• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
חדשות

חברי כנסת בדיון על פרישה מה-WHO: "ארגון אנטישמי עוין ישראל"

בדיון סוער בוועדת הבריאות בכנסת קראו ח"כים ומדענים לפרישת ישראל מארגון הבריאות העולמי: "מושחת ואינטרסנטי" | בהר"י מתנגדים למהלך שיגרור "פגיעה משמעותית בבריאות תושבי ישראל"

פרופ' דורית ניצן, מנהלת ביה"ס לבריאות הציבור באונ' בן גוריון, לשעבר מנהלת מערך החירום של ה-WHO באירופה. "פרישה מהארגון תפגע בגישה למידע רפואי ובשיתוף פעולה בינלאומי בנושאי בריאות". צילום: דני מכליס

"ארגון הבריאות העולמי אנטישמי ואין כל תועלת בחברות בו", כך טענו בדיון מהיר שנערך אתמול (ב') בוועדת הבריאות של הכנסת חברי כנסת ומדענים שעבדו עם הארגון בעבר, וקראו לפרישת ישראל ממנו. ההסתדרות הרפואית מנגד הסבירה כי אין לפרוש מהארגון והדגישה את חשיבות התמיכה והסיוע במקרי אסון או מגיפה ואת הגישה למחקרים ותקינה רפואית בינלאומית שהארגון מספק.

הישיבה הסוערת שבה נדונה ההצעה לפרישת ישראל מארגון הבריאות העולמי הסתיימה בהחלטה לקיים דיון נוסף בנושא בהשתתפות נציגי משרדי הממשלה. נציין כי ביום הגשת ההצעה לדיון מהיר שיגרו חברי איגוד רופאי בריאות הציבור מכתב ובו ציינו כי "פרישת ישראל מארגון הבריאות העולמי עלולה לגרום לפגיעה משמעותית בביטחון המדינה ובריאות תושביה וביכולת המדינה לשתף פעולה עם גופי בריאות עולמיים".

יוזמת הדיון, ח"כ לימור סון-הר מלך (עוצמה יהודית), ציינה כי "ארגון הבריאות העולמי (WHO) פועל בקביעות בגישה עוינת כנגד מדינת ישראל, תוך קידום החלטות הפוגעות בזכויותיה בזירה הבינלאומית. מדיניות הארגון נגועה פעמים רבות באנטישמיות ובאפליה ברורה כלפי ישראל". עוד הזכירה כי ארה"ב פרשה מהארגון עם כניסת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לתפקידו.

היא ציינה כי עם עזיבת ארה"ב, ממילא איבד הארגון 30% מתקציבו וממילא איבד את היכולת לבצע מחקרים ושיתופי פעולה בינלאומיים. לדרישתה הצטרפו גם חברי הכנסת גלית דיסטל אטריבאן, ניסים ואטורי, אושר שקלים, צגה מלקו, אריאל קלנר, קטי שיטרית (הליכוד), אוהד טל ומיכל וולדיגר (הציונות הדתית).

פרופ' אהוד קינן, מומחה בינלאומי לכימיה לשעבר דיקן הפקולטה לכימיה בטכניון, אמר בדיון כי הסמכות המקצועית של הארגון שנויה במחלוקת, אך אין ספק שמדיניותו מושחתת ואינטרסנטית. הוא הציג כדוגמא את טייוואן שאינה חברה בארגון (למעשה חברותה בארגון נמנעה בשל התנגדות סין לכך) ולמרות זאת היא מובילה במגוון תחומים, כולל רפואיים.

דברי פרופ' אלישע הס, אוניברסיטת בר אילן: 

פרופ' דורית ניצן, מנהלת בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון בנגב ולשעבר מנהלת מערך החירום של ארגון הבריאות העולמי באירופה, טענה מנגד כי פרישה מהארגון עלולה לגרום לפגיעה משמעותית בבטחון המדינה ובריאות תושביה וביכולת המדינה לשתף פעולה עם גופי בריאות עולמיים. זאת, מטעמי גישה למידע רפואי עולמי והתראות מוקדמות, שיתוף פעולה בינלאומי בנושאי בריאות, גישה לתמיכה ולסיוע במקרי אסון או מגיפה, גישה למחקרים ותקינה רפואית בינלאומית, השפעה על פיתוח חיסונים ותרופות ועוד.

עוד נטען בדיון כי הארגון לא גינה עד היום את טבח שבעה באוקטובר, במהלכו מחבלי חמאס תקפו בין השאר אמבולנסים ורצחו רופאים, פרמדיקים וחובשים. הארגון גם לא הגיב עד היום על שימוש של חמאס בבתי חולים ובפרט בבית החולים שיפא לצורכי טרור וכמגן אנושי.

ב-20 בנובמבר 2023 פרסם הארגון מאמר שכותרתו: "ארגון הבריאות העולמי מזועזע מן המתקפה האחרונה על בית החולים האינדונזי בעזה". במאמר זה צוין כי "הארגון תיעד כ-335 התקפות על מוסדות בריאות בשטחים הפלסטיניים הכבושים מאז שבעה באוקטובר, והעולם לא יכול לעמוד מנגד בשקט בזמן שבתי חולים אלה, אשר אמורים להיות מקומות מפלט בטוחים, הופכים לסצינות של מוות, הרס וייאוש".

נושאים קשורים:  ארגון הבריאות העולמי,  ועדת הבריאות בכנסת,  חדשות,  ההסתדרות הרפואית,  בריאות הציבור,  פרופ' דורית ניצן
תגובות
אנונימי/ת
11.03.2025, 10:05

עם חברי הכנסת ישבו קונספירטורים מוכרים שהשפיעו עליהם בחודשים האחרונים ודחפו לדיון הזה. בגלל שהם יודעים שהטיעונים שלהם שגויים (במקרה הטוב) הם החליטו ללכת מבחינה אסטרטגית על הקלף האנטישמי שלרוב יעיל יותר כשמדובר בקבלת החלטות אמוציונלית ולא מקצועית. בפועל, הארגון רוצה את ישראל, מכבד את המדענים הישראלים, משתף פעולה עשרות שנים, ישראל מוזמנת לכנסים והכשרות, ואין שום תימוכין לטענות האנטישמיות. גם אם הארגון עשה או לא עשה משהו שלדעתנו היה צריך, יש לדרוש תגובה הארגון לכך ולא לשחק ב"שוברים את הכלים". מקווה שהממשלה לא תיפול בתרגיל שעושים להם מתנגדי החיסונים.

אנונימי/ת
12.03.2025, 23:01

גם אנטישמים. גם פאשיטים. גם גלובליסטים.
והמילה ׳קונספירטורים׳ נוצרה על מנת לקעקע דעה שאינה משתלבת עם הגישה המימסדית.
טול קורה מבין עיניך.

אנונימי/ת
14.03.2025, 11:31

הכל מה שכתבת דמגוגיה שלמה. אין קשר למתנגדי חיסונים, הארגון רק מנצל את המדעים שלנו והישגים שלהם. אנו לא צריכים אותם, נמאס מהתקפות אנטישמיות, שיתעסקו עם עזה וחמאס החברים שלהם.

אנונימי/ת
11.03.2025, 23:48

ראיתי את כל הדיון, לצערי נראה שיש מי שהאינטרסים של WHO יותר חשובים להם ממדינת ישראל, זה הזמן לצאת מהארגון המושחת הזה. כל הכבוד לחברי הכנסת וליושבי ראש הועדה שמבינים מול מי יש להם עסק.

אנונימי/ת
13.03.2025, 11:41

הר"י נהיה כמו היועמשי"ם למיניהם, ישר מתנגדים, עוד לא שמעו ודנו בעניין, ישר מתנגדים עוד לפני ששמעו את הצדדים לנושא

אנונימי/ת
13.03.2025, 11:52

שלחו מטעם הר"י אשה שהנזק שלה באסון רמדיה מפורסם בתקשורת, ועף על פי כן התקדמה לפוזיציה ב-WHO. שעבדה (לא הבנתי מהכתבה אולי אפילו עובדת עדיין?) בארגון WHO ולה יש את עזות המצח לאיים, בניגוד לשכל ישר, שדווקא עזיבה של האירגון האנטישמי, תומך חמאס, שנותן המלצות שנשענות על טכנולוגיה בעולם שלישי, מסכנת את בריאות הציבור.

מאידך אלו שלא קיבלו שקל משום גורם, שמביאים ראיות לנזק האדיר שגרם. ולפונצנטיאל הנזק האין סופי שהארגון עוד יגרום לישראל, לאלה קוראים קונספירטורים..... עולם הפוך.