• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
חדשות

בעקבות הקורונה: אילו שינויים נדרשים ברפואה הראשונית?

ועדה בינלאומית חדשה תבחן את הטרנספורמציה הנדרשת ברפואה הראשונית בעקבות מגיפת הקורונה | המלצות הוועדה צפויות להשפיע על הפרקטיקה היומיומית של רופאי המשפחה והקהילה

מגיפת הקורונה. ניו יורק, דצמבר 2020

כתב העת The Lancet הכריז על הקמת ועדה בינלאומית חדשה שתבחן את הטרנספורמציה הנדרשת ברפואה הראשונית בעקבות מגיפת הקורונה. הוועדה, שכוללת מומחים מובילים מרחבי העולם, תתמקד בפיתוח המלצות מעשיות להתאמת שירותי הבריאות הראשוניים לאתגרי העתיד.

במאמר שפורסם השבוע נכתב כי מגיפת הקורונה חשפה והחריפה לחצים קיימים על מערכות הבריאות הראשוניות, שכבר התמודדו עם אתגרי הזדקנות האוכלוסיה, אי-שוויון חברתי, סכסוכים גיאופוליטיים והשפעות שינויי האקלים. במקביל, המגיפה יצרה הזדמנויות חדשות לרפורמה, כולל מעבר נרחב לרפואה מרחוק ואימוץ טכנולוגיות דיגיטליות.

הוועדה תתמקד בשישה תחומים עיקריים: שיפור השוויון בנגישות לשירותי בריאות, שמירה על טיפול ממוקד-אדם בעידן שאחרי הקורונה, קידום אימוץ בטוח של חידושים דיגיטליים ובינה מלאכותית, שילוב טיפול רפואי וסוציאלי קהילתי, בניית כוח העבודה העתידי ברפואה ראשונית וחיזוק המוכנות למצבי חירום בריאותיים.

במסגרת עבודתה תתבסס הוועדה על מאגר נתונים נרחב מ-14 מדינות במסגרת קונסורציום INTRePID, הכולל את ארגנטינה, אוסטרליה, ברזיל, קנדה, צ'ילה, סין, יפן, נורבגיה, פרו, סינגפור, שוודיה, טוגו, בריטניה וארה"ב. מאגר זה יאפשר השוואה בינלאומית של שיטות מתן שירותי בריאות וגורמים המשפיעים על שונות בפרקטיקה הרפואית במהלך המגיפה ואחריה.

בוועדה חברים מומחים מובילים בתחומי מדעי הרפואה הראשונית, מדיניות ומערכות בריאות, רפואת משפחה, סיעוד, רוקחות ובריאות הציבור. החברים מגיעים ממגוון אזורים גיאוגרפיים ומייצגים הן מדינות מפותחות והן מדינות מתפתחות, תוך שמירה על ייצוג מגדרי שוויוני.

הכותבים מציינים כי המלצות הוועדה צפויות להשפיע משמעותית על הפרקטיקה היומיומית של רופאי המשפחה והקהילה, במיוחד בתחומים של שילוב טכנולוגיות דיגיטליות, שימוש בבינה מלאכותית לניטור בריאות, סינון מחלות וניהול טיפול, וכן בהיבטים של שילוב טיפול רפואי וסוציאלי בקהילה.

הוועדה צפויה לפרסם את מסקנותיה והמלצותיה בהמשך, כולל מדדי מפתח שיסייעו למדינות למדוד את הצלחת יישום ההמלצות.

נושאים קשורים:  טיפול בקהילה,  רפואת משפחה,  מגיפת הקורונה,  טכנולוגיות דיגיטליות,  חדשות,  The Lancet
תגובות

כמי שחוקר ומלמד מגפות שנים וגם רופא ראשוני פעיל הלקח המרכזי שלי הוא החשיבות של העצמאות המחשבתית ברפואה. עצמאות מחשבתית היתה מאפשרת לרופאים לזהות את ההונאה שב״מגיפת״ הקורונה ולהתנגד לפעולות המטורללות שנקטו רשויות הבריאות בארץ ובעולם, תוך פגיעה קשה במטופלים וברפואה. חיוני לשמור על הרפואה מקצוע חופשי