מצבו הנפשי של מבקש רישיון לנשק נותר מעורפל כיוון שבמשרד לביטחון לאומי אין מטמיעים שאלון הצהרת בריאות מפורט ומחמיר שגיבש משרד הבריאות בבקשה לרישוי נשק. כך מדווח הבוקר (ד') עידו אפרתי בהארץ. במשרד לביטחון לאומי טוענים כי הם ממתינים שמשרד הבריאות ידייק את השאלון ויקבע דיון נוסף לאישורו.
עוד בעניין דומה
כפי שפורסם לאחרונה בדוקטורס אונלי, רופאי בריאות הציבור, רופאי המשפחה והחברה לבריאות הנפש מתנגדים לקידום המדיניות הנוכחית של רישוי נשק וקוראים לעצור את ההנפקה חסרת האחריות של רשיונות להחזקת נשק. בנוסף נטען כי רופאי מתנגדים לתפיסה שמטילה עליהם את המשימה של פיקוח מי ראוי לשאת נשק, ללא כלים לדעת מראש מי מהווה סיכון.
מספר הבקשות לרישיון לנשק הגיע בחודשים האחרונים ליותר מ-250 אלף. במשרד הבריאות הוקמה ועדה מקצועית, בראשות ד"ר רינת יופה, מנהלת תחום תכנון ובקרה, על מנת לעדכן את טופס הצהרת הבריאות בהליך הבקשה לרישוי נשק. בתום עבודת הוועדה עבר השאלון בדיקה גם בפורום רופאי המשפחה, במועצה למניעת אובדנות, במשרד לביטחון לאומי, ביחידה לקנאביס רפואי והמכון הרפואי לבטיחות בדרכים של משרד הבריאות. לאחר מכן עבר הטופס החדש למשרד לביטחון לאומי.
על פי הדיווח, זה כחודשיים שהמשרד לביטחון לאומי אינו משנה את השאלון כך שיכיל שאלות ספציפיות שגיבשה הוועדה במשרד הבריאות ובין השאר ביחס למחשבות ונסיונות אובדניים בעבר ובהווה, התייחסות לתוקפנות, שימוש בתרופות ובקנאביס ועוד.
במשרד הבריאות סבורים שהשאלון כפי שהוא כיום אינו מספק אינדיקציה אמיתית לגבי מצבו הנפשי של המבקש, מה שמגביר את הסיכון לטעויות שמשמעותן יכולה להיות גורלית. בטופס החדש של משרד הבריאות ישנן 20 שאלות לעומת 14 בטופס הנוכחי והרופא המאשר נדרש להשיב על 16 שאלות לאחר ביצוע בדיקה רפואית, לעומת עשר כיום.
כיום אין בטופס הבקשה התייחסות למצבים רפואיים שאותם מבקשים במשרד הבריאות להכליל בבקשה ובין השאר בהתייחס למחשבות אובדניות/ תוקפניות, נסיונות אובדנות, שימוש בתרופות שינה וצריכת משככי כאבים, קנאביס, כולל קנאביס רפואי ועוד.
שינויים נערכו גם בחלק הדורש בדיקת רופא מאשר ובין השאר הרופא נדרש להשיב על שאלות ביחס לירידה בזיכרון או דמנציה, שימוש קבוע בתרופות/חומרים משני תודעה ו/או אלכוהול בעבר או בהווה, מסוכנות של המטופל כלפי עצמו ו/או כלפי סביבתו בעבר או בהווה כולל אובדנות ואלימות, בעיות ראייה או שמיעה שאינן מטופלות, הפרעות בקשב ובריכוז, ADD/ADHD ועוד.
על פי הדיווח, מהמשרד לביטחון לאומי נמסר בתגובה: "במהלך דצמבר 2023 התקיים דיון עם נציגים רלוונטיים במשרד הבריאות בנושא שאלון הצהרת הבריאות במהלכו סוכם כי השאלון ידויק. השיח בנושא זה ממשיך להתקיים בימים אלה ואף ייקבע דיון נוסף לשם אישורו הסופי של השאלון".