קופות החולים סיימו את שנת 2022 עם גירעון של 1.536 מיליארד שקל לאחר תמיכות הקורונה שקיבלו בשנה זו מהממשלה ולאחר עודף של כ-82 מיליון שקל בשנת 2021. בניכוי התמיכות עומד הגירעון בשנת 2022 על כ-3.2 מיליארד שקל, לעומת גירעון ללא תמיכת קורונה של כ-3.1 מיליארד שקל בשנת 2021.
עוד בעניין דומה
הנתונים עולים מדו"ח סיכום פעילות קופות החולים לשנת 2022 שפרסם היום (א') האגף לפיקוח על קופות חולים ושירותי בריאות נוספים במשרד הבריאות. במשרד הבריאות מעריכים כי הסיבה העיקרית לגידול בגירעון היא הירידה בתמיכות שסיפקה הממשלה בתקופת הקורונה.
הנתונים מבוססים על הדו"חות הכספיים המבוקרים של הקופות לשנים 2021 ו-2022, על הדיווחים השוטפים שלהן ועל דיווחי רואי החשבון המלווים אותן מטעם משרד הבריאות.
נתוני הרבעון הראשון של שנת 2023 מראים כי הגירעון של קופות החולים עתיד לגדול עוד וצפוי לעמוד עד כ-3 מיליארד שקל ועל גירעון של כ-5 מיליארד שקל ללא תמיכות הייצוב הקיימות, העומדות על כ-2 מיליארד שקל. המשמעות היא סיום 2023 עם בעיה תזרימית.
עוד עולה מהדו"ח כי סך היקף התמיכות בקופות החולים עומד על שיעור גבוה של כ-10.3% מעלות סל הבריאות, כ-6.3 מיליארד שקל, שכ-1.7 מיליארד מתוכם הם תמיכות בגין הוצאות הקורונה.
מבט השוואתי
על פי הדו"ח, שירותי בריאות כללית סיימה את 2022 בגירעון של 1.045 מיליארד שקל, לעומת עודף של 6 מיליון שקל ב–2021. הגירעון נובע ממימון 14 בתי החולים שבבעלותה, שהסתכם בכ-3 מיליארד שקל; "מכבי" סיימה את 2022 עם עודף של 39 מיליון שקל; "מאוחדת" עם גירעון של 414 מיליון שקל, לעומת עודף של 66 מיליון שקל ב-2021; ואילו "לאומית" סיימה את 2022 עם גירעון של 116 מיליון שקל, לעומת עודף של 4 מיליון שקל בשנת 2021.
קופת החולים כללית מימנה מתוך מקורות הסל כ-3 מיליארד שקל עבור בתי החולים שבבעלותה ומכבי מימנה סך של 110 מיליוני שקל עבור בית החולים אסותא-אשדוד, במקביל לרווח סולו של 80 מיליוני שקל בפעילות רשת אסותא מרכזים רפואיים.
עוד עולה מהדו"ח כי הוצאות קופות החולים עבור תרופות וציוד רפואי ירדו בשיעור של 3.2%, בעיקר לאור ירידת מחירי התרופות; הכנסות מהשתתפויות עצמיות מתרופות עלו בשיעור של כ-4.3% והשתתפויות עצמיות ממבוטחים עבור שירותים עלו בכ-3.5% בשנת 2022 לעומת 2021; שיעור ההכנסות ממבוטחים במסגרת הסל (השתתפויות עצמיות) עמד בשנת 2022 על 5.84% מעלות הסל, בדומה לשיעור בשנת 2021. זאת לעומת שיעור נורמטיבי של 6.45% הקבוע בחוק. מדובר בהמשך מגמת ירידה משיא של 7.18% בשנת 2013.
התייעלות ומעורבות ופיקוח של הממשלה
במשרד הבריאות מצביעים על שיעור התמיכות הגבוה, המהווה הלכה למעשה תקצוב שמגיע בסוף השנה ולכן כרוך באי ודאות לגבי גובה התמיכות ופוגע בשירות שנותנות הקופות למטופלים בשל הפגיעה ביכולתן לתכנן את הפעילות השוטפת ולקבוע תכניות לטווח ארוך. עוד נאמר כי התוצאות מצביעות על צורך במעורבות ממשלתית ישירה עוד השנה, בטרם יפרוץ משבר תזרימי במערכת הבריאות, צורך עליו דובר במהלך השנה האחרונה והיה ברור שידרוש אסדרה תקציבית ורגולטורית שורשית.
המשרד מציין כי מעבר לתקצוב הנוסף שיידרש, קופות החולים יחויבו גם בהתייעלות פנימית ללא פגיעה באיכות הטיפול וכי יופעלו צעדי משילות מתאימים שיוודאו זאת, לרבות: מנגנוני עיצומים על אי עמידה בתקציב ובהנחיות, מנגנוני דיווח וממשל תאגידי וכלי אכיפה ומשילות מנהליים נוספים.
מנגנון אחד כזה נוגע להוצאות השכר לרופאים עצמאיים, שעלו בשיעור של כ-7% בשנת 2022. "שיעור גידול זה ייתכן ויחייב התערבות וקביעת הסדרה וכללים בנושא במגוון כלים העומדים לרשות הממשלה, לרבות צעדים בסמכות הממונה על השכר ובחינת שימוש בסעיף 30 לחוק ביטוח בריאות ממלכתי", נכתב בהודעת המשרד. המשרד מתייחס בנוסף לעדכון מדדי יוקר הבריאות והגידול הדמוגרפי שאינם משקפים באופן מלא את העלייה הצפויה בצריכת שירותי הבריאות והגידול בתחלואה ובהוצאות שונות.
מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב אמר עם פרסום הדו"ח כי "הסדרת תקציב קופות החולים בסל הבריאות היא צעד הכרחי על מנת לוודא את יציבותן הכלכלית. תקצוב קופות החולים בסוף השנה עלול לפגוע בשירותים הניתנים על ידי קופות החולים וביכולתן להעניק טיפול מתאים ובכך אף להביא לפגיעה במטופלים. על מנת שניתן יהיה לתכנן מדיניות בקופות החולים, צריך לדעת כבר עכשיו מה התקציב הניתן להם ולהסדיר את התקציב בסל הבריאות. לצד זאת, יש צורך לעדכן את המקדם הדמוגרפי, שיאפשר התאמת שירותי הבריאות להזדקנות האוכלוסיה והתחלואה העולה מבלי להכניס את הקופות לסחרור גרעון בלתי נשלט".
תגובת קופת החולים כללית לדו"ח: "ה'כללית' סיימה את שנת 2022 עם גירעון הנובע מתקצוב חסר מצד המדינה ל-14 בתי החולים שלה. שנת 2022 ושנת 2023 מאופיינות בצריכה הולכת וגדלה של שירותים, בין היתר כתוצאה מאופי צריכת השירותים בעידן הפוסט קורונה וכן מהמשך הזדקנות האוכלוסיה. הדו"ח מראה בפירוש כי גם בשנת 2022 'כללית' היא הקופה היעילה ביותר תקציבית בין כל הקופות. אנו שבים ומדגישים כי יש להסדיר באופן מיידי את בסיס התקצוב של קופות החולים, באופן אשר יבטיח את איתנותן הפיננסית של הקופות ויאפשר אספקת שירותי בריאות איכותית לכלל מבוטחי קופות החולים".