• יו"ר: פרופ' חגי לוין
  • מזכיר האיגוד: ד"ר ערן קופל
  • גזבר: פרופ' נדב דוידוביץ'
  • חברת ועד: ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס
  • חברת ועד: ד"ר מיכל ברומברג
  • ועדת ביקורת: ד"ר עמוס מור, פרופ' אילנה בלמקר, פרופ' ליטל קינן בוקר
חדשות

מיישרים קו עם תקנות האיחוד האירופאי לבטיחות במזון

בין צעדי המתווה החדש של משרד הבריאות: החובה לסימון ערכים תזונתיים בהתאמה לתקנה האירופאית, חובת סימון אלרגנים וחומרים הגורמים לאי סבילות במזון ארוז מראש ואימוץ הסטנדרט האירופאי לליסטריה

סימון מוצרי מזון. אילוסטרציה

המתווה להעמקת הרפורמה בתחום המזון, שפורסם על ידי משרד הבריאות ביום ה', ממשיך להסיר חסמי יבוא על ידי הפחתת עלויות של מזון מיובא. "שוק המזון ומוצרי הצריכה מוערך בכ-53 מיליארד שקל, כך שכל הורדה בעלויות הייבוא צפויה להביא לחיסכון משמעותי לכל משק בית בישראל", נכתב בהודעת המשרד.

על פי ההודעה, "משרד הבריאות ממשיך במגמה מהשנים האחרונות לפתיחת היבוא המקביל של מזון רגיל ("רפורמת הקורנפלקס"), אימוץ תקנות האיחוד האירופאי לעניין בטיחות מזון (מזהמים כימיים, מזהמים מיקרוביולוגיים ושאריות חומרי הדברה), ביטול רשמיותם של עשרות תקנים ישראליים בתחום המזון, והוספת "המסלול האירופאי" ביבוא מזון רגיש (המבוסס על הצהרות "היבואן הנאות") תוך העברת האחריות על בטיחות ותקינות המזון לעוסקים במזון. המשרד מקים מערך אכיפה מנהלית, על מנת להנהיג אכיפה אפקטיבית".

חובה לסימון אלרגנים במזון

בין שאר הצעדים לביצוע מיידי תבוטל החובה לסמן את שם היצרן, ארץ הייצור ושמו וכתובתו של היבואן, כחלק מאימוץ התקנה האירופאית לעניין סימון מזון. במקומה יותאם סדר התכולה של הרכיבים בסימון להגדרות בתקנה האירופאית; החובה לסימון ערכים תזונתיים תותאם לתקנה האירופאית; תוחל חובה לסימון אלרגנים וחומרים הגורמים לאי סבילות במזון ארוז מראש, בהתאם לחקיקה האירופאית אך בהתאם לפערים ברגישויות האוכלוסיה בישראל. הסימון יהיה על בסיס נתונים ידועים ליבואן וללא צורך בבדיקות נוספות. כך גם תותאם הדרישה בסימון תוספי מזון לחקיקה האירופאית.

החובה הדורשת לסמן סמלים אדומים בקדמת האריזה, מעל סף מסוים של סוכרים, נתרן ושומן רווי, תישאר על כנה.

בנוסף, אימוץ התקנה האירופאית יחול גם על תוספי תזונה תוך התאמות לדרישות בישראל, על מנת לאפשר יבוא תוספי תזונה שמכילים רכיבים שטרם אושרו בישראל.

אימוץ הסטנדרט האירופאי לליסטריה

מהלך אסטרטגי נוסף לטווח הארוך שמכיל המתווה – הוא אימוץ הסטנדרט האירופאי לליסטריה: "לנוכח ההבדלים בין אירופה לישראל, לא אומצה הנורמה האירופאית לעניין ליסטריה באופן מלא", צוין. הנורמה הקיימת בישראל לגבי מזונות מסוימים, הקובעת אפס סובלנות לליסטריה, נותרה בעינה כנהוג בארה"ב. עם זאת, שירות המזון מעונין לקדם עבודת מטה מקצועית לאימוץ הסטנדרט האירופאי בקשר לליסטריה שייושמו במקביל לדרישה החלה על כלל יצרני המזון ליישום מערכת בקרת איכות עצמית המושתתת על עקרונות (HACCP) - "יצרן נאות".

ההתאמה לסטנדרט האירופאי כוללת, בין השאר: איסוף נתונים וניטור מדיגומי מזון ומדיגומי סביבה, על השכיחות והריכוז של ליסטריה מונוציטוגנס במוצרי מזון ועוד. זאת לצד חיבור ישיר למערך הרגולציה של האיחוד האירופאי על מנת לשפר את רמת הוודאות והתאימות הרגולטורית במדינת ישראל; חיבור למערכות ההתרעה של רגולטורים מובילים במזון, בנוסף למערכת ה-RASFF האירופיאת על מנת לקבל דיווחים על אירועים חריגים ברמה עולמית לצורך מעקב שוטף למניעת תחלואה ממזון בישראל ולדיווח בעת הצורך על אירועים חריגים בישראל.

משה ארבל, שר הבריאות אמרי כי מדובר ברפורמה נוספת בסדרת המהלכים שנעשו לאחרונה המקיפים מגוון תחומים הנוגעים במשרד הבריאות כחלק מהמאבק הממשלתי ביוקר המחיה ומהווים בשורה מהותית ליבואנים ולצרכנים בישראל. "המתווה להעמקת רפורמת המזון הוא נדבך נוסף בדרך להידוק הקשרים עם מוסדות האיחוד האירופאי במדינות מוכרות, דבר שיקדם את מדינת ישראל צעד נוסף בזירה הבינלאומית", אמר.

משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות, אמר כי זהו שינוי בתפיסת העולם של שירות המזון במשרד הבריאות, במטרה להפחית את הנטל הביורוקרטי ויצירת רגולציה מאפשרת תוך שמירה על בריאות הציבור.

נושאים קשורים:  רפורמת המזון,  סימון מוצרים,  יבוא,  חדשות,  משרד הבריאות,  ליסטריה
תגובות