ארגון הבריאות העולמי (WHO) פרסם לאחרונה את הדו"ח הראשון שלו אי פעם על ההשפעה העולמית ההרסנית של לחץ דם גבוה, יחד עם המלצות על דרכים לנצח במרוץ נגד "הרוצח השקט". הדו"ח הראה כי כארבעה מכל חמישה אנשים עם יתר לחץ דם אינם מטופלים כראוי, אך אם מדינות יוכלו להרחיב את הכיסוי, ניתן יהיה למנוע 76 מיליון מקרי מוות בין השנים 2023 ל-2050.
עוד בעניין דומה
לפי הדו"ח, יתר לחץ דם משפיע על אחד מכל 3 מבוגרים ברחבי העולם ומוביל לסיבוכים קרדיווסקולריים רבים. מספר האנשים החיים עם יתר לחץ דם, המוגדר כלחץ דם של 140/90 מ"מ כספית ומעלה, או אנשים הנוטלים תרופות ליתר לחץ דם, הוכפל בין השנים 1990 ל-2019, מ-650 מיליון ל-1.3 מיליארד. כמעט מחצית מהאנשים עם יתר לחץ דם ברחבי העולם אינם מודעים כיום למצבם ויותר משלושה רבעים מהמבוגרים עם יתר לחץ דם חיים במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית.
גיל מבוגר וגנטיקה יכולים להגדיל את הסיכון ללחץ דם גבוה, אך גורמי סיכון הניתנים לשינוי כגון תזונה עתירת מלח, חוסר בפעילות גופנית ושתיית אלכוהול מופרזת יכולים גם להגדיל את הסיכון ליתר לחץ דם. מנגד, שינויים באורח החיים כמו תזונה בריאה יותר, הפסקת עישון ופעילות גופנית יכולים לעזור להוריד את לחץ הדם.
ארגון הבריאות העולמי מדגיש בדו"ח כי מניעה, גילוי מוקדם וניהול יעיל של יתר לחץ דם הם בין ההתערבויות החסכוניות ביותר בתחום הבריאות, וחשוב כי מדינות ייתנו להן עדיפות כחלק מחבילת הטבות הבריאות הלאומית שלהן המוצעת ברמת טיפול ראשוני. היתרונות הכלכליים של תכניות טיפול משופרות ביתר לחץ דם עולים על העלויות, ביחס של כ-18 ל-1.
"ניתן לשלוט ביתר לחץ דם ביעילות באמצעות טיפול תרופתי פשוט בעלות נמוכה, ובכל זאת רק אחד מכל חמישה אנשים עם יתר לחץ דם נמצא במצב בו לחץ הדם שלו מאוזן", אומר ראש ארגון הבריאות העולמי, ד"ר טדרוס אדהנום גברייסוס. "תכניות לשליטה ביתר לחץ דם נותרות מוזנחות, אינן מתועדפות וסובלות מתת מימון משמעותי. חיזוק השליטה ביתר לחץ דם חייב להיות חלק מהמסע של כל מדינה בהתקדמותה לעבר כיסוי בריאותי אוניברסלי, המבוסס על מערכות בריאות מתפקדות, שוויוניות ועמידות, הבנויות על בסיס של טיפול רפואי ראשוני".