הקמת בית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד הובילה לזינוק של כשליש במספר הביקורים של מבוטחי מרחב אשדוד של מכבי שירותי בריאות בחדר המיון, למרות שהגידול באוכלוסיית מבוטחי "מכבי" באשדוד באותה תקופה עמד על 0.5% בלבד. כך עולה ממחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת Scientific Reports.
עוד בעניין דומה
בית החולים אסותא בעיר אשדוד נפתח בנובמבר 2017. החוקרים השוו את כלל ביקורי המיון של מבוטחי "מכבי" בכל בתי החולים במרחב אשדוד לפני פתיחת "אסותא-אשדוד", לעומת כלל ביקורי המיון שלהם בכל בתי החולים כולל "אסותא-אשדוד" לאחר פתיחתו.
המחקר, שנערך על ידי נועה דרור לביא, ד"ר רועי ברנע, ד"ר ארלה רוטלוי ופרופ' צחית סימון-תובל, בחן את דפוסי השימוש בשירותי בריאות בקרב 94,575 מבוטחי מכבי במרחב אשדוד, בהשוואה ל-80,200 מבוטחי מרחב נתניה, לפני ואחרי פתיחת בית החולים ביוני 2017.
החוקרים מצאו כי לפני פתיחת בית החולים באשדוד מבוטחי "מכבי" תושבי העיר וסביבתה הגיעו למיון בממוצע 0.53 פעמים בשנה ואחרי פתיחת בית החולים הממוצע עלה מספר הביקורים ל-0.71 פעמים בשנה.
התפלגות כמות הביקורים הממוצעת לאחר פתיחת בית החולים היא 0.16 ביקורים בחדרי מיון מחוץ לאשדוד ו-0.54 ביקורים במיון "אסותא-אשדוד". כלומר, לא רק שחלק מהביקורים "עברו" למיון החדש באשדוד, אלא שסך כל הביקורים בחדרי מיון עלה משמעותית.
החוקרים מצאו כי לצד העלייה הדרמטית בביקורים בחדר המיון, נרשמה עלייה של 4% בביקורים אצל רופאים מומחים בתחומים שאינם דורשים הפניית רופא ראשוני ועלייה של 4% בבדיקות MRI ו-CT. מנגד, ובניגוד לצפוי, לא נמצא שינוי במספר האשפוזים ובימי האשפוז. יתרה מכך, נרשמה ירידה של 1% בביקורים אצל רופאי משפחה, ירידה של 11% בביקורים אצל רופאים מומחים הדורשים הפנית רופא ראשוני וירידה של 42% בניתוחים אלקטיביים.
המחקר מצביע על כך שפתיחת בית חולים חדש לא בהכרח מובילה לעלייה בשימוש בכל השירותים. החוקרים מייחסים את הממצאים למודל הייחודי של "אסותא-אשדוד" – "קהילה שיש לה בית חולים", בדגש על הרצף הטיפול בין בית החולים לקהילה ולנאמנות המטופלים לרופאיהם הקבועים בקהילה.
לדברי החוקרים, המחקר מספק תובנות חשובות לגבי ההשפעה של כניסת ספק שירותי בריאות חדש למערכת ויכול לשמש מודל לבחינת קשרי הגומלין בין בית החולים לרפואה בקהילה בעקבות שינוי כזה. הם ממליצים על מחקר המשך שיבחן את דפוסי השימוש בטווח הארוך ואת ההשפעה על תוצאי הבריאות של התושבים.