• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
חדשות

ה-WHO: אושרו תיקונים קריטיים בתקנות הבריאות הבינלאומיות

המדינות חברות ארגון הבריאות העולמי הסכימו לתיקונים החדשים: הגדרה של מצב חירום מגיפה הדורשת פעולה בינלאומית מתואמת ומהירה, לצד מחויבות לסולידריות ושוויון בגישה למוצרים רפואיים ומימונם

ארגון הבריאות העולמי. אילוסטרציה: שאטרסטוק

הסכמה על תיקונים קריטיים לתקנות הבריאות הבינלאומיות (2005) (IHR) והתחייבויות להשלמת המשא ומתן על הסכם מגיפה עולמי בתוך שנה – אלה הם ההישגים העיקריים של הכינוס השנתי של המדינות החברות בארגון הבריאות העולמי בז'נבה שנערך אתמול (שבת).

שתי ההחלטות, שהתקבלו ביום האחרון של האסיפה ה-77, מתבססות על לקחים שהתקבלו ממצבי החירום הבריאותיים האחרונים, כולל מגיפת קורונה. התיקונים נוצרו על מנת לחזק את המוכנות העולמית, המעקב והתגובות למצבי חירום בבריאות הציבור.

התיקונים החדשים ל-IHR כוללים הגדרה של מצב חירום מגיפה, המייצגת רמה גבוהה יותר של התראה ומוכרז עם מחלה מידבקת שעלולה להתפשט גיאוגרפית בצורה רחבה אל ובתוך מספר מדינות, מחלה שמאתגרת את יכולתן של מערכות הבריאות להגיב באותן מדינות או נמצאת בסיכון גבוה לחרוג מגבולות המדינה; מחלה שגורמת או עלולה לגרום לקשיים כלכליים וחברתיים, לרבות הפרעה לתעבורה ולמסחר בינלאומיים ודורשת פעולה בינלאומית מתואמת מהירה, שוויונית ומשופרת, עם גישות של כל הממשל ושל כל החברה.

תיקון נוסף עוסק במחויבות לסולידריות ושוויון בגישה למוצרים רפואיים ולמימון. התיקון כולל הקמת מנגנון פיננסי שיתמוך בגישה למימון הנדרש למענה הוגן לצרכים ולסדרי העדיפויות של מדינות מתפתחות ומניעת מצבי חירום וכן, להיערכות ולתגובה למגיפות.

עוד הוחלט על הקמת ועדה שתקל על יישום יעיל של התיקונים ועל יצירת רשויות IHR לאומיות לשיפור תיאום ויישום התקנות בתוך ובין מדינות.

ד"ר טדרוס אדהנום ג'ברייסוס, מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי, כינה את ההסכמות "החלטות היסטוריות" ואמר כי הן מבטאות את הרצון המשותף של המדינות החברות להגן על אזרחיהן ועל העולם מפני סיכון למצבי חירום בבריאות הציבור ומגיפות עתידיות.

"התיקונים לתקנות הבריאות הבינלאומיות יחזקו את יכולתן של מדינות לזהות ולהגיב להתפרצויות ומגיפות עתידיות. הן יעצימו את היכולות הלאומיות ואת התיאום בין מדינות בנושא מעקב אחרי מחלות, שיתוף מידע ותגובה. ההסכמות בנויות על מחויבות לשוויון ועל הבנה שאיומי בריאות אינם מכירים בגבולות הלאומיים ושהמוכנות היא מאמץ קולקטיבי", אמר ג'ברייסוס והוסיף: "המגיפה הבאה אינה עניין של אם אלא מתי".

פיתוח הסכם המגיפה הראשון בעולם החל בדצמבר 2021, כדי למנוע חזרה על ההשפעות הבריאותיות, הכלכליות והחברתיות של מגיפת הקורונה. בנושא זה המדינות החברות בארגון הבריאות החליטו להאריך את המנדט של גוף המשא ומתן הבין-ממשלתי, על מנת שיסיים את עבודתו עד ליוני 2025, או מוקדם יותר.

"הניסיון של מגיפות ומגיפות, מאבולה וזיקה ועד קוביד ואבעבועות הקוף, הראה לנו היכן אנו זקוקים למנגנוני מעקב, תגובה ומוכנות טובים יותר לבריאות הציבור ברחבי העולם", אמרה ד"ר אשלי בלומפילד מניו זילנד, יו"ר משותף של קבוצת העבודה על התיקונים.

נושאים קשורים:  ארגון הבריאות העולמי,  תקנות בריאות,  חדשות,  מגיפות
תגובות