בעקבות השתלת קוצב לב בגופו של ראש הממשלה בנימין נתניהו אתמול (א'), נדרשו גורמים שונים לנושא הסתרת מצבו הרפואי ולהיעדר דיווח שנתי על מצבו הבריאותי, כפי שמתחייב על פי נוהל טיפול בראש ממשלה. נתניהו השתחרר הבוקר מהמחלקה הקרדיולוגית בבית החולים שיבא.
עוד בעניין דומה
בבית החולים שיבא דחו היום את הטענות על הסתרת מידע על מצבו הרפואי של נתניהו. מנהל בית החולים, פרופ' יצחק קרייס, מסר: "מסרנו מידע מהימן ואני עומד מאחוריו". צפו:
הדו"ח השנתי האחרון על מצבו של ראש הממשלה פורסם בשנת 2016 ובו דווח כי בריאותו תקינה. איגוד רופאי בריאות הציבור דורש עתה לחקור בחקירה עצמאית, יסודית ובלתי תלויה את היעדר השקיפות והסתרת המידע. באיגוד טוענים כי אם היו מפרסמים את הדו"ח השנתי על מצבו הרפואי של נתניהו בשקיפות, היו נמנעות שמועות על מצבו וכי "המידע רלוונטי מאוד לציבור".
המידע על מצבו הרפואי של נתניהו הגיע לציבור באופן מעורר תהיות, החל ממה שהוצג בשבוע שעבר כהתייבשות ואתמול כבר נודע כבעיה קרדיולוגית שמנה סובל נתניהו ומוכרת לרופאיו כבר כ-20 שנה. אם בתחילה נמסר לציבור כי אין כל בעיה בליבו של ראש הממשלה וכי ליבו תקין לחלוטין ו"בשום שלב לא אובחנה הפרעת קצב כלשהי בליבו". השימוש בהולטר הוסבר כצורך במעקב בלבד, אך בהמשך הסתבר שישנה בעיית הולכה שנחשבת לבעיה כרונית הדורשת השתלת קוצב לב.
"זה הלב שלו, אבל אלה החיים שלנו", כתב ד"ר נחמן שי במאמר דעה ב-Ynet. "מחול ההסתרה, העמימות והדיס-אינפורמציה סביב מצבו הרפואי של בנימין נתניהו בשמונת הימים האחרונים הוא בדיעבד צפוי ומדאיג באותה מידה".
אדריאן פילוט מכלכליסט כתב אתמול (א') על הנושא: "מתברר כי מצבו הרפואי של ראש הממשלה שונה מזה שניסו למכור לציבור מלכתחילה. התפתחות זו מעלה שורה של שאלות קשות מהן עולה תובנה מטרידה - ישראל נראית יותר כמו רפובליקת בננות מאשר דמוקרטיה ליברלית נאורה". הוא ציין כי "אנשי ראש הממשלה הם אלה שניסחו את ההודעה לעיתונות שנשלחה גם מטעמו של 'שיבא'".
"העובדה שהנהלת 'שיבא' נענתה לתכתיבי לשכת נתניהו והציגה את מצבו הרפואי באופן מגמתי, פוגעת אנושות באמינות בית החולים ובממסד הרפואי באופן כללי", כתב עידו אפרתי הבוקר (ב') בהארץ, בכתבה שכותרתה: "תקרית ההתייבשות מטילה דופי לא רק באמינות נתניהו, אלא גם בתל השומר". עוד נכתב כי "בבית החולים יתקשו להסביר את השתלשלות ההחלטות הרפואיות, ואת ההודעות שפרסם בית החולים, בלי הרקע שהוסתר מעיני הציבור, גם אם הוסתר לבקשת נתניהו או אנשיו".
נושא נוסף שעלה לכותרות הוא הבחירה להשתיל בגופו של נתניהו קוצב חדשני בשם MICRA. קוצב זה מושתל בצנתור דרך הרגל, ללא צורך בחתך בחזה או בחיבור אלקטרודות כפי שמתבצע בהשתלת קוצבים מדור ישן יותר, וההחלמה לאחר ביצוע הפרוצדורה היא קלה ומהירה יותר. מדובר בקוצב שעלותו, על פי מחירון משרד הבריאות, כ-39 אלף שקל, כאשר מחירו של קוצב רגיל כ-7,400 שקל.
בהמשך לטענות שהועלו כי הקוצב שהושתל לנתניהו אינו נמצא בסל הבריאות, נמסר ממשרד הבריאות: "קוצב הלב נמצא בסל וכל תושב ישראל שזקוק לקוצב לב בשל מצבו הרפואי, מקבל אותו במסגרת הסל. סוג קוצב הלב מותאם לצורך הרפואי ולמצבו הרפואי של המטופל, כאשר בית החולים והרופא המטפל בבית החולים מחליטים על סוג הקוצב. אין כל צורך בקבלת אישור ממשרד הבריאות להשתיל קוצב לב".