לפחות אחד מכל שישה ישראלים מעיד כי נתן שוחד עבור טיפול רפואי. כך עולה ממחקר שיוצג בכנס השנתי של המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות, שיערך בשבוע הבא בתל אביב.
עוד בעניין דומה
המחקר מראה כי גם בעידן הביטוחים המשלימים והרפואה הפרטית תופעת "רפואה שחורה", שוחד תמורת טיפול רפואי, עדיין קיימת ואף התעצמה בהשוואה לבדיקה דומה שנעשתה לפני כעשור. החוקרים סבורים כי "מדובר בדיווח חסר והתופעה אף מדאיגה יותר".
החוקרים, פרופ' ניסים (נסי) כהן מהמחלקה למינהל ומדיניות ציבורית באוניברסיטת חיפה ופרופ' דני פילק מהמחלקה לפוליטיקה וממשל מאוניברסיטת בן גוריון וגברת דנה נתן-קרופ מאוניברסיטת חיפה, מצביעים על כך שבמערכת הסובלת מתורים ארוכים וממצוקת כוח אדם, רבים ממשיכים לשחד אנשי צוות רפואי כדי להיטיב את מצבם גם במערכת הציבורית ולקבל עדיפות על פני מטופלים אחרים. בהתבסס על התפיסה הרווחת בעולם, החוקרים מדגישים כי ככל הנראה מדובר בנתוני חסר היות ולרוב אנשים לא רוצים להודות בביצוע פעולות מעין אלו.
רפואה שחורה היא תופעה עולמית המכונה בספרות: "תשלומים בלתי פורמאליים בעבור שירותי בריאות". מחקרים שנערכו לאורך השנים מצביעים על כך שהתופעה מתקיימת, בהיקפים שונים, גם בישראל. לפני קצת יותר מעשור נמצא במחקר שביצעו החוקרים הנ"ל כי קיימת נכונות בקרב הציבור לנקוט בערוצים בלתי פורמאליים, בעיקר בבתי החולים, ולעתים אף בלתי חוקיים על מנת להשיג טיפול רפואי טוב יותר.
המושג "רפואה שחורה" מתייחס למגוון של פעילויות שונות שבהן אנשים נוקטים על מנת לספק לעצמם או ליקיריהם שירותי בריאות עדיפים בצורה בלתי חוקית או כזו שעל סף החוקיות. בין היתר, תשלום ישיר לרופאים לקיצור תור לטיפול -בעיקר ניתוחים; תשלום לרופא כדי שהוא עצמו יטפל בחולה באופן אישי; מתן מתנות והטבות למטפל או תרומות למחלקות לפני ובמהלך טיפול.
המחקר הנוכחי מתבסס על סקר המהווה מדגם מייצג של 1,504 משתתפים בגילאי 30 ומעלה, שהעידו כי הם או אחד מבני המשפחה הקרובים אושפזו או עברו פרוצדורה פולשנית כלשהי במהלך חמש השנים האחרונות.
ממצאי המחקר מלמדים כי נכון לשנת 2024, לפחות אחד מכל שישה אנשים (17.48%) דיווח שהשתמש ברפואה שחורה בלפחות אחת הדרכים הבאות: תשלום דיסקרטי לקבלת שירותי רפואה מועדפים, תשלום בעד טיפול פרטי בבית חולים ציבורי (שלא במסגרת שירות רפואה פרטי) והענקת מתנות לצוות רפואי לפני או במהלך קבלת טיפול רפואי.
6.83% מהמשיבים ציינו שהם או אחד מבני משפחתם שילמו תשלום לא פורמאלי באופן דיסקרטי על מנת לקבל שירותי בריאות מועדפים ו-9.74% מהנשאלים דיווחו כי הם נתנו מתנות לצוות רפואי לפני או במהלך טיפול רפואי.
עוד עולה מהמחקר כי 35.93% מהנשאלים דיווחו שהם או אחד מבני משפחתם הפעילו קשרים אישיים (פרוטקציה) על מנת לקבל שירותי בריאות מועדפים; 31.5% מהנשאלים הסכימו או הסכימו מאוד עם ההיגד: "לדעתי, רוב האנשים בישראל ישלמו באופן דיסקרטי לרופא תשלום לא פורמאלי כדי לשפר את מצבם ואת מצב בני משפחתם"; 47.3% הסכימו או הסכימו מאוד עם ההיגד: "לדעתי, מי שיכולים לעשות כן, יפעילו קשרים אישיים (פרוטקציה) כדי לקבל שירותי בריאות מועדפים"; רבע מהנשאלים, 25.14%, דיווחו כי הם נתנו מתנות לצוות רפואי לאחר טיפול רפואי שהם או בן משפחתם קיבלו.
רפואה שחורה נחשבת לתופעה פסולה היות שפעילות זו היא חלק משחיתות, ולפיכך היא מכרסמת במערכת הבריאות הציבורית ובאמון הציבור בה, כמו גם פוגעת בתחושות הסולידריות בחברה הישראלית.
החוקרים סבורים שמלבד ההיבט הנורמטיבי, המצב הנתון עלול לפגוע בקבוצות וסקטורים מוחלשים שונים. התופעה פוגעת בשוויון בנגישות לשירותי בריאות, שהיא אחת המטרות המרכזיות של חוק ביטוח בריאות ממלכתי. מצב זה עלול ליצור תחושות של חוסר אמון והתמרמרות ולהגדיל את הקיטוב בחברה הישראלית. הוא אף עלול לחזק מוטיבציות אצל פרטים שעד כה לא שקלו להשתמש באופציה זו.
המחקר המלא שיוצג בכנס, מומן על ידי המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות. במסגרת הכנס יוצגו מאות מחקרים חדשים.