בעקבות בקשה שהגישה ח"כ לימור סון הר מלך יחד עם חברי כנסת נוספים (בהם ניסים ואטורי, מיכל וולדיגר, גלית דיסטל אטבריאן ואושר שקלים), לפרישת ישראל מארגון הבריאות העולמי (WHO), ייערך היום (ב') דיון מהיר בנושא בוועדת הבריאות של הכנסת.
עוד בעניין דומה
במכתב ליו"ר ועדת הבריאות, ח"כ יונתן משריקי, טוענת ח"כ סון הר מלך כי "ארגון הבריאות העולמי פועל בקביעות בגישה עוינת כנגד מדינת ישראל, תוך קידום החלטות הפוגעות בזכויותיה בזירה הבינלאומית". לטענתה, "מדיניות הארגון נגועה פעמים רבות באנטישמיות ובאפליה ברורה כלפי ישראל, ומהווה פגיעה חמורה בלגיטימציה של מדינת ישראל כמדינה ריבונית". בתגובה פנו ראשי איגוד רופאי הבריאות ליו"ר הוועדה ופירטו בפניו את הסיבות מדוע על ישראל להישאר חברה בארגון הבריאות העולמי.
ישראל היא חלק מהאזור האירופאי של ארגון הבריאות העולמי מאז 1985, וכיום פועלים בישראל ארבעה מרכזי שיתוף פעולה של הארגון העוסקים בתחומי מחקר שונים. ד"ר אשר שלמון, מנהל אגף בכיר ליחסים בינלאומיים במשרד הבריאות, נבחר במאי 2024 לכהן כחבר בוועד המנהל של ארגון הבריאות העולמי.
סון הר מלך מציינת את החלטת נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, שהודיע על יציאת ארה"ב מהארגון ביום כניסתו לבית הלבן. נימוקיו של טראמפ כללו, בין היתר, את "הטיפול הכושל של ארגון הבריאות העולמי במגפת הקוביד-19" ו"הכישלון באימוץ רפורמות נחוצות דחופות", כמו גם טענות בדבר "תשלומים מכבידים באופן לא הוגן" מארה"ב. "אנו סבורים כי על מדינת ישראל לנקוט בצעד דומה, במטרה לשמור על מעמדה הבינלאומי, למנוע פגיעה באינטרסים שלה, ולשלוח מסר ברור כנגד אפליה אנטישמית בכל מוסד בינלאומי", כתבו החותמים על הבקשה לקיום הדיון.
הדיון היום בוועדת הבריאות של הכנסת יתקיים בחלקו בדלתיים סגורות בשל הרגישות המדינית, הבטחונית והבריאותית של הנושא. הוא עוסק בהיבטים הנוגעים ליחסי חוץ, שיתופי פעולה אזוריים והיערכות למצבי חירום, המחייבים דיון חסוי למניעת פגיעה באינטרסים הלאומיים של ישראל. עם זאת, חלקים שאינם כוללים מידע רגיש יתקיימו בפורום פתוח, מתוך מחויבות לשקיפות ציבורית.
12 סיבות להשארת ישראל בארגון
במענה להצעה כתבו חברי איגוד רופאי בריאות הציבור: "פרישת ישראל מארגון הבריאות העולמי עלולה לגרום לפגיעה משמעותית בביטחון המדינה ובריאות תושביה וביכולת המדינה לשתף פעולה עם גופי בריאות עולמיים".
במכתב מפורטות 12 סיבות מרכזיות לחשיבות השארת ישראל בארגון, החל מכך שהחברות בארגון מאפשרת גישה למידע רפואי גלובלי והתראות מוקדמות על מיגפות והתפרצויות עולמיות, שיתוף פעולה בינלאומי בנושאי בריאות, גישה לתמיכה וסיוע במקרה של אסון או מגיפה, חיזוק מעמדה הדיפלומטי של ישראל, השפעה על מדיניות בריאות במזרח התיכון, נגישות למימון ולמשאבים בינלאומיים, גישה למחקרים ועוד.
"ישראל נהנית משיתוף פעולה עם מומחים עולמיים, מחקרים קליניים גלובליים, ופיתוח תקנים רפואיים. חברות בארגון מאפשרת למדינה להשפיע על מדיניות בריאות עולמית, לשתף ידע ולהשתתף בקביעת סטנדרטים בינלאומיים בתחומים כמו חיסונים, אבטחת מזון ותרופות", כתבו רופאי בריאות הציבור.
יתרון נוסף שציינו הוא שותפות במידע והכשרות: "הארגון מפעיל תכניות הכשרה בינלאומיות לרופאים, אחיות ואנשי מקצועות הבריאות. חברות בארגון הבריאות העולמי מאפשרת לצוותים רפואיים ישראליים להשתתף בכנסים, בסדנאות ובהכשרות ברחבי העולם, לשפר את המיומנויות שלהם וללמוד שיטות חדשות באיתור, אבחנה, טיפול, שיקום ובמניעת מחלות", הדגישו.
כותבי המסמך מציינים כי "פרישה מהארגון תפגע בזמינות המידע הרפואי ובביטחון המדינה, תפחית את השפעת ישראל במדיניות הבריאות העולמית ותבודד אותה ממערכות מחקר, חיסונים, תרופות, מחקרים, ותקינה רפואית בינלאומית".
היציאה, הם כותבים, "תתפרש כהסתגרות בינלאומית ועלולה לגרום לפגיעה בדימוי הבינלאומי של ישראל, במיוחד לאור מאמצים דיפלומטיים לשיפור היחסים עם מדינות אחרות. היא גם עלולה להקשות על שיתוף פעולה עם מדינות, אוניברסיטאות וארגונים רפואיים שעובדים במסגרת הנחיות הארגון. הדרך לשינוי עמדות אנטי ישראליות בקרב מדינות חברות בארגון איננה באמצעות פרישה מהחברות בו, אלא באמצעות הגנה על האינטרסים של מדינת ישראל סביב שולחן הדיונים וקבלת ההחלטות. אל לנו לבודד עצמנו לדעת", ציינו.
איגוד רופאי בריאות הציבור מזהיר במיוחד מפני ההשלכות על בריאות הציבור כתוצאה מהפרישה ומציין כי "חברות ישראלית בארגון הבריאות העולמי מאפשרת לה נגישות למידע על התפרצות מחלות, זיהום מקורות מים ואיומים בריאותיים נוספים שמקורם במדינות השכנות. הנגישות למידע בתיווך ארגון הבריאות העולמי חיונית במיוחד נוכח הקושי הברור בקבלת מידע ממדינות עוינות באופן ישיר".
על המכתב ליו"ר ועדת הבריאות חתומים פרופ' דורית ניצן, מנהלת בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון בנגב ולשעבר מנהלת מערך החירום של ארגון הבריאות העולמי באירופה; ד"ר עו"ד שלי קמין פרידמן, עמיתת מחקר באוניברסיטת חיפה; פרופ' מנפרד גרין, ראש התכנית הבינלאומית לתואר שני בבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה; פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור בישראל בהסתדרות הרפואית; ופרופ' נדב דוידוביץ', ראש תחום מדיניות בריאות במרכז טאוב וחבר הוועד המנהל של ארגון בתי הספר לבריאות הציבור האירופאי (ASPHER).