• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
דעות

פוליו, מלחמה ובריאות הציבור

הקריאה להפסקת אש לצורך ביצוע מבצע החיסונים בעזה היא קריאה אנושית וערכית, קונצנזוס בינלאומי, ואינה שייכת לימין או לשמאל הפוליטי

עקורים פלסטינים חיים באוהלי מחסה ליד מי ביוב. דיר אל-בלח, מרכז רצועת עזה, 19 באוגוסט 2024. צילום: עבד רחים חטיב/ פלאש 90

הקשר בין מלחמות ופגיעה בבריאות הציבור ידוע זה מאות שנים. טעות היא לחשוב שהקשר בין מלחמות זיהומיות למלחמות הוא דבר השייך לעבר, לנפוליאון או מלחמות העולם. גם במהלך המאה ה-21, מלחמות פוגעות באופן חמור בבריאות הציבור באופנים רבים, כולל בעלייה במחלות זיהומיות, גם בקרב האוכלוסיה האזרחית.

השילוב בין תנאי מלחמה הפוגעים בתשתיות של מים, חשמל וביוב, בהרס מערכות בריאות בקהילה ובבתי חולים, וכן העקירה של אנשים רבים מבתיהם, כולם מהווים קרקע פוריה לתחלואה והתפשטות של מחלות זיהומיות שונות. אם נוסיף לכך פגיעה גם באספקה הסדירה של חיסונים, הסיכון עולה אף יותר. זהו למעשה הרקע הקיים כעת להתמודדות עם מניעת התפשטות מגיפה פוליו בעזה ובישראל.

הפסקות אש לצורך מבצעי חיסונים התרחשו במלחמות ועימותים באזורים שונים בעשורים האחרונים, דוגמת תימן, סרי לנקה, אפגניסטן, קולומביה ואל-סלבדור

טעות לחשוב שקריאה להפסקת אש לצורך ביצוע מבצע חיסון לפוליו היא קריאה ייחודית או "פוליטית". זהו למעשה הקונצנזוס הבינלאומי. הקריאה שלנו להפסקת אש בכדי לאפשר את מבצע החיסונים אינה יוצאת דופן. הפסקות אש לצורך מבצעי חיסונים התרחשו במלחמות ועימותים באזורים שונים בעשורים האחרונים, דוגמת תימן, סרי לנקה, אפגניסטן, קולומביה ואל-סלבדור.

התפיסה מאחורי פעולות אלו הינה תפיסה של בריאות הציבור, הכוללת סולידריות אנושית יחד עם הבנת הסכנות והתועלת הצפויים, בייחוד כאשר אנו נמצאים בשלבים הסופיים והמורכבים של ביעור (ארדיקציה) של נגיף הפוליו. הקונצנזוס שקריאה להפסקת אש לצורך ההתמודדות עם הפוליו משותף גם לאיגודים הרפואיים הישראליים אשר עוסקים בתחום, כולל רפואת ילדים, מחלות זיהומיות ובריאות הציבור. זאת איננה קריאה ששייכת לימין או לשמאל הפוליטי, אלא קריאה אנושית וערכית, אשר גם התועלת שבה ברורה.

מעבר לחיסונים, הפסקת אש תאפשר שורה של צעדים נוספים כגון ניטור אינטנסיבי של הביוב, הנגשה ושיפור הזמינות של שירותי בריאות, התנאים הסניטריים, נגישות למים בטוחים והסדרת תנאים קובעי בריאות, ביניהם שיפור הביטחון התזונתי, מחסה ודיור ושיקום שירותי רפואה בעזה

הריסות חאן יונס, דרום רצועת עזה, 19 ביולי 2024. צילום: עבד רחים חטיב/ פלאש 90

כפי שמלמד הניסיון בעולם, חייבים לפעול מהר ובצורה כוללנית, רב מערכתית, תוך מוכנות לוגיסטית, המאפשרת מבצע חיסון של האוכלוסיה. פעילות זו חייבת להיעשות במהירות רבה ובבטיחות. הפסקת האש תעניק ביטחון לעובדי הבריאות, לעובדים הלוגיסטיים, למשפחות ולילדים. בלי הבטחה שכזו לביצוע מהיר ונרחב של מבצע חיסוני ייווצרו ריכוזים של בלתי מחוסנים ("כיסים") שיהוו סכנה להמשך הדבקה.

מעבר לחיסונים, הפסקת אש תאפשר שורה של צעדים נוספים כגון ניטור אינטנסיבי של הביוב, הנגשה ושיפור הזמינות של שירותי בריאות, שיפור התנאים הסניטריים, נגישות למים בטוחים והסדרת תנאים קובעי בריאות, ביניהם שיפור הביטחון התזונתי, מחסה ודיור ושיקום שירותי רפואה בעזה. פעולות אלו דורשות שיתוף פעולה בין גורמים רבים ומצריכות תכנון מתאים, אך בלעדיהן נתקשה להמשיך ללא פגיעה בריאותית בילדים ובאוכלוסיות פגיעות בכלל, ואוכלוסיות ישראליות בפרט.

למעשה, כבר מתחילת המלחמה יצאנו בקריאה לממשלה להתייחס לנושאים אלה של הסכנות לבריאות הציבור. לצערנו, התאמתו התחזיות השליליות והתרעות אנשי בריאות הציבור. קריאתנו נבעה מהתפיסה המקצועית והערכית של אנשי בריאות הציבור אשר עוסקים בתחומים של בריאות הציבור במצבי חירום ומלחמה. כפי שכתבנו אז: "הדם רותח והראש מסרב לקלוט את הזוועות והפשעים שהתרחשו על ידי הטרוריסטים של החמאס... אין לתאר את הפשעים הברבריים שהחמאס תכנן וביצע באופן מתועב. הטיפול וההחזרה של החטופים נמצאים בראש סדר העדיפות כעת, כמו גם הטיפול הפיזי והנפשי בפצועים והניצולים ובאלפים הרבים של המשפחות, כולל עקורים רבים שנאלצו לעזוב את בתיהם... עם זאת, כמומחים בבריאותן של אוכלוסיות, אנחנו פונים אליכם בבקשה לאפשר אספקת מים לתושבי עזה, דווקא בשל המצב הקשה והדילמות שניצבות בפנינו".

שיתוף הפעולה האזורי והבינלאומי הינו צו השעה גם כעת וגם בחשיבה על היום שאחרי. כל מי שסבור אחרת נמצא בדעת מיעוט מבחינה מקצועית, וחובת ההוכחה של הפוליטיזציה של השיח במובן השלילי מונחת לפתחו

גם בהמשך הפרכנו את רעיונות העוועים של מצור שיביא להתפתחות מגיפות בעזה, כחלק מהלחימה נגד חמאס. יצאנו בקריאה זאת הן בשל ערכה המוסרי והן בשל העובדה שבסופו של דבר מגיפות לא יודעות גבולות.

שיתוף הפעולה האזורי והבינלאומי הינו צו השעה גם כעת וגם בחשיבה על היום שאחרי. כל מי שסבור אחרת נמצא בדעת מיעוט מבחינה מקצועית, וחובת ההוכחה של הפוליטיזציה של השיח במובן השלילי מונחת לפתחו.

הכותבים הם: פרופ' נדב דוידוביץ', פרופ' דורית ניצן, פרופ' אורה פלטיאל, פרופ' רונית קלדרון-מרגלית, פרופ' חגית הוכנר, פרופ' אורלי מנור, פרופ' מנפרד גרין, פרופ' שירה זלבר שגיא, פרופ' ענת גסר-אדלסבורג, פרופ' אלדד דן, פרופ' חגי לוין, פרופ' איתמר גרוטו - איגוד רופאי בריאות הציבור ובתי הספר לבריאות הציבור בישראל

מקורות:

Owoaje, E., Rahimi, A.O., Kalbarczyk, A. et al. Conflict, community, and collaboration: shared implementation barriers and strategies in two polio endemic countries. BMC Public Health 20 (Suppl 4), 1178 (2020). https://doi.org/10.1186/s12889-020-09235-x

Russell, I., Wise, L., & Badanjak, S. (2021). Breathing Space: Vaccination Ceasefires in Armed Conflict. PSRP, University of Edinburgh. www. politicalsettlements. org/wp-content/uploads/2021/09/Breathing-Space-Report. pdf [last accessed: 29 August 2024].

ASPHER Statement: Polio in Gaza - A call for an immediate ceasefire to carry out a critical poliovirus immunization campaign, 20 Aug 2024. pdf. https://www.aspher.org/news,122.html [last accessed: 29 August 2024].

נושאים קשורים:  דעות,  בריאות הציבור,  חיסונים,  עזה,  פוליו,  הפסקת אש,  מלחמת חרבות ברזל,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
29.08.2024, 11:26

מעבר לחיסונים, הפסקת אש תאפשר שורה של צעדים נוספים כגון ניטור אינטנסיבי של הביוב, … שיקום מנהרות הטרור, חימוש מחדש של החמאס, גיוס מסודר של מחבלים חדשים, העברת חטופים לאתרי מסתור חדשים ועוד הישגי בריאות. כל הכבוד למחברי המאמר על ההצעה.

אנונימי/ת
29.08.2024, 11:42

תפסיק לזרות חול בעיני הציבור ולהציג דעות שלך כעובדות. אין שום קונצנזיוס בינלאומי. אפילו בקישור השני שאתה מביא מסתייגים מזה , הם נותנים דוגמאות מהעבר וכותבים שזה כבר לא המצב משנת 2001. ובכלל הם מתייחסים במסמך בעיקר לפנדמיית הקורונה.
הקישור הראשון שאתה מביא בכלל לא מחזק שום טענה שלך.
גם מה שאתה כותב התחזיות שלכם שהתאמתו אתה טועה. אז התרוץ שלכם היה סכנה לילדי ישראל ושום תחזית לא התאמתה.
חמאס יכול להשיג הפסקת אש מחר בבוקר אם הוא באמת היה מעונין.
ועוד משהו קטן על הארדיקציה של פוליו - אנחנו שומעים כבר לפחות 10 שנים שאנו על סף ארדיקציה. לא עזה תקלקל אותה.
לגבי היום שאחרי - חמאס כבר הבטיח בתחילת אוקטובר, הם מתכוונים לחזור על הטבח שוב ושוב. באמת חשוב שנתכונן לכך.
ופוליטיקה נשארת פוליטיקה גם כאשר עוטפים אותה במלים יפות.

מקצוע בריאות הציבור הינו חשוב, גדול ומאתגר. בראייתי, היה עדיף שאנשי בריאות הציבור היו נמנעים מהבעת עמדה פוליטית ומשאירים שדה תובעני וטובעני זה לפוליטיקאים.

אנונימי/ת
30.08.2024, 11:26

תודה פרופ' גדלביץ!
סוף סוף קול שפוי בתוך מומחי בריאות הציבור
התרחק מפוליטיקה ואל תקראו להפסקת אש שפירושה חיזוק החמאס והבראה שלו

ןמה אתה מביע, גדלביץ? לא עמדה פוליטית?

30.08.2024, 09:43

גם שיקום חמאס זה עניין של בריאות הציבור.
ארדיקציה של חמאס נראה יותר חשוב.
אם זה אחד מול השני. חשבו מה נדרש יותר עבור עשרה מיליון תושבי ישראל ומספר לא ידוע של תושבי יש"ע.

אנונימי/ת
30.08.2024, 10:42

קריאה להפסקת אש ושיקום התשתיות בעזה היא עמדה פוליטית ברורה.
רק טיפש או שמאלן מובהק אינו מבין שזה יאפשר את שיקום החמאס, כדי שיוכל בקרוב שוב לרצוח, לאנוס, לטבוח ולשחוט באכזריות אזרחים תמימים במיטותיהם, תינוקות וקשישים, ללא סיבה.
חבל שרופאי בריאות הציבור נגררים שוב ושוב לפוליטיקה.
במחשבה שנייה, מכיוון שרופאי בריאות הציבור אינם מטפלים כלל בחולים, יש להם כנראה זמן פנוי לפוליטיקה זולה. חגי לוין היה כבר בפוליטיקה מספר שבועות כמועמד לכנסת בבחירות הקודמות וממשיך להיות חביב התקשורת, וכנראה שגם נדב דוידוביץ ואחרים בדרך. בהצלחה בפוליטיקה האמיתית. והלא מוסוות..

אנונימי/ת
30.08.2024, 11:23

למה אתם מראים תמונות של ההרס בעזה בלבד?
מה עם ההרס וההרג בקיבוצי העוטף? ובמטולה ותושביה?
שכחנו מי התחיל בהרג ובהרס?
לדעתכם, תושבי העוטף והצפון הם קרוב לוודאי לא בני אדם

30.08.2024, 21:48

עכשיו רק בואו נחשוב מה יקרה כאשר ישראל תסכים להיות כפופה ל who. יושבים שם אנשים עם סט ערכים שונה (ברגע זה - אנטישמיות זועקת). אם רופאים תמימים בארץ סבורים שזו עילה הגיונית להפסקת לחימה באויב אכזר…. מה יקרה כשיהיו לאום ושלוחותיו ה״זכות החוקית״ לכפות זאת עלינו. יכלו להפסיק הלחימה ה 8/10 עם תירוץ רפואי כזה או אחר. עם סנקציות כלכליות ונוספות על ישראל (אם תסרב) ואף לשלוח כוח צבאי. והכל חוקי.

אנונימי/ת
09.09.2024, 21:15

גם קופרניקוס היה בדעת מיעוט מבחינה מקצועית, גם אלו שהתריעו מפני מתקפה של החמאס…. הטיעונים שלכם לא מחזיקים מיים.
ככה זה כשהצביעות היא כסות לפוליטיקה, או במילים אחרות ״לשקר אין רגליים״