בוועדת הבריאות של הכנסת נערך אתמול (ג') דיון חירום בנושא התחלואה בשפעת לאחר כמה מקרי מוות בשל סיבוכי שפעת באנשים צעירים. בין השאר עסקו בדיון גם במחסור בתרופה תמי פלו (TamiFlu) שנובעת מתקלות במעבר לתוכנה חדשה של חברת נובולוג.
עוד בעניין דומה
חברי הכנסת שיזמו את הדיון התייחסו לדו"ח התחלואה שפורסם השבוע על ידי מערך מודיעין בריאות על פיו, שיעור הפניות למרפאות בשל תחלואה דמוית שפעת חצה לראשונה את סף עוצמת הפעילות הגבוהה מאוד והוא גבוה פי כ-2.4 מממוצע הפניות הרב שנתי (2012-2024).
פרופ' אהרונה פרידמן מהיחידה למחלות זיהומיות במשרד הבריאות פירטה את הנתונים של המרכז הלאומי לבקרת מחלות, ולדבריה אין שינוי דרמטי בנתוני התחלואה הארציים והאזוריים בהשוואה לעונות החורף בשנים האחרונות.
לדבריה, נתוני האשפוזים מ-13 בתי חולים ברחבי הארץ מעידים אפילו על ירידה קלה, עם 657 מאושפזים מאומתים לשפעת, מול 743 בשנתיים האחרונות. במחלקות הטיפול הנמרץ אושפזו בעונה הנוכחית 34 חולי שפעת, מול 37 ו-41 בשנתיים האחרונות. עוד אמרה כי בעוד שעוצמת התחלואה בעונה הנוכחית היא גבוהה מאוד, היא אינה חריגה בהשוואה לעונות החורף בשנים האחרונות.
בהתייחסות לשיעור הנמוך של המתחסנים אמרה "יחסי הציבור של החיסונים לא טובים בכל העולם – בפרט אחרי הקורונה. הציבור לא משתכנע, ויש לנו בעיה קשה".
גם ד"ר סיגל ליברנט, מחטיבת הרפואה במשרד, ציינה כי אין עומס חריג במחלקות הפנימיות בבתי החולים ביחס לעונות החורף הקודמות וכי הצוות מתוגבר ברופאים מומחים, רופאים בכירים ואחיות, במיון ובמחלקות הפנימיות. העומס ניכר כל השנה ונרשמות עליות עונתיות בחורף.
ד"ר הדר אלעד, ראש האגף לרפואה קהילתית במשרד, אמר בהתייחסות למחסור בתרופה האנטי ויראלית נגד שפעת כי "בשנים האחרונות ניפקנו מתוך מלאי החירום שלנו אלא שהוא הפך להיות פג תוקף ויש צורך בבדיקות מעבדה כדי להחליט אם בטוח לתת".
פרופ' אבישי אליס, יו"ר האיגוד לרפואה פנימית, התעקש כי קיים עומס רב במחלקות וטען כי לא ניכר שום תגבור צוות במחלקות הפנימיות וכי קיים חוסר בתרופות מתאימות. אליס קרא למסע פרסום תקיף לעידוד החיסון לשפעת, כמו בתקופת הקורונה. גם שאול סקיף, יו"ר איגוד האחים והאחיות, קרא למסע תקיף לעידוד החיסון ולגיוס אחיות לביצוע חיסונים בקהילה.
לדוקטורס אונלי אמר פרופ' אליס כי "אמנם שיעור תחלואת הקורונה ירד משמעותית, אך המחלה עדיין נמצאת איתנו ובמחלקות הפנימיות יש מאושפזים רבים עם קורונה, מבוגרים ומדוכאי חיסון, לצד חולי שפעת ותחלואות אחרות".
עוד ציין פרופ' אליס כי לאחרונה עברה האחריות על רכש התרופות ממשרד הבריאות לבתי החולים, "ואנחנו נתקלים בתופעה של אספקת תרופות לא סדירה לחולים בקורונה, כמו גם לחולי שפעת. אין זה סביר שכרופאים נאלץ לתעדף בין מטופלים: למי לתת תרופה ועם מי להמתין עד חידוש מלאי התרופות. משרד הבריאות חייב להתערב בנושא מיידית ולמצוא פתרונות".
יו"ר הוועדה, ח"כ יוני משריקי (ש"ס), ציין כי קרא לקופות החולים ולמשרד הבריאות לעודד התחסנות כבר לפני שלושה חודשים. "אני שב ודורש ממשרד הבריאות למצוא פתרון להנגשת החיסון המוגבר לאוכלוסיה המבוגרת, בין אם באמצעות מימון תואם או מבחן תמיכה כדי להבטיח את בריאות הציבור", אמר. משריקי ביקש ממשרד הבריאות לצאת במסע הסברה ייעודי בכל אמצעי התקשורת לאוכלוסיות ששיעור ההתחסנות שלהם נמוך ולהסתייע במובילי דעת קהל בקרב אוכלוסיות שונות.
בנוסף, התבקש המשרד לערוך בדחיפות בדיקה לגבי הטענות שעלו בדיון לגבי המחסור בתרופה תמי פלו ובתרופות נגד קורונה בבתי החולים ולעדכן את הוועדה עד ליום ראשון הקרוב.
כמו כן, משרדי הבריאות והאוצר נדרשו להציג תכנית סדורה ומתוקצבת להקמת מערכים של אשפוזי בית כחלק מההתמודדות עם התחלואה הגבוהה בעיקר בתקופות שיא.