"ארגון הבריאות העולמי אנטישמי ואין כל תועלת בחברות בו", כך טענו בדיון מהיר שנערך אתמול (ב') בוועדת הבריאות של הכנסת חברי כנסת ומדענים שעבדו עם הארגון בעבר, וקראו לפרישת ישראל ממנו. ההסתדרות הרפואית מנגד הסבירה כי אין לפרוש מהארגון והדגישה את חשיבות התמיכה והסיוע במקרי אסון או מגיפה ואת הגישה למחקרים ותקינה רפואית בינלאומית שהארגון מספק.
עוד בעניין דומה
הישיבה הסוערת שבה נדונה ההצעה לפרישת ישראל מארגון הבריאות העולמי הסתיימה בהחלטה לקיים דיון נוסף בנושא בהשתתפות נציגי משרדי הממשלה. נציין כי ביום הגשת ההצעה לדיון מהיר שיגרו חברי איגוד רופאי בריאות הציבור מכתב ובו ציינו כי "פרישת ישראל מארגון הבריאות העולמי עלולה לגרום לפגיעה משמעותית בביטחון המדינה ובריאות תושביה וביכולת המדינה לשתף פעולה עם גופי בריאות עולמיים".
יוזמת הדיון, ח"כ לימור סון-הר מלך (עוצמה יהודית), ציינה כי "ארגון הבריאות העולמי (WHO) פועל בקביעות בגישה עוינת כנגד מדינת ישראל, תוך קידום החלטות הפוגעות בזכויותיה בזירה הבינלאומית. מדיניות הארגון נגועה פעמים רבות באנטישמיות ובאפליה ברורה כלפי ישראל". עוד הזכירה כי ארה"ב פרשה מהארגון עם כניסת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לתפקידו.
היא ציינה כי עם עזיבת ארה"ב, ממילא איבד הארגון 30% מתקציבו וממילא איבד את היכולת לבצע מחקרים ושיתופי פעולה בינלאומיים. לדרישתה הצטרפו גם חברי הכנסת גלית דיסטל אטריבאן, ניסים ואטורי, אושר שקלים, צגה מלקו, אריאל קלנר, קטי שיטרית (הליכוד), אוהד טל ומיכל וולדיגר (הציונות הדתית).
פרופ' אהוד קינן, מומחה בינלאומי לכימיה לשעבר דיקן הפקולטה לכימיה בטכניון, אמר בדיון כי הסמכות המקצועית של הארגון שנויה במחלוקת, אך אין ספק שמדיניותו מושחתת ואינטרסנטית. הוא הציג כדוגמא את טייוואן שאינה חברה בארגון (למעשה חברותה בארגון נמנעה בשל התנגדות סין לכך) ולמרות זאת היא מובילה במגוון תחומים, כולל רפואיים.
דברי פרופ' אלישע הס, אוניברסיטת בר אילן:
פרופ' דורית ניצן, מנהלת בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון בנגב ולשעבר מנהלת מערך החירום של ארגון הבריאות העולמי באירופה, טענה מנגד כי פרישה מהארגון עלולה לגרום לפגיעה משמעותית בבטחון המדינה ובריאות תושביה וביכולת המדינה לשתף פעולה עם גופי בריאות עולמיים. זאת, מטעמי גישה למידע רפואי עולמי והתראות מוקדמות, שיתוף פעולה בינלאומי בנושאי בריאות, גישה לתמיכה ולסיוע במקרי אסון או מגיפה, גישה למחקרים ותקינה רפואית בינלאומית, השפעה על פיתוח חיסונים ותרופות ועוד.
עוד נטען בדיון כי הארגון לא גינה עד היום את טבח שבעה באוקטובר, במהלכו מחבלי חמאס תקפו בין השאר אמבולנסים ורצחו רופאים, פרמדיקים וחובשים. הארגון גם לא הגיב עד היום על שימוש של חמאס בבתי חולים ובפרט בבית החולים שיפא לצורכי טרור וכמגן אנושי.
ב-20 בנובמבר 2023 פרסם הארגון מאמר שכותרתו: "ארגון הבריאות העולמי מזועזע מן המתקפה האחרונה על בית החולים האינדונזי בעזה". במאמר זה צוין כי "הארגון תיעד כ-335 התקפות על מוסדות בריאות בשטחים הפלסטיניים הכבושים מאז שבעה באוקטובר, והעולם לא יכול לעמוד מנגד בשקט בזמן שבתי חולים אלה, אשר אמורים להיות מקומות מפלט בטוחים, הופכים לסצינות של מוות, הרס וייאוש".