גם הבוקר (ב') לא שלח משרד הבריאות נציגים בכירים לדיון בוועדת הקורונה של הכנסת ועורר בכך את זעמם של הח"כים. להיום נקבעו דיונים בכמה ועדות בכנסת בנושאים הקשורים בקורונה, לרבות ועדת החוקה, החוק והמשפט והוועדה לביקורת המדינה. כמו כן יתקיים דיון בנושא העלייה בתחלואה בחברה הערבית.
עוד בעניין דומה
בוועדת הקורונה עולה לדיון המשך השבתת ענפי הספורט השונים והדרישה לחזרה לפעילות סדירה בהם תוך הגדרת חדרי הכושר והסטודיו לפעילות גופנית כענפים חיוניים. בשבוע שעבר הדיון בנושא זה התפוצץ לאחר שמשרד הבריאות לא שלח לדיון נציג בכיר מטעמו.
יו"ר ועדת הקורונה, ח"כ יפעת שאשא ביטון, אמרה הבוקר: "אנחנו כבר שבוע שלישי ברציפות כאן וגם היום משרד הבריאות לא שלח לדיון נציגים בכירים. נציג את כל השאלות לנציגים שנשלחו, אבל איך קורה שהנציגות הבכירה של משרד הבריאות מפחדת להגיע לוועדה ולספק תשובות לשאלות שעולות בדיון הזה? אם יש הגיון מאחורי ההחלטות שמתקבלות במשרד הבריאות - ממה מפחדים שם? כנראה שאין הגיון ולכן בכיריו נמנעים מלהגיע".
ח"כ יוליה מלינובסקי הוסיפה: "זה פשוט ביזיון. שלחו אותם נציגים בפעם השלישית ברציפות והם לא יודעים לתת תשובות לכלום. על כל שאלה שהם נשאלים אנחנו מקבלים אותה התשובה: 'לא מכירים את הנושא'. זה הזוי".
הוועדה לביקורת המדינה, בראשות ח"כ עפר שלח, דנה הבוקר ב"כישלון הממשלה במניעת התפרצות מחודשת של נגיף הקורונה בבתי האבות" וכן בכישלון המערך לקטיעת שרשראות ההדבקה וסוגיית הבדיקות ההמוניות והסרולוגיות. במהלך הדיון הוצג דו"ח ביניים מיוחד שסקר את התמודדות מדינת ישראל עם משבר הקורונה וכן את סוגיית הטיפול באזרחים הוותיקים השוהים במוסדות חוץ ביתיים.
"על מצבות הקשישים יירשם שהם נפטרו בגלל חוק המכרזים של משרד הבריאות", אמר ח"כ שלח וזאת בתגובה לעדויות שהצטברו מאז נכנסו חברות הדיגום פמי וטרם במקום מד"א כדי לבצע את הבדיקות השבועיות בבתי האבות. בין היתר העידו נציגי בתי האבות על עיכוב של ארבעה ימים בקבלת תוצאות הבדיקות.
"בגלל הוראות המכרזים", אמר פרופ' נמרוד מימון, ראש תכנית מגן אמהות ואבות, "עברנו לבדיקות מעבדה עם תוצאות מאוחרות. האחיות לא מורשות לדגום קשישים. איבדנו זמן יקר. בגלל הוראת החשב הכללי, החליפו חברות דיגום ומעבדה. זה מה שקורה כשמחליפים חברה מנוסה בפעילות כזאת בחברה אחרת פחות מנוסה והכל תוך כדי המאבק במגיפה.
עוד אמר פרופ' מימון: "כתב המינוי שלי וגם של פרופ' אש הוא כתב מינוי של יועץ. אין לשנינו שום סמכויות. כשמתגלים כשלים, מה שנותר לעשות זה רק לתלוש את השערות. שלחתי מכתב לשר הבריאות ולמנכ"ל המשרד בעניין זה אבל קיבלתי תשובה פרוצדורלית. הנושא נבדק ואמנם יש כשלים".
פרופ' מימון הודה: "בהחלט רואים מגמה של ירידה ברמת השירות, והתוצאות בהתאם. הקמנו עוד קודם לכן מערך בדיקות והגענו בו לתוצאות נפלאות - בתוך 24 שעות קיבלנו תשובות מבדיקות הדיגום. אבל היום, בדיקות הדיגום נעשות פעם בשבוע והתוצאות מגיעות 72 שעות אחרי. אחות שעובדת עם אנשים ברמת סיכון גבוהה ובגלל הפרוצדורה הסבוכה הזאת היא מקבלת תשובה חיובית אחרי 48 שעות - איבדנו בכך זמן יקר. כל חוקר יודע שאין מחליפים שני משתנים בעת ובעונה אחת והנה כאן עכשיו החליפו גם את החברה הדוגמת וגם את המעבדה המבצעת את פיענוח הבדיקה. נתקלנו כך בנוראיות של המגיפה הזאת ובצורה הכי קשה שיש".
ח"כ שלח הגיב: "זה שנבחרו גורמים חדשים תוך כדי המאבק במגיפה, זה בדיוק מה שלא בסדר. אם נשתמש באנלוגיה הצבאית, הדבר הראשון שעושים במלחמה - שומרים על הדברים פשוטים ככל האפשר. אם משהו עובד, נשארים איתו. עם כל הכבוד, איך אפשר בכלל להכניס למשוואה את חוק חובת המכרזים? על כל מצבה של קשיש שנפטר מקורונה יהיה כתוב שהוא מת בגלל חוק חובת המכרזים?".
פרופ' מימון הוסיף: "האחיות בהחלט יכולות לדגום לבד ולחסוך זמן, אבל רק מסיבה רגולטורית זה לא קורה. החשב הכללי אומר שזה בלתי אפשרי כי צריך לצאת לשם כך למכרז מחודש".