהם הקבוע במהלך המלחמה.

מהנתונים עולה כי חוסר שביעות הרצון התמקד בעיקר בזמינות נמוכה של תורים לרפואה יועצת (52%), קשיים ביורוקרטיים (18%) ויחס הרופאים (15%).

המתנה של יותר מחודש לרופא יועץ

בתחום "זמינות שירותי הבריאות" נמצא כי 34% מהמשיבים המתינו יותר מחודש לרופא יועץ בקופת החולים, כאשר בתחומים מסוימים המצב חמור יותר - 45% המתינו תקופה זו לרופא עור ו-35% לרופא נשים. זאת לעומת 22% ו-17% שפנו לרופא יועץ דרך ביטוח משלים או פרטי, בהתאמה. בקופת החולים "מכבי" המתנה של יותר מחודש לרופא יועץ בשנת 2024 היתה הגבוהה ביותר – 41% מהמשיבים.

מקור: ברוקדייל

המתנה של יותר מחמישה ימים לרופא משפחה

22% המתינו יותר מחמישה ימים לרופא משפחה עם הבדלים משמעותיים בין קופות החולים ואזורים גיאוגרפיים. באזור תל אביב נרשמו זמני ההמתנה הארוכים ביותר (30%) בהשוואה לירושלים (14%) וחיפה (12%). פערים נרשמו גם בין קופות החולים בהמתנה של יותר מחמישה ימים לרופא משפחה: ב"כללית" (25%), ב"מכבי" (24%), ב"לאומית" (18%) וב"מאוחדת" רק 10%.

מקור: ברוקדייל

הסקר גם מצביע על פערים בנגישות לטיפול רפואי דחוף בקהילה, כאשר 44% מהמשיבים דיווחו על קושי בקבלת טיפול רפואי דחוף מחוץ לשעות העבודה של קופת החולים.

בהקשר של מתן מענה במהלך המלחמה, 65% מהמשיבים דיווחו כי קופת החולים שלהם עושה כמיטב יכולתה לתת מענה לצורכי הבריאות במידה רבה או רבה מאוד. יש הבדלים קלים בין קופות החולים בהערכה זו: 73% מחברי ה"כללית", 74% מחברי "מכבי", 80% מחברי "מאוחדת" ו-71% ממבוטחי "לאומית" העריכו כי קופתם עושה כמיטב יכולתה במידה רבה או רבה מאוד.

הדיגיטציה מתחזקת

הסקר חושף מגמת דיגיטציה מתחזקת במערכת הבריאות, כאשר מכבי מובילה בתחום זה. שיעורים גבוהים של מבוטחים צופים במידע האישי שלהם (64%), משתמשים באתרים ויישומונים (55%) ומנהלים ביקורים וירטואליים (47%). בנוסף, 20% מהמבוטחים משתמשים באפליקציות כושר של הקופות, כאשר 42% מתוכם מדווחים שהן מסייעות להם לשמור על אורח חיים בריא.

בריאות הנפש – רק כ-20% קיבלו מענה בקופות

בתחום בריאות הנפש, 33% מהמשיבים דיווחו על מצוקה נפשית בשנה האחרונה - עלייה משמעותית לעומת 24% ב-2021. מתוכם, 80% ציינו שהמצוקה קשורה למלחמה. רק 19% ממי שחוו מצוקה נפשית קיבלו עזרה דרך קופת החולים, כאשר הסיבות העיקריות לאי-קבלת עזרה היו חוסר עניין בקבלתה (53%), קבלת עזרה ממקור אחר (15%) וזמני המתנה ארוכים (11%).

רפואה מונעת בתאוצה

רפואה מונעת מקבלת דגש גובר במערכת, כאשר 71% מהמשיבים דיווחו על שיחות עם אנשי צוות רפואי בנושאים כמו בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן (53%), נזקי עישון (43%), חיסוני שפעת (46%), פעילות גופנית (33%), תזונה נכונה (26%) ובריאות נפשית (13%).

פרוטקציה לקבלת טיפול רפואי טוב ומהיר

תפישת הציבור את מערכת הבריאות נותרה מעורבת, עם 64% המביעים שביעות רצון ו-61% המאמינים שיקבלו את הטיפול הטוב ביותר בעת הצורך. עם זאת, 76% סבורים שיש צורך בהפעלת קשרים כדי לקבל טיפול רפואי טוב ומהיר - ממצא המצביע על אמון מוגבל במערכת ותפישה של אי שוויון בנגישות לשירותים.

ד"ר מיכל לרון ממכון ברוקדייל מסכמת: "הסבב ה-14 של הסקר נערך בתקופה של מלחמה, כשמערכת הבריאות נאלצה להתמודד עם אתגרים רבים בהיקפים חסרי תקדים. המחקר משקף את שביעות הרצון הגבוהה מתפקוד קופות החולים ובו בזמן מאפשר למקבלי ההחלטות ולציבור הרחב לזהות את התחומים שבהם המערכת צריכה לשפר את תפקודה, בעיקר בהנגשת שירותי הבריאות ובהעלאת רמת אמון הציבור בה".

נושאים קשורים:  מכון ברוקדייל,  סקר,  שביעות רצון מטופלים,  שירותי בריאות,  קופות חולים,  מצוקת תורים,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
19.03.2025, 21:30

שקרים

אנונימי/ת
20.03.2025, 09:29

הזמן הוא הרופא הטוב ביותר

20.03.2025, 11:46

מאידך, יש מי שנרשמים למספר מומחים במקביל, ואו שאינם מבטלים את אחד מהם, או שמנצלים את שניהם. קנס קטן על אי-הופעה לביקור, יפתור חלק משמעותי של הבעיה.