• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
חדשות

חמש שנים לקורונה: ב-WHO מזהירים מהתפרצות זן חדש

בארגון הבריאות העולמי מסכמים את שנות המגיפה שעיצבה מחדש את הרפואה המודרנית: מקור הנגיף נותר שנוי במחלוקת | לונג קוביד ממשיך להוות אתגר קליני | רוב התמותה בבני 65 ומעלה ואנשים עם מחלות רקע

מתקן בידוד ממשלתי למאומתי קורונה, בייג'ין, סין, 2022. צילום: שאטרסטוק

ארגון הבריאות העולמי (WHO) פרסם ביום ב' הצהרה לציון חמש שנים למגיפת הקורונה, תחת הכותרת "מבט קדימה ולקחים מהעבר".

כזכור, בסוף דצמבר 2019 דיווח בסין לראשונה על מקרי דלקת ריאות ויראלית בווהאן. מה שהחל כהתפרצות מקומית התפתח במהירות למגיפה עולמית שעיצבה מחדש את הרפואה המודרנית ואת מערכות הבריאות הגלובליות.

בהודעת ארגון הבריאות העולמי תיארו את הצעדים הראשונים שננקטו: "התחלנו לעבוד מיד עם תחילת השנה החדשה. העובדים הפעילו מערכות חירום ב-1 בינואר 2020 ויידעו את העולם ב-4 בינואר. עד 9-12 בינואר, פרסם הארגון את המערך הראשון של הנחיות מקיפות למדינות וב-13 בינואר, כונסו שותפים לפרסום התכנית של בדיקת המעבדה הראשונה ל-SARS-CoV-2".

וירוס SARS-CoV-2 הציב אתגרים קליניים ומחקריים חסרי תקדים. הארגון מציין כי תגובתו המהירה, שכללה פיתוח פרוטוקולי אבחון מולקולריים והנחיות קליניות כבר בינואר 2020, אפשרה למערכות בריאות להיערך טוב יותר להתמודדות עם המגיפה. "לאורך כל הדרך, כינסנו מומחים ומשרדי בריאות מרחבי העולם, אספנו וניתחנו נתונים ושיתפנו את מה שדווח, מה שלמדנו ומהי המשמעות עבור האנשים".

עם זאת, תסמונת לונג קוביד ממשיכה להוות אתגר קליני, עם מגוון תסמינים הדורשים גישה רב תחומית וטיפול מותאם אישית. המחקר בתחום זה ממשיך להתפתח ומצביע על מעורבות של מנגנונים אוטואימוניים ודלקתיים מתמשכים.

"בעת שאנו מציינים ציון דרך זה, הבה נקדיש רגע לכבד את החיים ששונו ואבדו, להכיר באלה הסובלים מהמחלה ומלונג קוביד, להביע תודה לעובדי הבריאות שהקריבו כל כך הרבה כדי לטפל בנו ולהתחייב ללמוד מהנגיף כדי לבנות עתיד בריא יותר", נכתב בהודעת ה-WHO.

ארגון הבריאות העולמי מצביע על כך שסוגיית מקור הנגיף נותרה שנויה במחלוקת וקורא לשקיפות ולשיתוף מידע מלא מצד סין: "הבנת מקור המגיפה חיונית למניעת התפרצויות עתידיות ולשיפור המוכנות העולמית למגיפות".

שינוי משמעותי בדפוסי התפשטות הנגיף

בתוך כך, הארגון מדווח על שינוי משמעותי בדפוסי התפשטות הנגיף: אחוז הרצפים של וריאנט XEC, מבין כל רצפי SARS-CoV-2 שהוגשו למאגר GISAID, נמצא במגמת עלייה מתמשכת. במקביל, שיעורם של כל שאר הוריאנטים, כולל JN.1, וכן הוריאנטים תחת מעקב כמו KP.2,יKP.3 ו-KP.3.1.1, נמצא בירידה.

עם זאת, הארגון מציין כי מזוהים וריאנטים חדשים נוספים הנגזרים מ-JN.1, שאמנם נמצאים כרגע בשיעורים נמוכים, אך הם בעלי מוטציות שיכולות להעניק להם יתרון על פני XEC. שלושה וריאנטים כאלה - LP.8.1,יNP.1 ו-LF.7.2 - נמצאים כעת תחת מעקב ואפיון של הארגון.

הארגון ממליץ למדינות החברות להמשיך להציע חיסון נגד קורונה בהתאם להמלצות קבוצת המומחים המייעצת האסטרטגית של ארגון הבריאות העולמי בנושא חיסונים (SAGE). "נכון לסוף 2024, הנגיף ממשיך להתפשט ברחבי העולם ולגרום למחלה קשה, תסמונת פוסט-קוביד ומוות. רוב מקרי המוות מהמחלה ממשיכים להתרחש בקרב בני 65 ומעלה ואנשים עם מחלות רקע. קיימים פערים מתמשכים וגדלים בדיווח על מקרים, אשפוזים ומקרי מוות ממדינות החברות בארגון הבריאות העולמי, מה שמקשה על הסקת מסקנות לגבי מגמות אפידמיולוגיות", נכתב.

מאושפזים חיוביים לקורונה בישראל - 2024-2022:

מקור: משרד הבריאות

דו"ח המרכז הלאומי לבקרת מחלות לשבוע ה-51 (המסתיים ב-21.12) מראה כי בבתי החולים בישראל נרשמו 46 מקרים חדשים לנגיף הקורונה, המהווים כ-2.6% מסך הדגימות שנבדקו.

נושאים קשורים:  ארגון הבריאות העולמי,  קורונה,  חדשות,  מגיפת הקורונה,  נגיף הקורונה,  לונג קוביד