מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, הוציא היום (ג') כתבי מינוי לשישה צוותי עבודה מקצועיים להפקת לקחים ממערכת הבריאות בעקבות אירועי השבעה באוקטובר והמלחמה המתמשכת. פרופ' ארנון אפק וגב' יעל ישראלי נבו מונו כצוות-על שינהל וירכז את העבודה הרוחבית של הצוותים המקצועיים. כתבי המינוי מפרטים את הרכב הצוותים, את הנושאים שעליהם להתמקד בהם, את הסמכויות שניתנו להם ואת לוחות הזמנים להגשת המלצותיהם.
עוד בעניין דומה
כזכור, בהוראת שר הבריאות אוריאל בוסו, מינה מנכ"ל משרד הבריאות בחודש נובמבר 2023 ועדת בקרה ואיכות בראשות פרופ' נחמן אש, לבחינת המענה הרפואי לאירועי השבעה באוקטובר. ועדת הביקורת פרסמה את מסקנותיה ולקחים לעתיד לראשי מערכת הבריאות, מנהלי בתי חולים ומנהלי קופות החולים.
לצד כתבי המינוי מציין היום בר סימן טוב כי האירועים הציבו את מערכת הבריאות בפני אתגרים עצומים, בסדרי גודל שלא נראו קודם וכי פעילות המשרד והמערכת עליה הוא ממונה נעשתה תוך מורכבויות ואתגרים רבים של פיקוד ושליטה, ניהול משאבים וקבלת החלטות בזמן אמת בפורומים מקצועיים שונים. "אירועי השבעה באוקטובר והמלחמה העוקבת מהווים אירוע עומק המאיר אור חדש על אתגרי מערכת הבריאות. כמערכת שבליבה נטוע ערך השמירה על חיי אדם והמקצוענות, מחויב המשרד לתהליכי הפקת לקחים מקצועיים ולבחינת תהליכי העבודה במהלך המלחמה בראייה רב תחומית", כתב בר סימן טוב.
נושאי הליבה
ששת נושאי הליבה שיידונו בצוותים השונים כוללים: פינוי חיילים פצועים במהלך המלחמה; ניהול ימי הלחימה במטה המשרד; תפעול ומענים לוגיסטיים; רפואה ראשונית וקהילתית למפונים; בריאות הנפש ושיקום פיזי.
הצוות בנושא פיקוד, שליטה וניהול ימי הלחימה במטה משרד הבריאות ידון בניתוח ובחינה של אופן הניהול, הפיקוד והשליטה של ימי הלחימה, לרבות עבודת המכלולים במרכז השליטה; מודל ההפעלה של רשות אשפוז עליונה, החלטות רשות האשפוז העליונה, לרבות החלטות בנוגע להורדת בתי החולים אל תת הקרקע; קשרי גומלין של משרד הבריאות עם משרדי ממשלה אחרים וגורמים נוספים ועוד.
הצוות בנושא הפקת לקחים על התפעול והמענים הלוגיסטיים יבחן את בחינת תפיסת המיגון במוסדות האשפוז והקהילה; בחינה מחדש של המדיניות ביחס לאוכלוסיות בסיכון; רכש וביצוע בחירום ובחינת מדיניות המלאים לשעת חירום.
הצוות בנושא הפקת לקחים על השיקום הפיזי של נפגעים יעסוק, על פי כתב המינוי, בהתאמת מערכת השיקום הפיזי לאירועים רבי נפגעים הזקוקים לשיקום, לרבות מבחינת פריסת השירותים והתמשכות האירוע ולניהול הטיפול בפצועי המלחמה, לצד מטופלים הזקוקים לשיקום מסיבות אחרות, תוך הקפדה על שימור רמות השירות לכלל האוכלוסיה.
הצוות שיעסוק במענים בבריאות הנפש יבחן את פעילות האגף לבריאות הנפש במשרד הבריאות במסגרת מרכז השליטה הלאומי בחירום; הפעלת מענים מיידיים; הפעלת מרכזי החוסן במתאר אירוע רב נפגעים; העברת אחריות טיפולית למרכזים לבריאות הנפש באופן אזורי ובניית התכנית הלאומית לבריאות הנפש והתאמתה לאתגרים.
להפקת לקחים על הרפואה הקהילתית למפונים התבקש הצוות לבחון ולנתח את אופן הטיפול והמענה שניתן בריכוזי המפונים, בדגש על אזורים מרוחקים מהיישוב המקורי; גזרות אחריות בין משרד הבריאות לקופות החולים, שיתוף הפעולה ביניהם וניהול מרכזי של השירותים, לרבות שירותי תוספת שלישית; גיבוש המלצות קונקרטיות לשיפור המענה והמוכנות של משרד הבריאות להיערך לתרחישי פינוי אוכלוסייה מסיבי.
צוות הפקת לקחים על פינוי החיילים שנפגעו בגזרות הלחימה התבקש לבחון את שיתוף הפעולה עם מפקדת קצין רפואה ראשי וצה"ל ואת אמות המידה לקביעת יעדי הפינוי ויעדי קיצור.
עבודת הצוותים
כל צוות מורכב מאנשי מקצוע מובילים בתחומם, וכולל נציגים ממשרד הבריאות, בתי חולים, קופות חולים, ובמקרים מסוימים גם נציגים ממשרדי ממשלה נוספים, צה"ל, ורשויות מקומיות. בראש כל צוות עומד מומחה בכיר בתחום הרלוונטי.
הצוותים יבחנו את המוכנות, התגובה והתפקוד של מערכת הבריאות במהלך המלחמה, תוך התמקדות באתגרים הייחודיים שהתעוררו בכל תחום. המנדט שניתן לצוותים כולל ניתוח ההחלטות שהתקבלו בזמן אמת, לעתים בתנאי אי-ודאות, ותיקוף ההחלטות וטיוב תהליכי העבודה לאור הניסיון שנצבר. הצוותים יוכלו לאסוף מידע מכלל הגורמים המעורבים, ובלבד שאינו מידע אישי ושאין בו כדי לזהות מטופלים. הם נדרשים להגיש את המלצותיהם בתוך שלושה חודשים.
בר סימן טוב הדגיש בהודעתו כי "תיקוף ההחלטות שהתקבלו, הפקת הלקחים מתהליכי העבודה וטיובם לאור הניסיון שנצבר במלחמה הם לחם חוקה של מערכת הבריאות כארגון לומד ומקצועי".