מי הגורם שמונע התקדמות ברפורמה להכשרת כוח אדם רפואי? כתבה של אדריאן פילוט בכלכליסט הבוקר (א') מצביעה על ההסתדרות הרפואית (הר"י) כמי שהתנאים שלה ליישום ההסכם הם שמונעים התקדמות. ההסכמות בין משרדי האוצר והבריאות להסתדרות הרפואית על רפורמת משרד הבריאות לתכנון כוח אדם והכשרת רופאים פורסמו בראשית חודש ינואר אך ההסכם בין הצדדים עדיין לא נחתם.
עוד בעניין דומה
בעוד שבמשרדי אוצר והבריאות דוחקים לסגירת ההסכם, בכתבה על הסיבות לעיכובים של גלי וינרב בגלובס מוצגת עמדת הר"י, הסבורה כי לתכנית להעברת חלק מהתמחות לקהילה אין היתכנות כיוון שהתשתיות ותכניות הלימודים אינן מוכנות; יש קושי בהגדלת התקנים למערך האשפוז כיוון שהתקציב אינו מובטח בהסכם קיבוצי ועלול להינתן על חשבון תקנים אחרים; ובנושא הכרה ברופאים מחו"ל – חלק מההתמחויות במדינות המיועדות למסלול זה לא עומדות בקריטריונים של הר"י.
כך, על פי דוגמה שמופיעה ב"כלכליסט", הר"י דורשת שבאורתופדיה יהיה צורך בשני אורתופדים במרפאה קהילתית בו זמנית, אבל אין לכך היתכנות בשל המחסור בכוח אדם. כמו כן, בהר"י דורשים שהמדריכים של מתמחים בקופות החולים יהיו רופאים שכירים ולא עצמאים. כלומר, שהרופאים יהיו עובדי הקופה, אף שכמחצית מהרופאים כיום עצמאים.
בהכרזה מראשית חודש ינואר הודיעו נציגי משרדי האוצר והבריאות כי הגיעו להסכמה עם הר"י לפיה תקופת הסטאז' תקוצר, יוקמו מסלולים ירוקים להכרה ברישיון של רופאים ממדינות מסוימות, המועצה המדעית של הר"י תעדכן את הסילבוס להתמחויות ותוסיף התמחות בת שישה חודשים במקצועות פסיכיאטריה, גריאטריה, נשים, ילדים, אורתופדיה ופסיכולוגיה ילדים גם בקהילה. כן הוצהר כי תהיה הכרה בכמה עשרות מרפאות בקהילה לצורך ביצוע ההתמחויות. עוד הוסכם על הקמת ועדה או מועצה, המורכבת מנציגי משרדי הבריאות והאוצר, הקופות, בתי חולים והר"י, שמטרתה לתכנן את ההתמחויות, ולא כפי שהיה עד כה כסמכות מוחלטת של המועצה המדעית של הר"י והושגה הסכמה בנושא חיוב מתמחים במחקר – מדעי יסוד.
בכתבה מצביעים על חששם של רופאים בכירים בבתי החולים, העומדים בראש האיגודים המקצועיים של הר"י, מבריחת המתמחים לקהילה כגורם לגרירת הרגליים. במענה לחשש זה משרדי האוצר והבריאות מציעים תמריץ לבתי החולים: על כל מתמחה שייצא לקהילה, בתי החולים יקבלו מתמחה במקומו והתקן ימומן מתקציב ייעודי לכך. אך באוצר מדגישים שהרפורמה היא תנאי לתוספת התקציבית – ללא רפורמה לא תהיה תוספת כזו. "באוצר כבר הגיעו למסקנה שהר"י גוררת רגליים ויש לפעול בכוח ולאשר את הצעת המחליטים המקורית מעל הראש של הר"י", נכתב.
בתשובה לטענת הר"י כי אין תשתית פדגוגית להתמחות בקהילה, מציינים באוצר כי כבר פועלות מרפאות, בעיקר בתחום רפואת ילדים ונשים, בהן מאות מתמחים כבר עושים את ההתמחות. כמו כן, דורשת הר"י שבוועדות המקצועיות שעוסקות בתוכן בנושא הכשרה רפואית, לא תהיה מעורבות של כלכלן, נציג האוצר, אך באוצר מסבירים כי בוועדות הללו עוסקים בסוגיות של תנאי שכר והעסקה של מתמחים, נושא שנמצא באחריות האוצר.
בכיר באוצר המצוטט ב"כלכליסט" אמר: "הר"י תוקעים את התהליך בחוסר תום לב. משרד הבריאות חייב להחליט אם הם דואגים לאינטרס הציבורי או לאינטרס של הגילדה. במקום למלא את תפקידם המקצועי, הם בוחרים לעסוק בעניין השכר ומכניסים את המערכת למערבולת. מי שנפגע הם החולים בקהילה שנאלצים להמתין בתורים ארוכים, המתמחים שלא יקבלו את ההכשרה המתאימה והקופות שלא יקבלו את התקציבים עבור המתמחים".
ביום ג' השבוע צפויים הצדדים להיפגש שוב ולהכריע. על פי הדיווח, מהר"י נמסר בתגובה: "אנו מאמינים במתווה ההתמחויות בקהילה ועושים את כל הנדרש כדי שהדברים יעברו לשלב הביצוע. במערכת מורכבת ורגישה כמו מערכת הבריאות, המעבר מחזון ליישום מחייב עמידה על הפרטים הקטנים, וזה בדיוק מה שאנחנו עושים. עם רצון טוב של כלל הגורמים, נוכל לעמוד באתגר בצורה הטובה ביותר".