• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
חדשות

כ-16% מהסובלים ממוגבלות מוותרים על טיפול רפואי מסיבות כלכליות

סקר הלמ"ס חושף: כ-983 אלף איש בישראל חיים עם מוגבלות תפקודית חמורה וכמחציתם מתקשים לכסות את הוצאותיהם החודשיות - 13% נאלצים לכן לוותר על רכישת תרופות

בעלי מוגבלויות. אילוסטרציה

כ-983 אלף איש בישראל (16% מהאוכלוסיה הבוגרת) חיים עם מוגבלות תפקודית חמורה, כאשר שיעור גבוה יותר נמצא בקרב נשים (17%) לעומת גברים (15%). שכיחות המוגבלות עולה עם הגיל ומגיעה ל-25% בגיל 74-65 ול-47% בגיל 75 ומעלה. כך עולה מנתונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לקראת יום המודעות העולמי לשוויון זכויות לבעלי מוגבלויות, שחל היום (ג').

נתוני הלמ"ס נאספו במהלך שנת 2023 ומבוססים על סקר שכלל 6,474 משתתפים בני 20 ומעלה.

הנתונים מצביעים על פערים משמעותיים בהזדמנויות תעסוקה והשכלה. רק 53% מהאנשים עם מוגבלות מועסקים, לעומת 82% באוכלוסיה הכללית. פער דומה קיים בהשכלה הגבוהה, כאשר רק 24% מהאנשים עם מוגבלות הם בעלי תואר אקדמי, לעומת 42% באוכלוסיה הכללית.

עוד עולה כי כמחצית מהאנשים עם מוגבלות מתקשים לכסות את הוצאותיהם החודשיות, שיעור כפול מזה שבאוכלוסיה הכללית. 22% מהמועסקים משתכרים פחות מ-5,000 שקל בחודש ו-37% חוששים לאבד את מקום עבודתם. כ-16% מהאנשים עם מוגבלות נאלצו לוותר על טיפול רפואי מסיבות כלכליות ו-13% ויתרו על רכישת תרופות.

בנוסף, למרות התקדמות טכנולוגית, קיים פער דיגיטלי משמעותי - 70% מהאנשים עם מוגבלות משתמשים באינטרנט, לעומת 90% באוכלוסיה הכללית. השימוש בשירותים מקוונים נמוך משמעותית, במיוחד בשירותי ממשלה (36%) ובנקאות (44%).

בהתייחסות למצבם החברתי עולה כי 16% מהאנשים עם מוגבלות חשים בדידות לעתים קרובות, לעומת 3.1% באוכלוסיה הכללית. 18% חשים דיכאון באופן תדיר ו-35% סובלים מדאגות המפריעות לשינה.

בתוך כך, אגף השיקום והניידות במשרד הבריאות נקרא להרחיב את גמלת הניידות לכ-55 חולי ניוון שרירים מסוג בקר מעל גיל 18 בישראל, שבשל הגדרה טכנית בהגדרת אחוזי נכות של החולים מעל גיל 18, נקבע כי רק מי מהם שיושב על כיסא גלגלים זכאי לקבל סיוע מדינה בהתניידות.

בעמותת צעדים קטנים, שהוקמה על ידי הורים לילדים חולים במחלות ניוון שרירים דושן-בקר, שיגרו בחודשים האחרונים כמה מכתבים בנושא לאגף השיקום והניידות במשרד הבריאות, ולא זכו כלל למענה. בעמותה מציעים כי קביעת הזכאות לגמלת ההתניידות תיקבע על סמך דו"ח של רופא מומחה במחלה, שמציין את מגבלת התנועה במרחב.

במכתבים נטען: "אם ברצוננו לקיים ולהגשים את הוראות החוק ועיקרון השוויון העומד בבסיסו, יש להביא לכך שגם בוגרים המתקשים  בניידות, עקב מחלת בקר, יקבלו כל סיוע שניתן, על מנת להקל עליהם ועל התמודדותם עם המחלה ושיוכלו לחיות את חייהם בעצמאות, בכבוד ובשוויון, באופן שתאפשר להם גישה לכל פעילות, מבנה, בית ספר, פעילות חברתית וכדומה".

נושאים קשורים:  בעלי מוגבלויות,  חדשות,  סקר הלמ"ס,  ניוון שרירים מסוג בקר
תגובות