ארגון הבריאות העולמי (WHO) מקפיא גיוס עובדים למעט בתחומים קריטיים, מצמצם משמעותית הוצאות נסיעה ופותח מחדש במשא ומתן על חוזי רכש מרכזיים.
עוד בעניין דומה
בישיבת הוועד המנהל ה-156 של ארגון הבריאות העולמי, שהתכנס ביום ב' השבוע בז'נבה, התייחס מזכ"ל הארגון, ד"ר טדרוס אדהנום גברייסוס, להחלטת נשיא ארה"ב לפרוש מהארגון. כזכור, לפני שבועיים חתם הנשיא טראמפ על צו נשיאותי המכריז על כוונת ארה"ב לעזוב את הארגון, צעד שעלול להשפיע משמעותית על תקציב הארגון ופעילותו. בתגובה, הכריז המזכ"ל על שורת צעדים מיידיים ואמר כי צעדים נוספים יוכרזו בהמשך.
גברייסוס עונה לטראמפ
המזכ"ל התייחס בפרוטרוט לכל אחת מארבע הסיבות שמנה הנשיא טראמפ לפרישה מהארגון. על הטענה כי ה-WHO "נכשל באימוץ רפורמות נחוצות בדחיפות", אמר כי בשבע השנים האחרונות יישם הארגון את הרפורמות העמוקות והרחבות ביותר בהיסטוריה של הארגון.
טראמפ טען בנוסף כי ארגון הבריאות העולמי "דורש תשלומים מכבידים באופן לא הוגן מארה"ב, באופן לא פרופורציונלי למה שמדינות אחרות תורמות", ובתגובה הסביר גברייסוס כי חלק מהמדינות בוחרות לתת תרומות וולונטריות גבוהות יותר מאחרות וכי העלאה המתוכננת בשיעור 20% בתשלומים תפחית את הנטל עבור תורמים מסורתיים, כולל ארה"ב.
בתשובה לטענה בצו הנשיאותי על פיה "ארגון הבריאות העולמי לא טיפל כראוי במגיפת הקורונה ובמשברי בריאות גלובליים נוספים", אמר מזכ"ל הארגון כי "בשבוע שעבר ציינו חמש שנים מאז שהכרזתי על מצב חירום בריאותי בינלאומי, ב-30 בינואר 2020. באותו זמן, מחוץ לסין היו פחות מ-100 מקרים מדווחים ואפס מקרי מוות מדווחים.
"מהרגע שקלטנו את האותות הראשונים של 'דלקת ריאות ויראלית' בווהאן, ביקשנו מידע נוסף, הפעלנו את מערכת ניהול אירועי החירום שלנו, הזהרנו את העולם, כינסנו מומחים גלובליים ופרסמנו הנחיות מקיפות למדינות כיצד להגן על האוכלוסיות ומערכות הבריאות שלהן - כל זאת לפני שדווח על המוות הראשון מהמחלה החדשה הזו בסין, ב-11 בינואר 2020".
ד"ר גברייסוס ממשיך ומפרט את הצעדים שבהם נקט הארגון, לפיהם הוקמו: קרן המגיפות, מרכז ארגון הבריאות העולמי למודיעין מגיפות, מרכז העברת טכנולוגיית mRNA, מרכז ההכשרה הגלובלי לייצור ביולוגי, כוח החירום הבריאותי הגלובלי, רשת אמצעי הנגד הרפואיים הזמנית ועוד.
לטענה לפיה לארגון הבריאות העולמי יש "חוסר יכולת להפגין עצמאות מהשפעה פוליטית בלתי הולמת" של המדינות החברות, אמר כי הארגון חסר פניות וכשמתקבלות בקשות, הוא מנסה לעזור כמיטב יכולתו, "אך כשמה שמבקשים אינו נתמך בראיות מדעיות, או מנוגד למשימה שלנו לתמוך בבריאות גלובלית, אנחנו אומרים לא, בנימוס, ואתם ראיתם אותי עושה זאת פעמים רבות", אמר. הוא שב והביע תקווה כי ארה"ב תיסוג מהחלטתה זו.
מאבק במחלות, חיסונים והצלת חיים
למרות המשבר מול ארה"ב, המזכ"ל דיווח על יעד של הצלת 40 מיליון חיים בארבע השנים הבאות וכן מנה שורת הישגים משמעותיים בשנה החולפת. בתחום המאבק במחלות, הודיע על הכרזת שבע מדינות כנקיות ממחלות טרופיות, ביניהן ברזיל, הודו ופקיסטן. קייפ ורדה ומצרים שהוכרזו כנקיות ממלריה, וגאורגיה השיגה סטטוס דומה בתחילת 2025. עוד אמר כי לראשונה, הכיסוי העולמי לטיפול בשחפת הגיע ל-75%, כאשר 79 מדינות השיגו הפחתה של לפחות 20% בשכיחות המחלה.
בתחום החיסונים ציין המזכ"ל את יום השנה ה-50 לתכנית החיסונים המורחבת, שהעלתה את שיעור הילדים המחוסנים בעולם מ-5% בשנת 1974 ל-83% כיום. התכנית מנעה 154 מיליון מקרי מוות, ממוצע של 8,000 ביום במשך 50 שנה. בשנה החולפת הושק חיסון חדש נגד דלקת קרום המוח, אושר חיסון חדש נגד דנגה והופצו יותר מ-12 מיליון מנות של חיסון נגד מלריה ב-17 מדינות באפריקה.
הוא ציין כי מחלות לא מידבקות מהוות שבע מתוך עשר הסיבות המובילות למוות ברחבי העולם, כולל מחלות לב וכלי דם, סוכרת, סרטן ומחלות נשימה כרוניות וכי הארגון מתמקד בגורמי הסיכון למחלות אלו כמו איכות המזון, האוויר, התחבורה והמוצרים שנצרכים על ידי הציבור כולל טבק - הגורם המוביל למוות בר-מניעה בעולם. הוא מנה את הישגי הארגון במאבק בטבק ובין השאר אמר כי במהלך שני העשורים האחרונים, הודות לאמנה ולחבילה הטכנית MPOWER התומכת בה, שיעור העישון ירד בשליש ברחבי העולם.
כמו כן התייחס למאמצי הארגון להרחיב את הגישה לשירותי בריאות ולתרופות ומוצרי בריאות ולחזק רשויות רגולטוריות ברחבי העולם.
עוד ציין המזכ"ל כי בחודש דצמבר האחרון נפתחה האקדמיה של ארגון הבריאות העולמי בליון, צרפת. הוועד המנהל של ארגון הבריאות העולמי מתכנס פעמיים בשנה, כשאסיפת הבריאות העולמית, הכוללת את כל המדינות החברות, מתכנסת אחת לשנה במאי.
סיוע רחב היקף לעזה
בהתייחסו למצב בעזה, דיווח המזכ"ל כי מאז תחילת הפסקת האש שלח הארגון 63 משאיות עם אספקה רפואית ו-30 נוספות צפויות להגיע בימים הקרובים. הארגון מספק 60% מכלל האספקה הרפואית ו-100% מהדלק לבתי החולים ומתקני צוותי רפואת החירום באזור.
המזכ"ל פירט את הסיוע וציין כי במהלך הסכסוך, תיאם הארגון את פעילותם של 52 צוותי חירום רפואיים מ-26 ארגונים, אשר ערכו מעל 2.4 מיליון התייעצויות רפואיות, ביצעו יותר מ-36,000 ניתוחי חירום וטיפלו בכמעט 86,000 מקרי טראומה. "יחד עם השותפים שלנו, ניהלנו משא ומתן על הפסקה הומניטרית ומנענו התפרצות מחודשת של פוליו על ידי חיסון יותר מ-550,000 ילדים", אמר.