• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
חדשות

בעקבות המלחמה: ירידה דרמטית בחיסוני שפעת בקרב ילדים וקשישים

מחקר בקרב מבוטחי "מכבי" מציג ירידה של כ-40% בשיעורי התחסנות לשפעת של ילדים בחורף שעבר, עת פרצה מלחמה שבעה באוקטובר ושל יותר מ-16% בקרב קשישים | חשש כי המגמה תחמיר

חיסון לשפעת במרפאת מכבי בירושלים. צילום: מרים אליסטר/ פלאש 90

ירידה דרמטית בחיסוני שפעת בקרב ילדים וקשישים כתוצאה מהמלחמה. בקרב ילדים מדובר בירידה של 40% בשיעורי ההתחסנות בין חורף 2023-2022 לחורף 2024-2023 ובקרב קשישים מדובר בירידה של 16.3%.

ממצאים אלה נחשפו במחקר שנערך על ידי מכבי שירותי בריאות ויוצג בכנס השנתי של המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות שייערך מחר (ד') ובמסגרתו יתפרסמו מאות מחקרים חדשים. החוקרות מעריכות כי "ייתכן שהשנה שיעור ההתחסנות עלול להיות נמוך אפילו עוד יותר".

החוקרות, ד"ר שירלי שפירא וד"ר לימור אדלר מ"מכבי" ושירז ורד מאוניברסיטת חיפה, בדקו את שיעורי ההתחסנות בקרב ילדים עד גיל שש וקשישים מעל גיל 65 בעונת השפעת של חורף 23-22 וכן של חורף 24-23. בנוסף נבדקו השפעת משתנים שונים על ההתחסנות בקרב האוכלוסיות הללו. הנתונים נאספו באמצעות מחקר רטרוספקטיבי שבוצע על ידי "מכבי", קופת החולים השנייה בגודלה שבה מבוטחים יותר מ-2.6 מיליון תושבים.

על פי הממצאים, בעונת השפעת של חורף 2022-2023 חוסנו 14.3% ילדים, לעומת 8.6% בלבד בעונת המלחמה, כלומר, ירידה של כ-40% בשיעורי ההתחסנות. בקרב קשישים, חוסנו 53.2% בעונת השפעת של חורף 2023-2022, לעומת 44.5% בלבד בעונת המלחמה, ירידה של 16.3%.

הגורמים שנמצאו כמשפיעים ביותר על התחסנות הילדים בעונת המלחמה היו הורה מחוסן לשפעת, חיסון שפעת בעונה קודמת וסטטוס סוציואקונומי גבוה. לא נמצאו הבדלים משמעותיים בגורמים המשפיעים על ההתחסנות בהשוואה בין עונת המלחמה לעונה שקדמה לה.

בקרב הקשישים, הגורמים שנמצאו כמשפיעים ביותר על ההתחסנות בעונת המלחמה היו חיסון שפעת בעונה קודמת, סיכון גבוה לנפילות וסטטוס סוציואקונומי גבוה. התוצאות היו דומות גם בעונה הקודמת.

בהתאם לתוצאות המחקר, הירידה משמעותית בשיעורי ההתחסנות בעונת המלחמה היו במיוחד בקרב אוכלוסיות בסיכון – קשישים וילדים. החוקרת מציינות כי יש להביא בחשבון פרמטרים אלה בתכנון העלאת מספר המתחסנים בקרב אוכלוסיות הסיכון בעונות השפעת הבאות.

נושאים קשורים:  חיסונים,  חיסון לשפעת,  ילדים,  קשישים,  מלחמת שבעה באוקטובר,  מלחמת חרבות ברזל,  מחקרים,  קופת החולים מכבי,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
20.11.2024, 19:51

המלחמה אשמה, חוסר הזמן, חוסר נגישות... כולם אשמים חוץ מאולי במיקרה מה שהתרחש פה לפני שנתיים? כפייה של חיסונים? צוותים רפואיים שמשתפים עם זה פעולה? תתעוררו. הסיבה לירידה היא חוסר אמון במערכת הרפואה ובחיסונים. אין פלא...

אנונימי/ת
24.11.2024, 19:03

מציע לשאול את אלרעי-פרייס מה דעתה על הירידה בחיסונים