במאמץ למפות את צבירי ההידבקות בנגיף הקורונה בישראל ובכך לאפשר לסייע בהאטת התפשטותו בארץ, יצרו שני מדענים ממכון ויצמן, פרופ' ערן סגל ופרופ' בנימין גיגר, יחד עם עמיתם פרופ' יובל דור מהאוניברסיטה העברית, לצד רופאים ובכירים במערכת הבריאות, שאלון אינטרנטי שאזרחי ישראל נקראים למלא, פעם אחת ביום. המטרה במיזם זה: ניטור, זיהוי, מיפוי וניבוי אזורי ההתפשטות של נגיף הקורונה ולשם כך גם נרתמה טכנולוגיית הבינה המלאכותית.
עוד בעניין דומה
התפשטות הנגיף, הסבירו היוזמים, מתרחשת בצבירים (Clusters) של הידבקות. על כן, זיהוי מוקדם של הצבירים יכול לאפשר להביא להאטה בהתפשטות הנגיף. לצורך זיהוי הצבירים, פיתח הצוות הרב מוסדי את טופס השאלון שנועד להעריך התפתחות של תסמינים הנגרמים מהנגיף והאזרחים נקראים למלא אותו באופן אישי או על ידי אדם אחר שיעשה זאת עבור מי שיסכים להתנדב למשימה הפשוטה.
המידע שייאסף באמצעות השאלון היומי רב-המשתתפים יאפשר איתור מהיר יותר של החולים ושל מוקדי ההתפשטות של הנגיף ברחבי הארץ וקבלת תמונת מצב עדכנית הרבה יותר של מספר האנשים בכל אזור שפיתחו את התסמינים, לצד ניבוי מוקדי ההתפשטות הבאים מספר ימים לפני שהם אכן פורצים. כמו כן באמצעות המידע ניתן יהיה להעריך את יעילות הפעולות השונות שננקטות כמו ריחוק חברתי ועד כמה הן תורמות להפחתת כמות הסובלים מתסמינים.
השיטה שתפותח על בסיס הנתונים שיצטברו ממילוי השאלונים תהווה כלי שבעזרתו משרד הבריאות יוכל להחליט באילו אזורים יש להחמיר ובאילו אזורים ניתן להקל בצעדים של ריחוק חברתי.
הפיילוט, שהושק לפני שהציבור הרחב הוזמן ליטול חלק במיזם רחב ההיקף, זכה להיענות גדולה. ניתוח ראשוני של הנתונים הביא את צוות המדענים להעריך שאכן אפשר יהיה להשתמש בכלי האינטרנטי הזה כדי לאתר את מוקדי ההתפשטות הנוכחיים והעתידיים.
חשוב להבין, הדגישו יוזמי הפרויקט: אין בשאלון הזה כדי לאבחן הידבקות בנגיף. כמו כן, השאלון אנונימי. כל הנתונים ישמשו אך ורק לצורך מעקב אחרי התפשטות הנגיף. הצוות נוקט בכל האמצעים כדי לשמור על פרטיותם של משתתפי המיזם ועל בטחון המידע.